Újház Centrum
0

Miért érdemes generálkivitelezőt felkérni?

2018. augusztus 27.

Az újHÁZ Centrum egy korábbi, nem reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy a legnagyobb stresszfaktort a megfelelő szakemberek megtalálása jelenti a magánszemélyeknek. Ennek ellenére csupán minden tizedik ember választana generálkivitelezőt egy építkezés vagy felújítás során. Az újHÁZ Centrum szakértői szerint a generálkivitelezők időt, pénzt, energiát spórolhatnak meg a megrendelőknek, ezért összefoglaltuk a legfontosabb előnyeit annak, ha rájuk bízzuk az egész munkát.


Kevésbé érezzük meg a munkaerőhiányt

40 ezer szakember hiányzik a magyar építőiparból, amelyet a magánszemélyek is jelentősen megéreznek. Nagyon nehéz megfelelő munkaerőt találni, hiszen valódi rémtörténetek keringenek a „szakemberek” alkalmatlanságáról. Gyakran végzik el hanyagul a munkát, vagy pedig a végletekig odázzák az időpontokat, amellyel felborítják az építkezés vagy a felújítás menetét, esetenként akár egy év csúszást eredményezve. További anyagi kárt is okozhatnak azáltal, hogy egyszerűen eltűnnek a pénzzel, vagy többszörösen és jelentősen túllépik a büdzsét. Ezzel szemben a generálkivitelező általában egy összeszokott, profi csapattal dolgozik, és a már meglévő jelentős tapasztalatának köszönhetően tudja tartani a határidőket és a pénzügyi keretet.

Időben gondolnak az építőanyag-beszerzésre

A gyártók túlterheltsége és a folyamatban lévő építkezések óriási építőanyag-szükséglete miatt termékhiány alakult ki az építőiparban. Előfordulhat, hogy a téglára két hetet, a zsalukőre három-négy hetet, a térkőre négy-hat hetet, a szálas szigetelésre pedig akár négy-nyolc hónapot is várni kell. Generálkivitelezővel az anyagbeszerzés is egyszerűbb, hiszen nagyobb mennyiségekben rendel, és akár saját raktárral is rendelkezik, ráadásul jó előre tud tervezni az építkezés/felújítás üteme alapján azzal, hogy melyik anyagra mikor lesz szükség. Így a megrendelők helyzetét jelentősen megkönnyíti, hiszen nem kell egyik napról a másikra a szanitereket, a csempelapot vagy más terméket kiválasztani és beszerezni.

Kulcsrakész állapotig dolgoznak

Az építkezés megszervezése, a vis maior tényezők miatti megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás, a munkálatok folyamatos felügyelete rengeteg időt és energiát vesz igénybe. Ezeket a feladatokat is magára vállalja a generálkivitelező, ezzel is időt és energiát nyer a megbízójának, hiszen az egész építkezést/felújítást levezényeli a kulcsátadásig.

Tévhit, hogy növeli a költségeket

Sokan azért nem dolgoznak generálkivitelezővel, mert azt hiszik, hogy ez tovább növeli a kiadásaikat. Az esetek többségében az építkezés teljes költsége azonban csökken, mert a generálkivitelező alkalmazása megszünteti vagy minimalizálja azokat a helyzeteket, amelyek többletköltségeket okozhatnak. A leggyakoribb ezek közül a mindig plusz kiadást jelentő időbeli csúszás, az építőanyagok nem megfelelő kiválasztása, illetve a nem szakszerűen elvégzett kivitelezés és beépítés.

Biztosít bennünket a keretszerződés

Az építkezések/felújítások nagy részénél a munkákat szóbeli megállapodások alapján végzik el a felkért szakemberek, így egy későbbi, esetleges garanciális probléma esetén a megbízók nehezebben tudják érvényesíteni az igényüket. A generálkivitelezővel kötött szerződés biztosítékot jelenthet ezekre az esetekre, és minden olyan lényeges elemet bele lehet írni, amely a későbbiekben a megrendelő érdekeit szolgálja.

A generálkivitelezők tehát a mai, felpörgött építőiparban számos előnyt jelentenek az építkezni/felújítani vágyóknak, akiknek – mint az a lakossági kutatásból kiderült – kiemelt szempont, hogy időt és pénzt spórolhassanak meg a rendelkezésre álló, eleve nem túl magas anyagi keretükből.


/kiadvanyaink/egyeb/trendriport-2018

További híreink

Energiatakarékos otthonok kialakítása, avagy mitől okos az okostégla?

Azt jól tudjuk, hogy a tégla a legismertebb falazóanyag, amely már évezredek óta bizonyít. Ha a téglát választjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy olyan rosszul nem döntöttünk. Az okostégla azonban még a téglánál is jobb választás. De vajon mit tudnak az okostéglák, amivel okosabbak a téglánál? Az újHÁZ Centrum szakértői segítenek a kérdés megválaszolásában.

Tovább

Figyelem! Ezért csökken folyamatosan a CSOK értéke

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt 2015 óta nyújt lehetőséget a családok számára ingatlanuk felépítésére vagy felújítására. A támogatás az elmúlt négy évben számos változáson ment keresztül, ma pedig akár 10 millió forintot is igényelhet az államtól az, aki három gyermeket vállal, vagy már most is nevel. Az újHÁZ Centrum Tavaszi Trendriportjából azonban kiderül, a tavalyi hasonló feltételek mellett igényelt támogatás jóval többet ért, mint az idén felvettek. Az otthonukat építtetők pedig minél később kezdenek bele a beruházásokba, ingatlan felújításokba, annál rosszabbul járnak.

Tovább

SuperShop - Nyerjen nyelvtábort a Katedrától!

Vásároljon bármely SuperShop partnernél 2019. június 1- 30. között és regisztráljon a www.supershop.hu/nyerjen weboldalon, így megnyerheti az 5 napos totál Nyelv vagy Nyelv+Sport táboron való részvételt a Katedra Nyelviskola felajánlásával!!

Tovább