Nagyvastagságú hőszigetelések fordított tetőben

2017. november 30.

Ahogy múlnak az évek, úgy vastagodnak a hőszigetelések az épületeinkben. A padlóban, a falakon és természetesen a tetőkön is. 2018 január 1-től az épület lapostetejének U értéke a 0,17 W/m2K értéket nem haladhatja meg.


Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legalább 20 cm vastag hőszigetelésre lenne szükségünk. Ám ez még csak az ideális esetet jelentené, de a lapostetőnek nem csak egy általános pontján kell teljesíteni ezt a követelményértéket, hanem a teljes felület átlagában, azaz számolni kell a különböző gyengítő tényezőkkel, figyelembe kell venni a hőhidak hatásait, ami például jelentős mértékben függ a tető tagoltságától, alakjától, a felépítményektől és még sorolhatnánk, mi mindenre kell figyelni a hőtechnikai ellenőrzés során. Mindezek figyelembe vételével elmondhatjuk, hogy körülbelül 24-28 cm vastag RAVATHERM XPS hőszigetelésre lesz szükség 2018 januárjától. A RAVATHERM Hungary Kft. idei termékfejlesztésének eredményeként ezt többféleképpen is el lehet érni.

Akik az egyrétegű fektetésben hisznek és nem akarnak bajlódni a két fázisban lerakott hőszigeteléssel, nekik ajánljuk a 24, a 26 vagy a 28 cm vastag RAVATHERM XPS 300 SL zártcellás polisztirollapjainkat. A hőszigetelést egy rétegben, eltoltan, kötésben kell a tetőre fektetni, a szélek mentén gondosan illesztve. A vágást hőkéssel célszerű elvégezni tekintettel az anyag nagy vastagságára. A hőszigetelés tetejére elválasztó rétegként ajánlott vízterelő fólia, pl. RAVATHERM Slimline használata, de lehet egy egyszerű, nem nedvszívó anyagú geotextíliát is választani. Ez utóbbi esetben persze számolni kell a hőszigetelés alatt elfolyó víz hűtő hatásával, mely 1-2 cm hőszigeteléstöbblettel kompenzálható. A teljes rétegrendet természetesen megfelelőképp le kell terhelni kaviccsal, vagy egyéb szokott módon a tető hasznosításának függvényében.

A másik lehetőség, a 22 cm felett már költségtakarékosabbnak ígérkező két rétegben fektetett RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelés alkalmazása. Lehet két azonos, vagy akár különböző hőszigetelésvastagságban is gondolkozni. A 24-28 cm-s tartományban a legkézenfekvőbb a 12+12, vagy 14+12, vagy 14+14 cm-s hőszigetelő lapok választása. A beépítés során arra kell ügyelni, hogy a rétegek egymáshoz képest is eltoltan kerüljenek a tetőre. Amennyiben nem egyforma a két réteg vastagsága, úgy a vastagabb XPS táblák legyenek alul, pl. a 26 cm-s esetében a 14 cm-s. Ami nagyon fontos, hogy a felső hőszigetelő réteg tetején, a leterhelés alatt mindenképpen vízterelő fóliát kell alkalmazni. Ennek beépítésénél arra kell figyelni, hogy a legalább 20 cm-s átfedés meglegyen az egymás mellé kerülő fóliadarabok között, ha lehetséges, akkor lejtésirányban, azaz úgy, hogy a csapadékvizet az összefolyók irányába terelje. A leterhelés itt is az előbb ismertetett módon történik.

Forrás: ravatherm.com

További híreink

Az Antao Kollekció: Harmatcsepp inspirálta tökéletlenség a Villeroy & Boch fürdőszobájában

A reggeli séta az erdőben sokak számára a nyugalmat és a harmóniát jelenti. A friss levegő, a csend és a természetes világosság mindenkit feltölt, és segít megtalálni a szellemi kiegyensúlyozottságot. Mostantól az Antao kollekcióval ez az érzés átültethető a fürdőszobába is. A kaschkasch tervezőpáros munkája révén a Villeroy & Boch egy új és lenyűgöző fürdőszobai kollekciót mutatott be, amely tökéletesen megidézi az erdei séták nyugtató hangulatát.

Tovább