Újház Centrum
0
5 kis költségvetésű felújítási tipp albérletbe költözőknek Barkácsolás

5 kis költségvetésű felújítási tipp albérletbe költözőknek

2019. augusztus 18.

Szeptember első napjaiban tízezrek kezdik meg felsőoktatási tanévüket, jelentős részük pedig ezzel egyidőben kollégiumi szobájába, saját, vagy társaival közösen bérelt albérletébe is beköltözik.

A lakások és a szobák azonban gyakran felújításra szorulnak, ezért összeállításunkban olyan kis költségvetésű tippeket gyűjtöttünk egy csokorba, amelyek segítségével akár egyetlen nap alatt is újjászülethet minden helyiség.

1. Festés

Az első és egyben legfontosabb felújítási feladat, amelyet beköltözés előtt mindenképpen el kell végezni, az a higiéniai festés. Ne essünk azonban neki hengerrel a falnak, készítsük elő azt! Szedjük ki a szögeket és a csavarokat, gletteljük simára ott, ahol egyenetlenségeket látunk. Érdemes olyan festéket választani, ami egy rétegben is tökéletesen fed, valamint gyorsan szárad. A színek tekintetében törekedjünk a világos árnyalatok, a törtfehér valamelyik tónusának alkalmazására, mert az optikailag tágítja majd a teret.

2. Laminálás

A laminált parketta lerakása nem egy nagy ördöngösség, ráadásul pillanatok alatt telepíthető. Arra kell csupán ügyelnünk, hogy a széleket viszonylag pontosan vágjuk el, hogy a szegőlécek szépen felfeküdjenek majd a padlózatra és a falra is. A színválasztásnál szintén a világosabb árnyalatok valamelyike mellett tegyük le voksunkat, mert míg a világos optikailag növelheti, a sötét azonban összenyomhatja a teret.

3. PVC burkolat

Amennyiben a konyhahelyiség vagy az előtér burkolata is cserére szorulna, részesítsük előnyben a modern PVC-burkolatokat, amelyeket egyetlen mozdulattal gyakorlatilag el is lehet helyezni a helyiségben. Kérjük szakértő segítségét azonban a méretre vágáshoz és a hozzá tartozó ragasztóanyag kiválasztásához. A PVC előnye azonban nemcsak abban rejlik, hogy könnyedén telepíthető, hanem abban is, hogy melegburkolati anyagként egyfajta szigetelőfunkciót is ellát, ráadásul könnyen tisztítható és nagy strapabíróképességgel is rendelkezik.

4. Textíliák merész használata

A textíliák bátor és változatos használatával olcsón, mégis jelentős mértékben meg tudjuk határozni egy kisméretű helyiség arcát. Használjunk ágyterítőt, különböző méretű díszpárnákat egymással harmonizáló színekben, az ágy elé pedig terítsünk kisméretű szőttest. A drapériák anyagválasztásánál is legyünk merészek: a szőnyeg bátran legyen durvább anyagú, a takaró azonban pihe-puha, a díszpárnáknál pedig ötvözhetjük a bársonyt és a selymet is ízlésesen.

5. Raklapbútorok

Egy albérlet berendezése jelentős kiadással jár, a raklapok alkalmazása azonban nemcsak egy költséghatékony alternatíva, de rendkívül divatos és fenntarthatósági szempontból is kiváló választás lehet. Készíthetünk belőle kanapét, dohányzóasztalt, polcot, tanulósarkot és ágyat is, amit aztán vastagabb matraccal tudunk kényelmessé tenni.