Újház Centrum
0
Ablakaink felújítása a télre Barkácsolás

Ablakaink felújítása a télre

2018. október 29.

Itt van az ősz, itt van újra… és ezzel együtt a hideg idő is. Kezdődik a fűtés. Annak érdekében, hogy kellemes meleg legyen otthonunk, és a pénztárcánkat se terheljük fölöslegesen, érdemes megvizsgálni az ablakaink szigetelését. Régi, fa ablakok esetében az idő és az időjárás biztosan nyomot hagyott rajtuk. Berepedezett, elvetemedett, illetve maga a szigetelőanyag is valószínűleg rugalmatlanná vált. Ennek következtében nem tudja betölteni azt a szerepet, amire való, és rengeteg hő távozik az ablakon keresztül. Ez se nem egészséges, se nem olcsó, se nem környezetbarát. Valószínűleg sokan vannak, akik az így elvesztegetett energiát nem tudják pótolni, ezért kénytelenek a kevésbé meleg lakásban megvárni a barátságosabb évszakokat. Van azonban lehetőség, ami viszonylag olcsó, és ha nem is hosszú távú megoldás, de a probléma végleges elhárításáig segítséget jelenthet. Az utólagos ablakfelújításnak és szigetelésnek számos módja van. Van bonyolultabb, amihez barkácsismeretek hiányában szakember segítségét kell igénybe venni. Van viszont egyszerűbb megoldás is, amit a legtöbben el is tudnak végezni.

Kezdjük az elején. Az ablak megvizsgálását követően vegyük számba a hibákat. Fontos tudni, hogy mekkora a probléma. Nézzük meg az ablakot becsukott állapotban, hogy mennyire zár pontosan. Ha az ablakszárny nem fekszik fel a keretre rendesen, vagy deformálódott, akkor gyalulni, csiszolni kell. Nem biztos, hogy a hibát teljesen ki tudjuk javítani, de már a probléma mérséklésével is nagyot léptünk előre. A jónak mondható eredményt is könnyebben elérhetjük egy kicsit vastagabb szigetelőanyag használatával. Az ilyen jellegű fizikai javításnál elkerülhetetlen a festékréteg felsértése. Ezért azt a későbbiekben javítani kell. Tekintsük végig nyílászárónkat, hogy hol van egyéb sérülése is. Bizonyára találunk néhány kitört darabkát, repedést. Ezt „folyékony fával” pótolni kell. Fontos, hogy a javításoknál a festékre ne kenjünk. Ha megszáradt a folyékony fa, csiszolhatjuk is. Ezután festjük, majd ennek teljes száradása után lehet az ablakkeretre a szigetelést felrakni.

A szigetelő kiválasztásánál több megoldás közül választhatunk. A polifoam és a kaucsuk igen népszerű, de az újabb szilikon kedveltsége is egyre nő. Tulajdonképpen mindhárom jó megoldás lehet, jobb, mint régi szivacsos társaik. Tartósabbak, és a vizet is jobban bírják, ezen felül higiénikusabbak, mint az elavult megoldások. A szivacs régebben igen elterjedt volt, ma már népszerűsége csökken. A kaucsuk szigetelőanyag nagyon jó tulajdonsággal bír, viszont az UV-sugarakkal szemben nem ellenálló, kiszárad, berepedezik, merev lesz és így a szigetelése nem lesz olyan, mint újkorában. A szilikon viszont az UV-hatásoknak is ellenáll.

A gumis és szilikonos szigetelésből választhatunk öntapadóst, ezt házilag könnyen felhelyezhetjük. Van nútba illeszthető változat is. Ehhez azonban már célszerű szakembert hívni, mert felsőmaró segítségével kell a vájatot elkészíteni és ebbe tehető a szigetelőcsík. Ez egy profi megoldás.

Amennyiben a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban akarjuk a munkát elvégezni, akkor öntapadós csíkot vásároljunk. Itt csak arra kell figyelni, hogy a ragasztás megkezdése előtt zsír- és portalanítsuk a felületet, amire ragasztunk. Ezt mosószeres vízzel vagy alkoholos ablaktörlővel tehetjük meg. Lényeg, hogy fátyolos, zsíros nyomot ne hagyjon maga után. Mostanában divat a babatörlőkendő univerzális felhasználása tisztításra is, véleményem szerint itt nem az lesz az ideális megoldás.

Mivel a szigetelendő rések vastagsága más és más, ezért ezt is figyelembe kell venni. Meg kell nézni, hogy milyen profilú szigetelés az, amelyik jó lehet számunkra. A profil szerint lehet “P”, “D”,”E”,”O”. Leggyakoribb vastagság a 6, 8, 10, 12 mm.

A szigetelők számtalan színben megvásárolhatók, így színválasztással esztétikus hatást érhetünk el.

Felújításnál az üveget érdemes újra szilikonozni vagy gittelni attól függően, hogy milyen anyaggal rögzítették eredetileg. Fontos azonban, hogy a régi, repedt gittet az ablak sérülése nélkül távolítsuk el és tapasszuk újra. Szilikon esetében, amennyiben szükséges (a legtöbb esetben az anyagból adódóan nem kell), azt is távolítsuk el, és kinyomópisztoly segítségével szilikonozzuk újra. A régi ablakok esetében ajánlatos az ablakkeret és a fal közötti kis hézagot is kinyomni szilikonnal. Így kevesebb por, rovar fog bejönni, a meleg sem fog távozni, a huzat is csökkenni fog.

A nyílászárók ellenőrzésekor érdemes a vasalatokat és a zárakat is ellenőrizni, hiszen ezek lógása, kopása is jelentős szelelést okozhatnak a szobában. Néhány zsanér és zár utánállítható, de vannak típusok, amelyeknél csak a csere segíthet. Kis gyakorlattal azonban ez is elvégezhető.

A jól záródó és jól szigetelő nyílászáró nagyon fontos. Ha nem cserében vagy teljes felújításban gondolkodunk, akkor is érdemes egy kis pénzt és kis időt rászánni, hogy kijavítsuk elöregedett ablakaink, ajtóink sérüléseit, hibáit.