Újház Centrum
0
Adventi koszorú állványon, vagy felfüggesztve? Miért ne! Barkácsolás

Adventi koszorú állványon, vagy felfüggesztve? Miért ne!

2016. november 24.

Lassan elmúlnak az utolsó őszi hetek is, de november végével nemcsak a tél kopogtat az ajtón, hanem az adventi időszak is kezdetét veszi. Ha advent, akkor pedig itt az adventi koszorú ideje. Mint ahogy a karácsonyfadíszítések nagyon sokfélék lehetnek, ugyanúgy az adventi koszorú készítésének és elhelyezésének is sok-sok módja lehet.

De mit is ünneplünk adventtel? A december 25-ét megelőző négy hétvége egybeforrt a karácsony előtti várakozással, ez már mindenkiben tudatosult. Az advent viszont már az adventi koszorúkészítés szokásának kialakulása előtt is létezett (a koszorú egyébként nem is rendelkezik túl régi történettel). A szó egyébként a latin „adventus Domini“ kifejezésből származik, ami az „Úr eljövetelét” jelenti. Időpont szerint Szt. András apostol napjához (nov. 30.) időben legközelebb eső vasárnap az első, a december 18. és 24. közé eső vasárnap pedig a negyedik, azaz az utolsó adventi vasárnap. A keresztény egyházban az advent liturgikus színe a lila, mely a bűnbánatot jelképezi. A harmadik vasárnapja az örömvasárnap, mellyel az Úr eljövetelének közelségét ünneplik, amihez külön szín tartozik, ez pedig a rózsaszín.

Az adventi koszorú története egészen a XIX-XX. századra vezethető vissza. Az első koszorút egy német evangélikus lelkész készítette. A legenda szerint a lelkész szegénységből származó gyerekeket fogadott magához, akik a karácsonyt nagyon várták. Minduntalan azon kérdésekkel zaklatták a lelkészt, hogy mikor jő már végre karácsony, aki ezt megelégelte, és egy szekérkereket függesztett fel 20 kisebb vörös és 4 nagyobb fehér gyertyával. Minden nap egy új gyertya gyúlt, így a gyerekek könnyebben számolhatták vissza az időt, nyugodtabban várták a karácsonyt. 
Az adventi koszorú készítésének szokását aztán idővel a katolikus egyház is átvette, a 24 gyertyából pedig négy maradt. Az 1860-as évek óta fenyőágakkal díszítik a koszorút. Az első adventi koszorút katolikus templomban 1925-ben függesztették fel Kölnben, aztán évekkel később Münchenben.

Ha az ember adventi koszorú készítéséhez fogna, az interneten rendkívül sok fotóval ellátott példát kaphat a klasszikus típusoktól az egészen modernekig. Alapanyagok széles választéka áll rendelkezésünkre a dekorációs anyagok és gyertyák tekintetében is. Mivel koszorúkészítéssel több oldal részletesen is foglalkozik, cikkünkben mi inkább a koszorú elhelyezésre koncentrálunk. Egy biztos: az otthon készített koszorú szerszámigényes. Nélkülözhetetlen egy jó olló, fogó, drótok, többféle ragasztó vagy ragasztópisztoly, tű és akár kisebb szegek is. Eszközök nélkül bosszús lehet a munka így érdemes bepillantani az újHÁZ Centrum szerszámkínálatába.

Mit tehetünk, ha adventi koszorúnknak nincs hely az asztalon, mert kicsi a lakás, és minduntalan csak útban lenne? A koszorú ebben az esetben állhat állványon, vagy fel is függeszthetjük. Az állvány véleményem szerint akkor elegáns, ha filigrán. Én azt gondolom, hogy a legmegfelelőbb anyag erre a kovácsoltvas, de kétségtelen, hogy ezt otthon elkészíteni nem egyszerű, ha nincs a szomszédban véletlenül kovácsmester. Ha nem ódzkodunk az újrahasznosítástól, használhatunk egy régi virágállványt is, az egyetlen kitétel, hogy megfelelően stabil legyen.

Függeszteni talán egyszerűbb és kétségtelen előnye, hogy nem lehet felborítani, így biztonságosabb is. A koszorúk súlya mérettől függően ugyan sokféle lehet, de pár kilónál a nagyobb koszorúk sem nyomnak többet. Ha évről évre egy nagyobb méretű felfüggesztett koszorúval várnánk a karácsonyt, érdemes kijelölni neki egy fix helyet, ahova felakasztjuk. Ha biztosra akarunk menni, fúrjunk lyukat a mennyezetbe, majd egy, a lyukméretnek megfelelő tipli, dübel és egy menetes kampó segítségével máris megkaphatjuk az „örökéletű“ megoldást. A felfüggesztés történhet textilszalaggal, vagy vékonyabb lánccal. De sohasem szerencsés, ha a felfüggesztés dominál a koszorú helyett.

Gondolkodhatunk még olyan felfüggesztésben is, ahol nem a koszorú függ, hanem egy tál vagy tálca, amelyre a koszorút helyezzük. Véleményem szerint a függesztés elegáns megoldás, és kitüntetett helyet kap az adventi koszorú. Egyre viszont nagyon kell figyelni: szalagos függesztésnél nehogy lángra kapjon a függesztő szalag. Ez egy olyan veszélyforrás, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Így a gyertyákat érdemes mindig a szalagtól a lehető legtávolabb elhelyezni.

Azt javasolhatom mindenkinek, aki maga készíti a koszorúját, hogy törekedjen az egyszerűségre mind színválasztásban, mind konstrukcióban. Az ünnep meghitt hangulatát úgyis a gyertyák meleg pislákolása és a karácsonyra való lelki felkészülés fogja megadni.