Újház Centrum
0
Barkácsolás speciális mérőeszközei Barkácsolás

Barkácsolás speciális mérőeszközei

2017. március 9.

Napjainkban egyre többen gondolják úgy, hogy bizonyos barkácsolási feladatokat maguk végeznek el. Ennek fő oka az elvégzett munka öröme, az alkotási kedv kiélése, de szerepet játszik a szakember munkadíjának megspórolása is. A legtöbb feladathoz ma már kiváló leírásokat kaphatunk, így a munka már egyszerűbb, és biztosabb eredménnyel kecsegtet.

Mindezeken túl, még az is hozzájárul a növekvő barkácskedvhez, hogy bizonyos fokig egyszerűbb lett sok feladat elvégzése. Számos munkafolyamatot úgy találtak ki, hogy üzembiztosan és gyorsan elvégezhetők legyenek a minőségi szerelőanyagok használatával. Amennyiben a kedves olvasó még mindig hezitálna, hogy elkezdjen-e barkácsolni, gondoljon arra is, hogy manapság a profi szerszámgépek széles választékban, elérhető áron kaphatók. A legtöbb munkafolyamathoz, számos gyártó kínál otthoni barkácsolásra szánt eszközöket is. Jelen cikkünkben a barkácsolás elektromos segédeszközeiről lesz szó, mely a munkánk mérési feladatait hivatott megkönnyíteni.

Az egyik legnépszerűbb optikai mérőeszköz a lézeres távolságmérő. Ennek segítségével pontosan leolvasható a műszer mérési tartományába eső távolság. A gyakorlatban ezt collstok, illetve a mérőszalag helyett tudjuk használni. Segítségével, egyszerűen, egyedül tudjuk a távolságokat lemérni. Profibb kivitelek esetén, a mért adatokból az eszköz azonnal képes területet, vagy térfogatot is számolni. A lézeres távolságmérő bizonyos típusai képesek arra, hogy Bluetooth-on keresztül kommunikáljanak a tabletünkkel, vagy a telefonunkkal is. Ennek előnye, hogy egy arra alkalmas szoftverrel még könnyebben tudjuk az adott épületet felmérni. Ezt követően már kalkulációt és terveket is készíthetünk.

Másik praktikus kiegészítő, a távolságmérővel kompatibilis sín, melynek segítségével lejtésszöget tudunk pontosan mérni.

Maga a lézeres távolságmérő, mint a nevében is benne van, lézer segítségével mér. Ezt a lézersugarat természetesen látjuk, ami megkönnyíti a pontos mérést azáltal, hogy vizuálisan is megjelenik a mérési pont, tehát célozni tudunk vele. Kedvezőtlen fényviszonyok mellett, amikor a lézerpontot nem látjuk jól, a mérési munka nehézkessé, illetve pontatlanná válhat. Ilyen esetben lehet a segítségünkre a lézerszemüveg. Attól függően, hogy milyen színű lézert használ mérőeszközünk (piros vagy zöld,) olyan színű szemüveget választhatunk. Ez javítja a lézersugár láthatóságát, így könnyítve meg munkánkat.

Az optikai szintezőkészülék az építkezések, földmunkák egyik fontos mérőberendezése. Használhatjuk többek között betonozáshoz, földmunkához, szintezésekhez, magasságméréshez, stb. A témáról bővebben egy korábbi Barkácsblogos cikkben olvashatnak.

Vízszintes és függőleges szögek precíz mérésére használt mérőműszer a teodolit. Számos felhasználási területe van. Az építőiparban főként a geodéták használják.

Kereszt- és vonallézer a barkácsolás egy olyan kelléke, amely nagymértékben megkönnyíti a barkácsoló munkáját. Ide tartoznak a keresztvonalas szintezőlézerek, a lézeres vízmértékek, a vonallézerek, illetve egyéb speciális feladatokra tervezett lézerek, mint a csempelézer is.

A keresztvonalas szintezőlézer segítségével, pontos, egyenes, vízszintes és függőleges vonalak vetíthetőek ki a falra. Ezen kívül, tetszés szerint, ezeket a vonalakat bizonyos szögben dönthetjük is. Így a polcszerelés, festmény, fénykép felszerelése is könnyebb feladat lehet. Profibb változatokban a beépített vízmérték is a segítségünkre van. A lézeres vízmértékek, hagyományos vízmértékként és lézeres szintezőként is a barkácsolók segítségére lehetnek. A jó minőségű vonallézer feladata, hogy 360-os szögben vetítsen vízszintes vonalat a falra. Mindezeken túl, függőleges és átlós vonalakat is képes a falon megjeleníteni. Ennek köszönhetően a helységben könnyedén és megfelelően tudunk dolgozni. A csempelézer két, egymásra derékszögű lézervonalának segítségével a csempék könnyen és gyorsan beállíthatók, akár átlós, akár vízszintes vonalban kívánunk csempézni.

Ezek a speciális mérőeszközök, mind a profi kivitelezőknek, mind az otthoni barkácsolóknak a segítségére lehetnek, így a munka könnyebb, gyorsabb, szebb és eredményesebb lehet.