Újház Centrum
0
Becsukható árnyékolók Barkácsolás

Becsukható árnyékolók

2019. október 30.

Mivel az építőipar ma csúcsra van járatva, előfordul, hogy az építőanyagra várni kell és szakembert találni is nehezebb a megszokottnál. Épp ezért ma már nem érvényesülnek a szezonális feladatok. Amit el lehet végezni rossz időben, azt el is kell végezni. Így van ez az árnyékolókkal is… A nyár már elmúlt, de a szerelésre, beépítésre még kiváló az idő. Cikkünkből olyan árnyékolókat ismerhettek meg, melyeket nem, vagy pedig könnyű módszerekkel lehet szerelni és kezelni.

A ház, mely terasszal, erkéllyel, balkonnal rendelkezik, az ingatlanpiacon jobb esélyekkel indul, mint a többi, melyeknél csak az ablakon át szemlélhetjük a természetet. Mivel egy ilyen lakásnak nem csak piaci értéke, hanem használati értéke is magasabb, így a lakó, tulajdonos is szívesebben áldoz a komfort további növelésére. Teraszoknál ez egy árnyékolóban testesülhet meg, mely napos időben is élvezhetővé teszi a tartózkodást a szabad levegőn. Mivel az ősz is adott nekünk még pár kellemes meleg napot, így sorra vesszük, milyen becsukható, könnyen használható árnyékolót érdemes beszerezni. Azért a becsukható verziót mutatjuk be, mert a szezon végén nem mindenki szeret szerelgetni, téliesíteni…

A legegyszerűbb és legolcsóbb eszköz a napernyő. Ezt mindenki jól ismeri. Egy mozdulat, és a helyén is van, árnyékot ad. Mérettől függően általában kisebb területű teraszokhoz megfelelő. Mivel egy talpból, rúdból és magából az ernyőből áll, egyszerű, és olcsó is. Szükség esetén gyorsan nyitható, és ha jön a szeles, rossz idő, egyszerűen összecsukható. Ebből is van több fajta, különbözhet a becsukás módja, vászon anyaga, színe, stb. szerint. Létezik olyan kivitel is amely görbe szárával „behajol” az adott terület, fölé, így nem vesz el az értékes teret a mozgásterünkből. Vannak szög alatt dönthető kivitelek is, amellyel követni tudjuk a nap járását. Nagyon olcsót nem érdemes közülük sem választanunk, hiszen a strapabíró szerkezetű típusokat nem adják olcsón, de ezek több nyarat is kiszolgálhatnak.

Napellenző egy vízszintesen összetekerhető a falra, homlokzatra, vagy szarufára rögzíthető, illetve külön tartóállványra is szerelhető árnyékoló. Ebből is többféle szerkezet létezik. A működése lehet kézi vagy motoros, melyet akár távirányítóval is irányíthatunk. A motoros verziónál érdemes szélérzékelővel is ellátni. Ennek lényege, hogy bizonyos szélsebesség fölött, ami már veszélyt jelent a napellenzőre, automatán behúzza a textilt. Így elkerülhetjük a károsodást, hiszen ez a viszonylag nagy felület úgy viselkedhet, mint egy vitorla, és a szél letépheti. Fényérzékelő felszerelésével vezérelhetjük a napsütésnek megfelelően automatán, hogy csak akkor adjon árnyékot amikor arra valóban szükség van. Igény esetén beépíthető a világítás is. Típusonként eltérően, de a legtöbb esetben a dőlésszög, illetve az árnyékolás felülete is állítható.

Napvitorla hazánkban és a mediterrán országokban is egyre népszerűbb. Utcáinkon, tereinken is egyre inkább megjelenik, vidám hangulatot árasztva. Nagy felületek árnyékolására szolgál. Védhetünk vele kertrészt, teraszt, akár medencét is. Létezik belőle fix, állítható, betekerhető verzió is. A fix napvitorla általában eső és széláteresztő, tehát annak ellenáll de attól nem véd. Így különösebb kezelést a szezon ideje alatt nem igényel. Telepítése fix. A szerelő egy optimális dőlésszöget határoz meg amely a nap legnagyobb részében árnyékot nyújt. Ilyen fix telepítésűek a sétálóutcák fölött kihúzott napvitorlák is. Anyagát úgy tervezik, hogy a keményebb időjárásnak is ellenálljon. Akár saját lábakra is kifeszíthető, így az egyik legkötetlenebb elhelyezhetőségű árnyékoló.

Az állítható magasságú és dőlésszögű napvitorlák esetén az éppen aktuális napjárásnak megfelelően árnyékolhatunk, így mindig tökéletes hatást biztosítva. Egy napvitorlánál fontos szempont, hogy könnyen, gyorsan változtatni tudjuk. Fontos, hogy hosszabb utazáskor, karbantartáskor, illetve a téli elcsomagolásnál könnyen és rövid idő alatt le, illetve felszerelhető legyen.

A betekerhető napvitorla is sok esetben állítható dőlésszögű. A be és kitekerése is egyszerű és könnyű. Ez akkor fontos igazán, mikor jön egy váratlan vihar, vagy hétvégi háznál használjuk, és sokszor kell ezt a műveletet elvégeznünk. A betekerhető termék azért is jó, mert egyszerűbb, mint állandóan fel- vagy leszerelni a szerkezetet. A tartós napvitorlát télre sem kell leszerelni egyszerűen elég ha feltekerjük.

A napernyők, napellenzők és napvitorlák különböző méretben, színben és megjelenésben kaphatók ízléstől függően. Gondoljuk meg, hogy milyen színeket és mintát választunk, hogy harmonizáljon a környezettel. Lényeges, hogy minőségi nap, hő, eső és UV állóak legyenek. Utóbbi kiemelten fontos, hogy az anyag ne károsodjon, illetve minket is megvédjen az ártalmas sugaraktól. A jó minőségű árnyékoló tartós, ellenáll az elemeknek, szélnek, napnak, esőnek, és nem nyúlik, valamint a hő egy részét is visszaveri. Ennek érdekében különböző anyagokból készülhetnek és speciális bevonatokat kaphatnak. Fontos a jó minőség és a megfelelő felszerelés is.

Aki a statikusabb megoldásokat kedveli, építtethet magának pergolát. A pergola nem csak fából, hanem fémből is készülhet. A fém mellett szól a ritkább karbantartásigény. Emellett a fém pergola gyakran állítható lamellákkal rendelkezik. Ez önmagéban kiválthathat egy külön árnyékolót is.

A kellően megválasztott árnyékolóban sok örömünket lelhetjük, és az általa vetet árnyékban kellemes perceket tölthetünk családunk és barátaink körében.

Írta: Szalay Csaba - dipl. építész