Újház Centrum
0
Betonkeverő gépek Barkácsolás

Betonkeverő gépek

2017. március 1.

Pár nap, és véget érnek a téli hónapok. Minden olyan feladat előtt megnyílik az út, mely a fagyok miatt nem, vagy csak korlátozottan volt végezhető- ilyen a betonozás is. De eszköz nélkül nehéz belevágni a munkába. Épp ezért összeállítottunk egy kis áttekintést, milyen betonkeverők találhatóak ma meg a piacon, melyeket érdemes előnyben részesíteni, melyeket lehet civil célokra leghatékonyabban felhasználni.

De lássuk, mire is szolgál a betonkeverő, ha pontosan meg szeretnénk fogalmazni a funkcióját: a betonkeverésnél több különböző típusú anyag, – melyek eltérő halmazállapotúak- felhasználásával egy egységes keveréket, egy új anyagot akarunk létrehozni.  A betonkeverőkkel nemcsak betont, hanem habarcsot és egyéb építőipari anyagot is keverhetünk.

Betont természetesen lehet kézi erővel is keverni, de kis mennyiségben érdemes és ajánlott. Nagy mennyiségű anyag kézi keverése sok időt igénybevevő, kemény fizikai munka. Az eredménye meg sem közelíti meg a gépi keverést, hiszen az anyagot nem tudjuk megfelelően eloszlatni, nem lesz homogén a massza. A hosszú keverési idő miatt az anyag kötési folyamata megindulhat, ezért nem lesz megfelelő a minőség sem. Amennyiben mégis a kézi keverés mellett döntünk, ajánlott a kézi betonkeveréshez használatos kéziszerszámokat néhány ezer forintért beszerezni az Új-Ház Centrum gépekkel is foglalkozó telephelyeiről.

A gépi keverés előnye, hogy nagyobb mennyiségű anyagot tudunk egyszerre megkeverni, illetve a keverési idő is rövidebb, tehát egy egységnyi idő alatt nagyobb mennyiséget állíthatunk elő, kisebb fáradtsággal. Mindemellett egyenletesebb minőségi eloszlású, jobb anyag fog rendelkezésünkre állni.

A betonkeverők egymástól eltérőek lehetnek, de bizonyos részek a legtöbb betonkeverőben megtalálhatók.

  • Etető: Tölcsér alakú nyílás. Feladata, hogy a betont alkotó anyagokat, egyszerűen a keverőbe juttassuk. Kisebb teljesítményű keverőknél, mint az otthoni betonkeverőknél ez a nyílás egyben az ürítő nyílás is. Ilyenkor a keverődobot megbillentve lehet a masszát a megfelelő edénybe juttatni.
  • Keverődob: A hely, ahol az alkotóanyagból keverék lesz. A dob keverőlapátokkal van ellátva. Ez biztosítja, hogy a végtermék egyenletesen legyen elkeverve.  A dobtérfogat jelölésére két számot használnak. Az nagyobb szám jelzi, az adagolható mennyiséget, a kisebbik pedig a kész termék mennyiségét. Pl.: 200/150l
  • Vízmérő: Mint azt a neve is mutatja, a keverékhez adagolandó víz mennyiségét mérhetjük vele. A legtöbb otthoni, barkács jellegű betonkeverőn ilyet nem találhatunk.
  • Ürítő: A kész beton ürítésére szolgál. Kisteljesítményű, otthoni betonkeverők esetében ezt a célt a fentiekben már leírt etető látja el.
  • Hajtómű: Az eszköz meghajtása a feladata, célja a lapátok működésbe hozása. Barkácskeverők esetében ez a dob forgatásával valósul meg (a dob falán vannak rögzítve a lapátok).
  • Áttétel: A hely, ahol a hajtómű átadja a forgást a lapátoknak. Barkácskeverők esetében ez lehet ékszíj vagy közvetlen fogaskerék kapcsolat is.

Kis teljesítményű keverőket (nem ipari jellegűeket) 2 csoportba soroljuk. Gravitációs (szabadonejtő) és kényszerkeverőkre. Gravitációs betonkeverők egyszerű felépítésűek, így viszonylag olcsók. Meghibásodásuknak is kicsi a lehetősége, nem igényelnek nagy, költséges javításokat. Ennek a típusnak is két altípusa van. Ezek a billenődobos és a fekvődobos keverők. A billenődobos betonkeverő egy nyílással rendelkezik, amely az etető és az ürítő nyílás is egyben. A hajtómű a hosszanti tengely körül forgatja a keverődobot. A dob helyzetét tekintve a különböző folyamatok során, 3 alaphelyzet különböztetünk meg. Töltő (etető), keverő, és ürítő helyzet.

 A fekvődobos betonkeverő lehet vízszintes vagy ferde tengelyű. Mindkét oldalon rendelkezik nyílással. Az egyik a töltésre, a másik az ürítésre szolgál.

A kényszerkeverők már a komolyabb betonkeverők közé tartoznak, melyet az ipar használ. Ezek a működése összetettebb. Az eszköztök drágábbak, viszont lényegesen jobb minőségű késztermék állítható velük elő. Nem csoda hát, hogy a betongyári beton népszerűsége egyre nő.

Fontos a betonkeverők tisztán tartása. A belekötött beton, vagy más massza, komoly gondot okozhat. Ennek későbbi eltávolítása, leverése komoly feladat. Ha benne hagyjuk a megkötött régi anyagot, fölöslegesen terheli a motort, és a keverhető mennyiség is csökken. A használat után azonnal kitakarított eszköz sokáig szolgálhatja barkácscéljainkat.