Újház Centrum
0
Kerti tavak építése Barkácsolás

Kerti tavak építése

2018. április 18.

Egy természetszerető kerttulajdonos fejében a tavasz megérkeztével jogosan ötlik fel a gondolat, hogy mivel töltse kellemesen és hasznosan az időt, főleg ha barkácsolni is szeret. A következő sorokban egy érdekes ötlettel, a kerti tó építésével fogunk foglalkozni, mert nemcsak a megépítése izgalmas, de egy ízlésesen megépített kerti tó kellemes helyet biztosít a meditációra, a pihenésre, gyönyörködésre is. Mindemellett számtalan barátságos kerti állat is a vendégünk lehet, a madarakon kívül teknősök, békák, szitakötők is.

A tó építésének törvényi hátterét a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet szabályozza. Eszerint építési engedélyre nincs szükség, ha a tó bruttó 50 m3-nél nem nagyobb és 1,5 m-nél nem mélyebb.

A kerti tavak építésénél több dolgot érdemes figyelembe venni. Az egyik nagyon fontos tényező maga a hely megválasztása. A megfelelő terület kijelölésénél ügyeljünk arra, hogy legfeljebb 4-6 órán keresztül érje a nap. Legyen félig árnyékban, de lehetőleg ne legyen lombhullató fa alatt. Ha nincs más lehetőségünk és mégis nagy fa árnyékába kerül a víztükör – ami egyébként látványnak nagyon szép lehet -, akkor gondoskodjunk arról, hogy ősszel rendelkezésre álljon egy háló, ami megakadályozza a nagy mennyiségű levél vízbehullását. Tűlevelű fa vagy diófa viszont ne legyen közvetlen a parton, mert felboríthatja a tó élőflórájának egyensúlyát. Megfelelő tavi növényekkel is tudunk kellő árnyékről gondoskodni. A tavat ne építsük lejtő végébe. Érdemes csendes kis zugot választani, ahol nyugodtan élvezhetjük az elvonulás lehetőségét, de mégis, amennyire lehet, közel legyen hozzánk.

Méretválasztásnál, 3,5-4 m2-es vízfelszín az ideális, mert így a megfelelő biológiai egyensúly ki tud alakulni. Amennyiben halakat is szeretnénk telepíteni, úgy fontos, hogy a tó egy része a talajszint alatt minimum 1 méterrel legyen, különben a halakat télre ki kell venni a vízből.

Kisméretű kerti tó esetében érdemes lehet egy előregyártott készterméken is elgondolkodni, mert egy minőségi gyártó portékája időtálló és megfelelő kialakítású. Ez egyszerűbb telepítést és könnyebb karbantartást igényel. Benne megfelelő ültetőzóna szintek is kialakítottak. Ezen felül ezekhez nagyobb eséllyel kaphatunk megfelelő kiegészítőket, szűrőket, levegőztetőt, szökőkutat világítást stb. Kész tó esetén néhány karó segítségével a tó körvonala egyszerűen kijelölhető, vagy lefelé fordítva körberajzolható. A gödör kiásásánál érdemes a növényzónákat is figyelembe venni, hogy ne kelljen majd annyit iszapolnunk, illetve a mélység meghatározásánál ügyeljünk, hogy kb. 10 cm homok kerüljön a kész tó és az üreg közé. Mindenképpen ellenőrizzük, hogy szikla, ág stb. ne tudjon kárt tenni tavunkban. Ezt követően kell a tóelemet belehelyezni az előkészített gödörbe. A tó alsórészét töltsük fel vízzel kb. harmadáig vagy feléig. Mindezek után ellenőrizzük, hogy a tóelem vízszintes-e. Ez azért fontos, mert ha a tóperem, illetve a környezet nem teljesen vízszintes, akkor minden, a közvetlen környezetben meglévő hibát megmutat, hiszen a tó víztükre mindig vízszintes. A műanyag elem és a gödör közé öntsünk homokot és locsoljuk be. Ezt hívják iszapolásnak. A folyamat lezárásaként a föld egy részével fedjük be a réseket és az sem árt, ha kicsit többet rakunk oda, úgyis a friss iszapolás miatt az tömörödni fog. A maradék, kiásott földből érdemes sziklakertet építeni, így a termőföld is hasznosul, és emel is az összképen.

Épített tavak esetén PVC, PE vagy gumi tófóliát használhatunk. A gumi ellenállóbb a fizikai hatásoknak és tartósabb is, bár drágább. Az anyag megfelelő kiválasztásakor az alábbi egyszerű képletet is alkalmazhatjuk.

Fóliahossz = tóhossz + 2x tómélység + 2×50 cm szegély.

Fóliaszélesség = tószélesség + 2 tószélesség 2×50 cm szegély

A tó formáját locsolótömlővel, zsinórral vagy jelölőspray-vel is meg lehet határozni. Érdemes az ültetőzónákat/vízzónákat is kijelölni. Ez a legtöbb esetben 3 zónát jelent. 15 cm az első, ami a mocsárzóna. Ezt követi 50 cm-ig a sekély vízzóna. Ezután jön a mély vízzóna. Ennek kell 100 cm-nél mélyebbnek lenni, hogy a halak áttelelése megoldott legyen. A szabály az, hogy a tavat kívülről befelé ássuk ki. Mivel a fólia alatt itt is lesz homok, illetve geotextil, ezért a tó tényleges mélységénél ássunk mélyebbre. Itt is ügyeljünk, hogy minden követ, sziklát, gyökeret távolítsunk el, szedjünk ki. A homok ebben az esetben kb. 5 cm legyen, tömörítetten. Nyilván nem kell betonkeménynek lennie. Ezt követően jön a geotextil, amit simítsunk el. A fölösleget vágjuk le. Ugyanígy járjunk el a tófóliánál is. Alját apró kavicsokkal, nagyobb kövekkel súlyozzuk le, de vigyázzunk, hogy a kövek ne legyenek hegyesek és élesek. A folyami kavics is ideális megoldás. Ezt minden növényzónánál meg lehet ismételni, hogy megfelelően rögzítve legyen a fólia és a geotextil, hogy a látvány esztétikus és tetszetős legyen. Kezdhetjük feltölteni az alsó részt vízzel. Ilyenkor még a fólia igazítja magát, ezért lassan, kisebb szüneteket hagyva növeljük a vízmennyiséget. Ezt követően jöhetnek a növények. Szerepük fontos, nemcsak az esztétikum miatt, hanem ezek biztosítják a tó megfelelő levegőellátását. 2-3 növénynél ne telepítsünk be többet négyzetméterenként, ellenkező esetben a tó biológiai egyensúlya felborul. A szakemberek szerint 1/3-a legyenek a víz alatt a növények. Érdemes a növényzetet agyagos, földes alapba geotextillel becsavarni és rácsos műanyagkosarakba helyezni, hogy ne tudjanak jobban elszaporodni. A kapilláris zóna kialakítása igen fontos. Ez egy kb. 15 cm mély árok, amit érdemes a kiásáskor előkészíteni. A tó széle körül kell kialakítani és fóliával, kaviccsal burkolni. Igen fontos része ez tavunknak. Érdemes szűrőt és levegőztetőt is telepíteni, hogy a tó levegőellátása és tisztasága főleg kisméretű tavak esetén megoldott legyen. Minél nagyobb a szűrő, annál kevesebbszer kell tisztítani a tavat. A tóvilágításnál, szökőkútnál, díszítőelemeknél ügyeljünk arra, hogy ne legyenek hivalkodóak. A hangsúly a természetes látványon legyen. Ezen felül fontos még megjegyezni, hogy főleg épített tó esetében a tófólia védelme érdekében kerüljük a család házi kedvenceinek a fürdetését, mert a karmaik bizony lyukat tudnak szúrni a fólián.

A hangulatos tó kellemes, megnyugtató látvány és az ingatlanunk értékét is növeli. Legnagyobb értéke azonban az, hogy örömünk van benne.