Újház Centrum
0
Különleges világítás otthonunkban Barkácsolás

Különleges világítás otthonunkban

2017. december 7.

Míg pár évtizeddel korábban igazi luxusnak számított egy-egy különlegesebb hangulatlámpa vagy szórt fényt adó mennyezeti kiegészítő fényforrás, addig a keveset fogyasztó LED-ek korában már mindenki számára elérhetővé váltak. Ha Ti is épp fénnyel szeretnétek betölteni lakásotokat, segítségetekre lehet az alábbi cikk, amelyben csokorba szedtük a hétköznapi és különlegesebb fényforrásokat.

A világítás, mai világunkban a funkcionalitáson túl, esztétikai és dekorációs elem is. A hangulatunk és a közérzetünk befolyásolásában is nagy szerepe van. Nem beszélve arról, hogy a Karácsony közeledtével az ünnepi hangulat megteremtésének is remek eszköze.

Hazánkban sokáig a hagyományos izzólámpa, a „villanykörte” volt a háztartások világítása, kültéren pedig a neonvilágítás terjedt el. A következő nagyobb lépcsőfok az energiatakarékos kompakt fénycső lett.

Ezt követően jelentek meg a led-es izzók, amik az előzőekben említett kompakt fénycsőnél gyorsabban terjednek. Minőségi led esetében az élettartam hosszú, nincs hulladék-hő, és alacsony a fogyasztása.  Megjelenése változatos, ára kedvező, a megtérülési ideje rövid.

De vegyük csak sorra, hány helyen is alkalmazunk különböző világítóeszközöket:

  • Beltéri lámpa: mennyezeti lámpa, fali lámpa, konnektorba dugható lámpa, asztali lámpa, állólámpa, kép vagy tükörvilágító lámpák, szekrény, polcvilágítás, medencevilágítás
  • Süllyesztett lámpák: ledpanel,szpot, dekor lámpa
  • Dekorlámpák: gyerekszobai lámpák, ledes, fényképes panelek
  • Fürdőszobai lámpák (csepp illetve vízálló)
  • Lépcső és küszöbvilágítás (leggyakrabban beépített)
  • Hangulatvilágítás Ledszalag, színes fény, “Csillagos” égbolt (a mennyezetbe több apró fényforrás van építve)
  • Biztonsági világítás: őrfény (időseknek, gyerekeknek) lépcső és küszöbvilágítás
  • Szezonális fények (karácsonyi, halloween)
  • Kültéri lámpák: falikarok, reflektorok, mennyezeti lámpa, vagy függesztett lámpa, beépíthető lámpa, dekorlámpa, házszámvilágító tábla, medencevilágítás, szökőkút-, kertitó-világítás
  • Út és hangulatvilágítás: falba építhető lámpa (általában lépcső és szegély megvilágításhoz), álló lámpa, talpas lámpa, villanyoszlop

Bár a felsorolás nem teljes, hiszen a világítások alkalmazásának csak a fantázia szab határt, de talán segít azoknak, akik építkezés előtt/ közben/ után át kell gondolják a szükséges elektromos csatlakozások számát, így az előzetes kalkulációban is támpontot adhat.

A fenti felsorolásból látszik, hogy szinte minden feladatra van már megfelelő világítás, így egyedi igényeinknek megfelelőt tudunk választani.

Vásárlásnál vegyük figyelembe az alábbi szempontokat, az áron és a megjelenésen túl:

Mindenképpen az adott területre szánt világítást használjunk, amit a gyártó eredendően is arra a célra fejlesztett ki. Ebből következik, hogy kültérre csak időjárás és csapadékálló lámpát válasszunk.

Ugyanilyen fontos a vizes helységekben, mint a fürdőszoba, megfelelő vízállóságot biztosító lámpatestek felszerelése. A bekötés legyen szakszerű, szakember által végzett. A gyártó előírásait mindig tartsuk be! Külön kihangsúlyozandó a kerti világításnál a megfelelő mélységben vezetett és jelölt villanyvezetéket, mert egy későbbi kerti munkánál a rosszul vezetékelt rendszer potenciális veszélyforrás.

Ha viszont régi lámpáinkat modernizálnánk, érdemes pár dologra odafigyelnünk. Manapság amikor még nem érte el a LED-es izzók ára a régebbi wolfram szálas izzók kedvező árát, az ember kétszer is meggondolja, hogy melyiket válassza. Egyik fő szempont a fényerősség, amiről a dobozon feltüntetett lumen értékből tájékozódhatunk. Pl. egy mai 500 lumenes izzó a régi 40 wattosnak felel meg, míg egy 1500 lumenes a régi 100 wattosnak.

Amire még ügyelni kell, az az izzó fényhőmérséklete. Ma már elérhető hideg és meleg színű fényforrás is. Ezt az izzó színhőmérsékleti értékéből olvashatjuk ki, amit kelvinben fejeznek ki. Minél kisebb ez az érték, annál melegebb, sárgásabb az izzó fénye. Talán jobb döntés, ha inkább a melegebb fényeket részesítjük előnyben, mert az a szemnek, közérzetnek is megnyugtatóbb. Amennyiben a szobában már sorakoznak az állólámpák, és a kiegészítő hangulatfények, használjunk kábelvezetőt!

Karácsony közeledtével, mindenképpen fel szeretnénk hívni még a figyelmet, hogy kizárólag ellenőrzött helyről, bevizsgált terméket válasszunk dekorációs fénynek! Fontos, hogy a fényfüzérnek tűzállónak kell lennie, amit a bevizsgált típusoknál tanúsítvány bizonyít. Ezen felül szintén ügyeljünk arra, hogy a benti fényfüzér a kinti növényzet dekorálására nem alkalmas, sőt kimondottan balesetveszélyes!

A fentiekből látható, hogy a mai korszerű világítástechnika minden igényt ki tud elégíteni. Ügyeljünk azonban a biztonságra, az adott helyre alkalmas eszközök használatára, és a szakszerű felszerelésre.