Újház Centrum
0
Minden rejtve, avagy vezetékek a lakásban Barkácsolás

Minden rejtve, avagy vezetékek a lakásban

2017. augusztus 17.

Téged is zavar, ha a kígyózó vezetékekben folyton orra kell bukni, míg eljutsz a kanapétól a könyvespolcig? Még ha elsőre reménytelennek is tűnik a mindennap használatos elektromos eszközeink kábelrengetegének felszámolása, ez nem csak a vezeték nélküli készülékek megvásárlásával lehetséges. Cikkünkben adunk is tippet hozzá, hogyan lehetséges a zsinórtenger könnyű és gyors eltüntetése.

Számtalan háztartásban okoz gondot, az elektromos eszközözök vezetékeinek elrejtése. Bánthatják a szemet a különböző műszaki cikkek hálózati kábelei, vezetékei, melyek találomra lettek elvezetve a dugalj és a készülék közt. Több vezeték, drót található minden lakásban, mint például az internet-, TV-, hangszóró- kábelek, de az elektromos kábelek száma is megszaporodhat. Nyilván a legjobb megoldás az, ha előre gondolunk rá, és megfelelő csőben már építéskor elrejtjük ezeket. Egy régebben felépült háznál azonban egykor nem gondolhatták, hogy az évek múltával ilyen mértékben szaporodni fog a háztartást szolgáló gépeink száma, és hogy ilyen mennyiségű elektromos készüléktől válik “függővé” életünk. Életmódunk változásával a készülékek száma és elhelyezése is gyakran változhat. Ilyenkor marad a szekrény mögött elrejtett kábelek rengetege. De lehet tenni ellene.

Első körben érdemes megnézni a hosszabbítók tengerét, hogy tényleg szükség van-e ennyi vezetékre, mint amennyit ténylegesen a hálózata kötöttünk. Most a legtöbben azt gondolják, hogy természetesen szükségesek, és nem véletlenül kerültek felhasználásra. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy sokszor használunk több hosszabbítót, mint amire szükségünk lenne. Ráadásul ezek gyakran fölöslegesen hosszúak is. Ennek oka, hogy ha kell még egy dugalj, legtöbben nem gondolkodnak, és szortírozzák át a használatban lévő hosszabbítókat, hanem fognak egy újabbat és az előzőbe kötik. Így nyernek néhány csatlakozópontot, ami természetesen a legegyszerűbb megoldásnak tűnik. De mi inkább szortírozzunk, és csoportosítsunk újra!

A következő lépés az elrejtési lehetőségek megvizsgálása. Nézzük meg a padlóburkolat szegélylécét, hogy alkalmas-e a mellette futó kábelmennyiség fogadására. A legtöbb esetben a laminált padló rögzítő klipsze megfelelő egy kábel elvezetésére. Léteznek, olyan szegélylécek, amelyek több kábel eltüntetésére is alkalmasak. Új burkolat lerakásakor érdemes ilyet választani. Meglévő burkolatnál pedig ajánlott ilyenre cserélni, amennyiben az aktuális burkolatunknak megfelelő színből és mintázatúból áll ilyen a rendelkezésünkre. Abban az eseten, ha több kábelt kell elvezetnünk, érdemes padlószegély-csatornát választanunk. Ezt a legtöbb burkolattípushoz tudjuk alkalmazni. Lényegében ez egy esztétikus kábelcsatorna, amelyet közvetlenül a padlóburkolat fölé tudunk helyezni, és kimondottan nagy mennyiségű kábel rejtésére szolgál. Több gyártó kínálja, többféle kivitelben. Esztétikusak, praktikusak és biztonságosak. Előnye továbbá, hogy megfelelő idomokkal rendelkezik, így záró, és sarokidomokat is választhatunk.

Kicsit olcsóbb megoldás, ha a legegyszerűbb, legolcsóbb kábelcsatornát a behúzószegély (padlószőnyegek szegélyléce), vagy a szegélyléc fölött vezetünk el. Ez a megoldás annyira nem esztétikus, de lényegesen biztonságosabb és elegánsabb, mint a szabad kábelek kaotikus halmaza. Önmagában, vagy kombinálva is alkalmazható, és csak a pénztárcánkon és igényünkön múlik, hogy megelégszünk-e az olcsó megoldással, vagy a színvonalasabb, igényesebb kábelcsatornát válasszuk.
A kábelcsatornát természetesen alkalmazhatjuk a fal és a mennyezet találkozásánál is. Sok esetben kell kábelcsatornát felszerelnünk, ha a fal felületén egy ponthoz, például, utólag telepített csatlakozó aljzathoz kell eljutni.

De mit érdemes tudni a kivitelezésről? E megoldások többségét egyszerű felszerelni, tehát nem feltétlenül kell szakember segítségét igénybe venni. Olyan kivitelt célszerű vásárolni, ami ragasztócsíkkal ellátott. Ilyen esetben, felmérjük a kábelvezető pontos helyét, méretre vágjuk, és az öntapadós ragasztócsík-védő eltávolítása után felragasztjuk. Fontos, hogy ragasztás előtt a ragasztandó felületet portalanítsuk a megfelelő tartás érdekében. Ennél a megoldásnál kitétel a megfelelő falfelület. Amennyiben ragasztani nem tudjuk, lehet fúrással is rögzíteni a síneket. Árban az öntapadós, és a csak fúrással rögzíthető kivitel között többnyire nincs drasztikus különbség.

A fenti megoldásokat ott érdemes alkalmazni, ahol sok kábel fut szabadon. Ez nemcsak esztétikai szempontból ajánlott, hanem balesetveszély megelőzésére is. Szerencsére egyszerű felszerelni, tehát a nem kimondottan jó barkács-érzékkel megáldott „szakemberek” is könnyen elvégezhetik a beavatkozást.