Újház Centrum
0
Tippek veszélyes munkaeszközökhöz Barkácsolás

Tippek veszélyes munkaeszközökhöz

2017. június 21.

Az ember gyakran találja szembe magát olyan feladatokkal, amelyek megoldása komoly fejtörést okoz. Legyen az egy nagyobb tárgy elmozdítása, vagy épp egy bonyolultabb eszköz használata, érdemes utánanézni a használatának. Fokozottan érvényes ez azokra az eszközökre, melyek még veszélyeztethetik a testi épségünket is.

láncfűrész is épp ilyen eszköz, melyet a gyakorlottabbak nem csak mezőgazdasági, hanem építési, bontási célokra is felhasználhatnak. A következő sorok is épp azoknak íródott, akik nem félnek használni ezt a hasznos készüléket.

Kezdjük a legfontosabbal: a láncfűrész biztonságos használatához mindenképpen viseljünk védőfelszerelést, még a legkisebb munkáknál is. A biztonságos védőöltözet része a megfelelő tartást biztosító, csúszásgátlós talpú, acélbetétes és vágásvédelemmel ellátott lábbeli. Ez igen fontos, mert egy rönk, vagy nagyobb leeső ág könnyen összeroncsolhatja a lábunkat. A fejvédő ne csak a sisakból álljon, hanem használjunk arcvédőt, valamint fülvédőt is. Ezen felül a kényelmes, biztos fogást nyújtó kesztyű is szükséges.  A munkaruhánk ne csak kényelmes legyen, hanem vágásvédelemmel ellátott is, amely a sérüléseket hivatott csökkenteni. Öltözékünk legyen mások számára is jól látható. Érdemes alapvető elsősegély csomagot magunknál, vagy legalább a közelünkben tartani.

A munka megkezdése előtt vizsgáljuk meg a láncfűrészünket. Ellenőrizzük a vészleállító helyét.

A munkát mindig élezett lánccal kezdjük el. Az élezést kézzel, vagy gépi élezővel is végezhetjük. Élesítés előtt a gépet tegyük stabil helyre. A lánc feszességét mindenképpen ellenőrizzük. Új lánc esetén egy rövid munkavégzés után, újra húzzuk meg.

Üzemanyaggal, illetve láncolajjal való feltöltés esetén is figyeljünk arra, hogy a fűrész stabil helyen legyen. A gépbe mindig az előírásnak megfelelő üzemanyagot és láncolajt töltsünk. Fontos tudni, hogy két-, vagy négyütemű gépet fogunk használni, mert ennek megfelelő üzemanyagot, illetve üzemanyag keveréket kell a gyártó utasításának megfelelően használni. Manapság a környezetvédelem fontossága miatt, a növényi alapú láncolajok a népszerűek. Az üzemanyag, illetve láncolaj töltésekor ügyeljünk arra, hogy ne töltsük túl a folyadékokat, és ne folyjon ki. Amennyiben mégis végigfolyt a gépen, azt rögtön töröljük le. A szennyeződött részre szórjunk homokot vagy földet. A biztonságos indítást szem előtt tartva, a fűrészt a töltési helytől, valamint az említett folyadékoktól távolabb indítsuk be. Ezt talán nem is kellene megemlítenünk, de töltés közben dohányozni tilos.

Az eszköz beüzemelése és bejáratása is igen fontos.

Ügyeljünk a visszavágásra! Ez akkor történik, ha a láncvezető végének felső része hozzáér a fához. Ilyenkor általában felfelé és hátrafelé dobja meg a fűrészt. Ez rendkívül balesetveszélyes! Szerencsére a fűrészek többségét ellátták visszavágás elleni védelemmel. Ez a fűrész tetején helyezkedik el. Amikor a visszavágás megtörténik, a folyamat közben a megugrott gépet a kezünk kapcsolja ki, oly módon, hogy kezünk előre nyomja a fogantyú előtt található visszavágásvédőt. Ilyenkor a lánc befékeződik.

Ügyeljünk arra, hogy az indításnál ne tartózkodjanak a közelünkben, és aktiváljuk a láncféket (visszavágásvédő), hogy indítás közben ne forogjon a lánc. Indítás után húzzuk meg a gázt, hogy a fordulatszám alapjáratra essen. A visszavágásvédőt akkor kapcsoljuk vissza, ha dolgozni szeretnénk. Előtte azonban győződjünk meg róla, hogy működik e. Ehhez, nyomjuk meg a gázt és aktiváljuk a visszavágásvédőt, karunk előretolásával. A láncnak ebben az esetben meg kell állnia. A lánc kenése is sarkalatos pont. Ezt legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, ha egy világos tárgy, pl. fatönk, stb. közvetlen közelében pörgetjük fel a gépet, úgy, hogy a lánc is megy. Ilyenkor egy egyenes olajfoltnak kell megjelennie a világos felületen. Innen tudjuk, hogy a fűrész láncának kenése megfelelő.

Fűrészt mindig tartsuk testünkhöz közel, így jobban tudjuk irányítani és tartani. Folyamatosan figyeljünk, és ne kalandozzunk el! A markolatot stabil kezekkel fogjuk. A terpeszállás segít a megfelelő tartásban. A felső fogantyút a bal, míg az alsó (gázkaros fogantyút) jobb kézzel fogjuk. Ennek megfelelően a terpeszünknél is a bal lábunkat helyezzük előbbre.

Húzólánccal, vagy toló lánccal is fűrészelhetünk. Ez annyit jelent, hogy a láncvezető alját használva (alsó lánc) húzólánccal fűrészelünk, tehát a fűrész előre megy. A toló láncnál a láncvezető felső részét (felső lánc) használva a toló lánccal fűrészelünk, tehát a fűrész felénk tolja magát.

Amikor a fűrészt nem használjuk, mindenképpen állítsuk le. A láncvezetőt, főleg, ha a gép működik, ne tartsuk a lábunk mellett. Működés közben fogjuk a gépet két kézzel. A láncvédőt mindenképpen tegyük rá, ha tovább haladunk vele, pl. egy távolabbi fához.. Ne feledjük a lánc éles, könnyen sérülést okozhat.

Kezdő géphasználók esetében nem árt a gyakorlás, mielőtt nekilátnak a tényleges munkának.

A fenti tanácsokat mindenképpen érdemes betartani. A gép használata előtt tájékozódjunk annak pontos működéséről, és amennyiben lehet, kérjünk tanácsot is olyan szakembertől, akinek gyakorlata is van. A láncfűrész egy olyan eszköz, amely nagyban megkönnyíti a munkánkat, de ügyeljünk arra is, hogy igen balesetveszélyes.

Fontos megemlítenünk, hogy ez a cikk általánosságban mutatja be a láncfűrészek szakszerű használatát. Mivel ez egy igen veszélyes eszköz, használat előtt tájékozódjunk a szakszerű használatáról és tartsuk be a gyártói és biztonsági utasításokat. Mivel az egyes típusok eltérhetnek egymástól, ezért mindenképpen olvassuk el a használati utasítást is!