Újház Centrum
0
Trükkös padláslépcsők Barkácsolás

Trükkös padláslépcsők

2018. február 14.

Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint… mint egy megrakott ládával létrán keresztül a padlásra feljutni. Gondolhatnánk, hogy kis nyílás, kis lehetőség. Egy létrán keresztül mégsem a legegyszerűbb egymagunkban dolgokat fel- és lehordani egy családi ház padlására. Főleg, ha a nyílás sem túl nagy. De hogy is kerülnek beépítésre a padlásajtókkal lenyíló padláslépcsők?

A lépcső helye

A legtöbb ház gerendás födémmel rendelkezik, legyen az beton-, vagy akár fagerenda. A gerendák tengelytávolsága általában 60-70 cm-re tehető, így pár béléselem kihagyásával máris létrejön a padlásajtónak szükséges nyílás. Monolit betonfödémek készítésekor a nyílásméret szabadabban alakítható aszerint, hogy betonozáskor mekkora áttörést készített a zsaluzó szakember. Ennek utólagos módosítása igen energiaigényes. Tehát a művelet azzal kezdődik, hogy mindenki felméri a saját lehetőségeit, azaz a nyílás hosszát és szélességét. Praktikus lehet még tudni, hogy a födém milyen vastagságú, és hogy a padlástéri hőszigetelés a padlásfödémen, avagy a tetőszerkezeten helyezkedik-e el. Ennek függvénye ugyanis, hogy javasolt-e számunkra a szigetelt padlásajtó, vagy megelégedhetünk egy szigeteletlen típussal is. Az átlagos nyílásméretekből következtetve hozzávetőlegesen 60/80-100/140 cm-es nyílást kell kapnunk.

Ajtótípusok

Habár a logikusabb az lenne, hogy az ajtó a hosszabb oldala mentén hordja a zsanérjait, így nehéz lenne a lenyíló létraszerkezetet kifordítani a födémnyílásból. Éppen ezért, ha eredendően nem integrált lépcsővel ellátott padlásajtóval rendelkezünk, az nagy valószínűséggel átépítésre szorul. De a zsanérok áthelyezése egyébként sem eget rengető feladat. Nagyobb probléma lehet a régi pinceajtóval, ha a padlásfödémen hőszigetelve lett. Ilyen esetben a hőszigeteletlen padlásajtó hőhidat képez. Pont az ilyen esetek elkerülése érdekében fejlesztették ki a többrétegű, szigetelt padlásajtókat, amelyeknek hőátbocsátási tényezője az anyag függvényében akár 1 W/m²K környékén is lehet.

Létratípusok

A felépítmény nem holmi elhanyagolható szerkezet. A létrától a lépcsőkig egészen hasonlatos szerkezetekig terjed a kínálat. Ki-ki ízlés szerint választhat akár fém-, akár pedig faalkalmasságok közt. A műszakilag legegyszerűbb megoldás persze a nyílásba támasztott létra, de ki engedheti meg magának, hogy a lakótér értékes tereit egy gigantikus létra fogalja el? A leghelytakarékosabb padláslétra – arra az esetre, ha a fát nem tartjuk elég stabilnak, és a padlás légtere sem enged teret a szerkezetnek – a teleszkópos alumíniumlétra. A 8-10 elemből álló létra olyan kicsire összetolható, mint maga a padlásajtó, vastagsága pedig az összecsukást követően sem növekszik. Nagy előnye, hogy a padlásajtótól részben független, saját forgózsanérokkal rendelkezik, így a meglévő ajtók utólagos felvértezésére kiváló lehet. Ennélfogva az ajtó lehet vékony, mert nem visel terhet. Ennél a típusnál a létrát nem húzza fel rugó, összecsukása szabad kézzel megoldandó, és egy felső akadópont segítségével rögzíthető.

Ugyancsak fémből készül az ollós szerkezetű lépcső, mely olyan helyekre javasolt, ahol például az összecsukható lépcső a nagy nyitási sugara miatt nem jöhet számításba. Az ollós szerkezetű lépcső azonban nem önhordó, a lenyíló ajtóval össze van szerelve. Az ollós szerkezetek előnye, főleg idősebbek számára, hogy akár korláttal ellátott verziók is elérhetőek.

A fából készült padláslépcsők is az ajtóra szerelt megoldásokat gazdagítják. Ezek elérhetőek akár 2-3 csuklós megoldásban is, attól függően, hogy milyen szintmagasságot kell a lépcsőnek áthidalnia. Mivel a csuklós szerkezet felfogatási stabilitása alapvetően befolyásolja a teljes szerkezet stabilitását, ezért ez a típus a leggyakrabban saját, a tokra rögzített felfogatási pontokkal rendelkezik. Ilyenkor nem is az ajtóra szerelt tokról, hanem inkább az összecsukható lépcsőre szerelt ajtóról van szó.
Annak, aki nem bízik az összecsukható szerkezetek stabilitásában, és bőséges légtérrel rendelkezik a padlásterében, választhat olyan egykarú meredek falépcsőket, amely egy csigás-rugós szerkezet segítségével a padlástérbe vontatható. Itt a padlásajtó inkább a vezetősín szerepét tölti be, hogy záráskor a hozzávetőlegesen 3 méteres lépcsőt a padlástérbe irányítsa. Előnye a stabilitása, és hogy felszerelhető akár korláttal is.

Beszerelés

Aki nem irtózik a csuklós szerkezetek szerelésétől, és van némi jártassága a fával végzett munkálatokban, maga is nekikezdhet a lenyitható lépcsőfeljárók beszerelésének.

Árak

Ahogy azt a felsorolás is bizonyítja, a lehetőségek tárháza elég gazdag, de az árakban elég nagy szórás mutatkozik. Az olcsóbb megoldások 20 ezer forint körül indulnak, 40-50 ezer forintos szinten már nagy a választék, míg a 100 ezer forintos határt elhagyva kimondottan összetett, és minőségi, akár motorizált szerkezetekhez is juthatunk.