Újház Centrum
0
5 felújítási munka és lakberendezési trükk, amit végezz el, mielőtt eladod a lakásod Design

5 felújítási munka és lakberendezési trükk, amit végezz el, mielőtt eladod a lakásod

2019. április 2.

A csúcsra járó ingatlanpiacon annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt el tudjuk adni lakásunkat, érdemes néhány belsőépítészeti trükköt és dizájnerfogást bevetnünk. Az újHÁZ Centrum szakértői utánanéztek, milyen olcsó és gyors felújítási munkákat szükséges elvégeznünk ahhoz, hogy ingatlanunk versenyképes legyen a piacon.

1. Festés

A fényképeken és a megtekintés során is a vevőkre nagy hatást gyakorolnak a tiszta, világos terek. Éppen ezért mielőtt feladnánk hirdetésünket, fessük át a szobákat lehetőség szerint a fehér vagy árnyalatainak valamelyikére. A módszerrel nemcsak azt az üzenetet sugározzuk, hogy otthonunk azonnal költözhető állapotban van, hanem az optikai térnövelés segítségével a tényleges négyzetméternél nagyobbnak hatnak majd helyiségeink.

2. Friss virágok

A nappaliban a komódra, valamint az étkezőben az asztalra mindig tegyünk friss virágot. Ez jó benyomást kelt az érdeklődőkben, hiszen az otthonosság érzetét keltik, ráadásul kellemes illatot is árasztanak magukból. Hasonlóképpen igaz ez a kertre, vagy lakás esetén az erkélyre is. Néhány ezer forintos beruházással ültessünk virágokat a balkonládákba, vagy neveljünk paradicsomot a teraszon, ezzel is szimbolizálva otthonunk élhetőségét.

3. Az energiahatékonyság javítása

Egyes felmérések szerint ma Magyarországon azok az ingatlanok adhatók el a legrövidebb idő alatt, amelyek megfelelő energiahatékonysági tanúsítvánnyal rendelkeznek. Érdemes megfontolni, hogy egy ilyen lakásfelújítás mennyivel növelné meg ingatlanunk értékét. Ezt szakértő bevonásával tudjuk leginkább meghatározni, amennyiben pedig azt a tanácsot kapjuk, hogy jelentős mértékben emelkedhet lakásunk piaci ára, vágjunk bele az energiahatékonysági szempontokat figyelembe vevő renoválásba.

A ház külső szigetelése megfelelő kivitelező segítségével napok alatt elvégezhető, de a padlásszigetelést akár saját magunk is el tudjuk végezni. Szintén jó módszer lehet, ha a bojlert cseréljük le energiatakarékosabb változatra, vagy az ablakainkat korszerűsítjük szükség szerint.

4. Az első benyomás

Ingatlanügynökök szerint a potenciális vásárlóknál az első benyomás számít. Amikor az autójával leparkol a házunk vagy a lakásunk előtt, akkor kell meggyőznünk arról, hogy neki ez az ingatlan kell. Amennyiben tehetjük, tisztítsuk meg a házfalat és a lábazatot, frissítsük fel a kerítés festését, az ablakba pedig ültessünk csodálatosan virágzó muskátlikat. Amennyiben a bejárati ajtónkon már kopik a festék, szánjunk rá egy napot, szedjük le a régi rétegeket, hogy aztán ismét tökéletes állapotban várhassa, hogy belépjenek rajta az érdeklődők.

A szakértők szerint a kertrendezés is egy száz százalékig megtérülő beruházás, így azt javasolják, hogy eladás előtt hozzuk rendbe a gyepet, állítsuk fel a kerti terasz alatt a bútorokat és vágjuk ki a korhadt fákat.

5. Az élhető négyzetméterek növelése

Amennyiben anyagi körülményeink lehetővé teszik, hogy eladás előtt egy nagyobb beruházásba belevágjunk, érdemes megnövelnünk otthonunk élhető tereit. Fejezzük be a pincét, tegyük rendbe az alagsort, pucoljuk ki a padlást vagy építsük be a teraszt. Egyes felmérések szerint hatalmas előnyt élvez az ingatlanpiacon az, aki a környékbeli házakhoz vagy lakásokhoz képest egy helyiséggel nagyobbat tud kínálni. A statisztikák szerint a térnövelésbe fektetett összegek szintén száz százalékig megtérülnek, sőt, a magas négyzetméterárak miatt releváns mértékben tudják emelni otthonunk értékét.