Újház Centrum
0
5 mód, hogy tapétával dobjuk fel a konyhánkat Design

5 mód, hogy tapétával dobjuk fel a konyhánkat

2018. október 27.

Sokan ódzkodnak attól, hogy tapétát használjanak a konyhájukban, hiszen úgy vélik, legkevésbé sem praktikus felület nehezen tisztíthatósága miatt. A konyhai tapéták azonban olyan anyagból készülnek, amelyek egyetlen mozdulattal a csempéhez hasonlóan lemoshatóak. Abszolút pozitívumként szól mellettük az az érv is, hogy rendkívül költséghatékony módon tudják alapjaiban megváltozatni a konyha arculatát.

Összegyűjtöttünk öt remek megoldást, amely során a kivitelezők tapétát használtak, és amelyek bizonyítják, hogy igen is helye van ennek a szokatlan anyagnak a helyiségben.

1. A leggyakoribb megoldás, hogy nem a konyhapult mögötti falra telepítik a tapétát, hanem egy mellékfalat dobnak fel vele. Az idei év nagy sztárja volt a trópusi levélmintás motívum, amely a konyhában is remekül tud mutatni, ráadásul, ha elé tolunk egy zsúrkocsit, tele koktélalapanyagokkal, a tapéta mintája is értelmet nyer.

2. Amennyiben egy légtérben van a konyha és az étkező, kreatív módon el tudjuk határolni őket a tapéta használatával. Ebben az esetben a konyha rész falazatán csempék sorakoznak, míg az étkezőrészen textúrált tapéták vonzzák a tekintetet. A képen látható konyhai tapéta bársonyos tapintásával és különleges indamintájával minden tradicionális, polgárias otthon éke lehet.

3. Ha a konyhapult mögötti falra ragasztjuk fel a tapétát, nagyon fontos, hogy lemosható változatot válasszunk. Ebben az esetben azonban azt is mérlegelni kell, hogy milyen hatást kívánunk elérni a tapétával. Annak ugyanis nem csak a konyhabútorhoz, hanem a lakás többi pontjához is illeszkednie kell. Különösen akkor merül fel a harmónia igénye, ha amerikai-konyháról beszélünk, s a főzőhelyiség egy légtérben van a nappalival. Ahogyan az a képen is látszik, a hófehér konyhabútort ez az élénk, vidám, macskás tapéta remekül kiemeli, hogy játékosságot kölcsönözzön a fiatal vagy éppen örök fiatal, bohém tulajdonos főzőhelyiségének.

4. A virágos, pasztellszínű konyhai tapéták fokozzák az otthonias légkört, miközben teljes mértékben képviselik a vintage-stílust. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez kifejezetten a skandináv stílust kedvelők számára ajánlott, hiszen akkor mutat jól, ha naturális, letisztult környezetbe kerül, ahol rusztikus, természetközeli darabok emelik ki. Fehér vagy natúr fa színű konyhabútorhoz gyönyörűen illik.

5. A geometrikus mintázatú konyhai tapéták remekül mutatnak egy-egy mellékfalon. Érdemes azonban óvatosan bánnunk velük, hiszen domináns motívumvilága révén azonnal a konyha fókuszpontjává válhat. Amennyiben túlságosan nagy felületen használjuk, az zavaróan hathat a szemnek is, így hamar megbánhatjuk használatát.