Újház Centrum
0
5 retró kiegészítő, ami nem hiányozhat az otthonából Design

5 retró kiegészítő, ami nem hiányozhat az otthonából

2018. november 27.

Ezerrel dübörög a retróláz. Az 1950-60-as évek divatja az öltözködés mellett a lakberendezésben is egyre hangsúlyosabb szerepet kap. Természetesen ezek a bútorok és kiegészítők formatervezettségükben, dizájnjukban hasonlítanak csupán a legendás retrókorszak darabjaira, kivitelezésükben abszolút a mai kor követelményeinek felelnek meg.

Összegyűjtöttünk öt olyan retróelemet, amely nem hiányozhat az otthonunkból akkor, ha nosztalgikus hangulatra vágyunk.

1. Lemezjátszó

A retrókorszak ikonikus kiegészítője a lemezjátszó volt, abban az időben ugyanis bakelitről szóltak a zenék, hiszen nem hogy CD-lejátszó, de még kazettás magnó sem létezett. A mai lemezjátszók elképesztő tulajdonságokkal rendelkeznek: azon túl, hogy megjelenésükben hűen tükrözik az 50-60 évvel ezelőtti időszakot, rendkívül fejlett technológiával vannak felszerelve. Lejátszhatóak rajta a bakelitek, de többségükbe pendrive-ot is tehetünk vagy éppen bluetooth-csatlakozással, az okostelefonunkról indíthatunk zenéket. A hangzásvilág pedig maga a tökély. Mi kellhet még? Naná, hogy Fenyő Miki és a Made in Hungaria!

2. Fémasztal

A háromlábú, egymásba tolható asztalok soha nem voltak olyan népszerűek az 1960-as évek óta, mint napjainkban. Gyakorlatilag nincsen egyetlen olyan lakberendezési üzlet sem, ahol ne találnánk legalább két-három fajtát belőle. Ha igazi retró stílusú darabot szeretnénk választani, mindenképpen olyat keressünk, amelynek formája különleges, áramvonalas. A fekete és narancssárga asztalkák szabályosan ontják magukból a rockabilly életérzést!

3. Állólámpa

Az 1950-60-as években nem volt olyan lakás, ahol ne lett volna legalább egy fekete, vas állólámpa széles búrával. A lámpának a szerkezete azért volt különleges, mert dőlésszögét három helyen is változtathattuk, így közelebb is húzhattuk olvasáskor a fotelunkhoz, vagy magasra is emelhettük akkor, ha nem volt szükségünk direkt fényre. A mai dizájndarabok már energiahatékony villanykörtével készülnek, így bár a retró érzés megmarad, a villanyszámlánk nem kúszik az egekbe tőle.

4. Forgószék

A régi amerikai filmekben gyakran feltűnik a piros, műbőr forgószék, amin a menő csajok és a bőrdzsekis srácok pörögnek, miközben vagy zselézik a hajukat, vagy eperturmixukat isszák az iskolával szembeni törzshelyükön. Egy ilyen klasszikus bútordarab beszerzése nem olyan egyszerű, de ha igazi retrófanatikusok vagyunk, nem létezik akadály számunkra. A legnagyobb internetes bazároldalakon könnyedén megrendelhetjük, igaz, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Na, de ha megérkezik, pontosan úgy érezzük majd magunkat, mintha egyenesen a Grease-ből pottyantunk volna a 21. századba.

5. Narancssárga párnák

A retrókorszak abszolút sztárja a Ferrari-piros mellett az élénk narancssárga volt, amiken gyakran barna és grafitszükre geometrikus mintázatok jelentek meg. Ha nem akarunk sokat költeni nappalink retró stílusú átalakítására, szerezzünk be két-három lüktető színvilágú párnát, helyezzük el kanapénkon, és máris úgy érezhetjük, visszarepültünk az 1950-es évekbe.