Újház Centrum
0
A minimalizmus 5 aranyszabálya Design

A minimalizmus 5 aranyszabálya

2019. július 15.

A minimalista lakberendezési trendeket és belsőépítészeti megoldásokat sokan első hallásra unalmasnak és ridegnek vélik, a valóságban azonban ez a stílusirányzat sokkal inkább jellemezhető merészként. Ráadásul elképesztően nagy mozgásteret, szabadságot ad nem csak a dizájnerek számára, hanem azoknak is, akik otthonukat a minimalizmus mentén kívánják berendezni.

Van azonban néhány alapszabály, amelyet mindenképpen érdemes betartani akkor, ha az egyszerű, ám meghökkentő megoldások megvalósítását tűzzük ki célul magunk elé.

1. Minőségi bútorok és kiegészítők alkalmazása

Vannak, akik azt gondolják, hogy a minimalista lakberendezés egyet jelent a költséghatékony bútorok és kiegészítők beszerzésével. Az igazság azonban az, hogy a trend követői zsigerből elvetik a tucatmegoldásokat, hogy aztán egyedi darabokkal tegyék igazán különlegessé otthonukat. A dizájnkiegészítők lehetnek formaterezett világítótestek, kiváló minőségű alapanyagokból, kézműves technológiával gyártott tárolóegységek, vagy éppen ultramodern konyhai eszközök is.

2. Eltérő textúrák alkalmazása

A minimalizmus sosem unalmas, hiszen remekül ötvözi a különböző anyagokat a térben, így a fa, az üveg, a kovácsoltvas és az eltérő tapintású textíliák tökéletes harmóniába kerülnek. Fontos azonban, hogy ezek funkciójukat tekintve is alkalmasak legyenek az élhető terek kialakítására.

3. Középpontban egy nagyobb bútor vagy műalkotás

A stílusirányzat lényege, hogy megtaláljuk azt a fókuszpontba helyezhető elemet, amely önmagában is képes lenne arra, hogy uralja a teret. Ez lehet egy nagyobb méretű kanapé, egy látványos fésülködőasztal, vagy egy posztamensre helyezett műalkotás. Fontos azonban, hogy a fókuszpont körüli kiegészítők és bútorok visszafogottak és egyszerűek maradjanak.

4. A kiegészítők használata

Bátran ötvözzük a semleges díszítőelemeket, így a szürke, a bézs vagy a kőhatású darabokat a kontrasztos elemekkel. Legyünk azonban mértékletesek és szorítkozzunk néhány, egymást kiegészítő tárgyra. Ellenkező esetben a tér zsúfolttá válna, ami ellenkezne a minimalizmus nagy, világos tereket igénylő sajátosságaival.

5. A nyitott terek

Törekedjünk arra, hogy minél több és minél nagyobb világos teret teremtsünk otthonunkba. Amennyiben bútoraink funkcionalitásukat előtérbe helyezve kerülnek kiválasztásra, úgy helyiségeinkben nem lesznek felesleges darabok, így szobáink valóban tágasak, jól átjárhatók lesznek. Ebben segítségünkre lehetnek a tükrös, üveges elemek és a világítótestek is, amelyek külön-külön, de együtt is alkalmasak a terek optikai növelésére.