Újház Centrum
0
Árnyékban könnyebb Design

Árnyékban könnyebb

2017. augusztus 17.

A nyári melegnek mindenki örül! Az évnek ebben a szakában önfeledten strandolunk, kirándulunk és élvezzük a lenge öltözék kényelmes érzését. Gyakori probléma ugyanakkor, hogy épp a nagy meleg és főleg az erős napsugárzás az, ami ilyenkor kellemetlenséget okozhat. Ne hagyjuk, hogy az esetleges leégések beárnyékolják a jókedvünket, gondoskodjunk a megfelelő napvédelemről!

Mindannyian várjuk a nyarat, a napsütést, hogy végre kiszabadulhassunk a négy fal közül a szabadba. A napnak a jótékony hatásai mellett sajnos van kellemetlen negatív hatásai is, ezért a nagy nyári melegekben védekeznünk kell a nap sugarai ellen. A belső terekben klimatizálással átszellőztetéssel védekezhetünk, de a szabadban nem is olyan egyszerű a helyzet. Az a lényeg, hogy védjük magunkat a direkt napsugárzástól.

Akár városi környezetben, akár a kertünkben vagyunk, de még a strandon, a vízparton is, próbáljuk meg elkerülni a direkt napsugárzást. A strandon segítségünkre lehetnek a napernyők, kisebb sátrak, vagy szerencsés esetben egy fa nyújtotta árnyék is.
Az otthoni kertek is benépesülnek nyáron. Kertészkedés, labdázás és nem utolsó sorban a kerti teraszon elfogyasztott ebédek csalogatják ki a lakókat a kertbe. A kellemes ebéd elfogyasztásának elengedhetetlen része az árnyékolás. Tűző napon szinte lehetetlen étkezni. Természetes árnyékolás lehet egy jól elhelyezett fa, melynek lombja nyáron árnyékot ad. Amíg a kerti fánk nem nő meg, alkalmazhatunk napernyőket vagy napvitorlákat.

A napernyőket alapvetően fix és mobil csoportba oszthatjuk.

A mobil napernyők esernyőszerűen szétnyíló árnyékolók. Létezik belőlük központos kialakítású, amikor a tartórúd középen van, és olyan, amikor oldalról történik az ernyő megtámasztása. Az utóbbi előnye, hogy az ernyő alatti teljes felület szabadon marad, így jobban kihasználható, és nem korlátoz a középső rúd. Mobil napernyők esetén nagyon fontos a megtámasztás és a megfelelően méretezett ellensúly. Napsütés közben is lehet kisebb, nagyobb szél, ami kellemetlen baleseteket okozhat nem megfelelő rögzítés esetén. Amennyiben lábbal együtt vásároljuk a terméket, akkor az nagy eséllyel a napernyő méteréhez arányosan van méretezve. Ha magunk szeretnék megoldani a rögzítést, próbáljuk minél nagyobb biztonságra törekedni. A mobil napernyők legnagyobb előnye, hogy bármikor, bárhova áthelyezhetők, és téli szezonban könnyedén el tudjuk raktározni, egyúttal megvédeni az időjárási hatásoktól.

A fix napernyők, napvitorlák sokkal nagyobb terület fednek le, ez által több ember számára teszik elviselhetőbbé a nyarat. A legelterjedtebb megoldás a falra szerelhető kitekerhető napernyő. A házunk oldalán a terasz fölé felszerelve minden szükséges feladatot ellát. Nagy felületet fed le, könnyen ki és betekerhető, motoros változatban is kapható.
Amennyiben építettünk pergolát a teraszunkhoz, jó megoldás, ha vadszőlővel, futó rózsával, lonccal futtatjuk be. A növények nyáron árnyékot adnak, télen átengedik az enyhe napsütést, de alkalmazhatunk kihúzható ponyvákat is. A pergola alsó felén sínrendszer segítségével nagyon látványos és természetesen hasznos teljes felületű árnyékolást alakíthatunk ki. Elviselhető napsugárzás esetén elhúzhatjuk a vászon árnyékolót és élvezhetjük a napsütést is.

Manapság nagyon divatos és elterjedt megoldás a napvitorlák alkalmazása. Ebből létezik egy olcsóbb fix verzió és mozgatható drágább változat.
Itt minden esetben szükség van keret illetve tartószerkezetre a megfelelő feszítés miatt. Ezek a fix pontok között történik a feszítés. Fix napvitorláknál háromszögeket alakítunk ki, és ezek játékos, de előre kiszámított rendszerével érjük el a megfelelő hatást. Mivel itt több kisebb nagyobb napvitorlát alkalmazunk, lehetőség nyílik a színek és formák játékára.
A mozgatható napvitorla gyönyörű látványos szoborként díszíti a kertünket, miközben védelem nyújt a nap sugárzásától és a kisebb esőktől is. Rögzíthetjük falhoz vagy tartó oszlopokhoz is vegyesen. A rendszer lelke egy a hajóárbochoz hasonlítható szerkezet, ami képes saját magába behúzni, és szükség esetén kiengedni az árnyékoló felületet. A telepítése mérnöki tervezést igényel.

A nap elleni védekezésre mindenképp szükség van. Ez nem csupán kényelmi kérdés, egyértelműen egészségügyi kérdés is. Válaszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet majd élvezzük kedvenc hűsítő italunkat az árnyékban.