Újház Centrum
0
Az ablak, a fény és a tájolás Design

Az ablak, a fény és a tájolás

2017. július 12.

A fény jelenléte a meghatározza a közérzetünket, és hozzájárul a jókedvünkhöz. Tervezéskor fontos, hogy minél nagyobb üvegfelületekkel vegyük körbe magunkat. De vizsgáljuk, meg mi mindenre kell figyelni, amikor meghatározzuk az ablakaink méretét.

Amikor felmerül az igény az építkezésre, már a telek kiválasztásánál oda kell figyelni a tájolásra. Internetes vagy papír alapú térképen észak mindig felfelé van. A telek elhelyezkedése akkor ideális, ha az utca észak felé van, hiszen így a kertünk nagy része, ami intim, belső használatra nyújt nagyobb, élhető teret, délfelé esik, s így egész nap világos, napfényes.

A nappalit ilyenkor déli, délnyugati tájolással a kert felé nyithatjuk, az étkezőt nyugati, délnyugati, a szobákat és a konyhát pedig érdemes keleti oldalra pozicionálni. A kamra legyen mindig hűvös helyen, lehetőleg északi tájolással.

Ideális tájolás esetén már nem is igazán kell törnünk a fejünket, hogy hova, mekkora ablakot tervezzünk.

A jogszabályok foglalkoznak a helyiségek természetes megvilágításával is. Pl. az OTÉK (az országos településrendezési és építési követelmények) előírja, hogy a közvetlen természetes megvilágításra szolgáló bevilágító felület és a helyiség hasznos alapterületének aránya huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségben legalább 1:8-ad legyen, vagy megfelelő megvilágítási körülmények mellett, indokolt esetben 1:10-ed lehet.

Ami azt jelenti, hogy pl. egy 24 m2 alapterületű nappali esetén minimum 3 m2 bevilágító felület szükséges, azaz pl. két darab 1 m x 1,5 m ablak.

Ennél azonban érdemes a nappalira jóval nagyobb üvegfelületet tervezni, s lehetőséget biztosítani a kertkapcsolatra. Ma már nagyon jól működnek a tolóajtók, így nagy felületen meg tudjuk nyitni a szobát, mintegy behozva a kertet a lakásba. Déli, délnyugati tájolás esetén azonban ne felejtsük el ezeknek az üvegfelületeknek az árnyékolását sem.

Amennyiben lehetséges, tegyünk teraszajtót az étkezőre is, ezzel vizuálisan és térben is meghosszabbíthatjuk, bővíthetjük, és a kerti partyt sem a nappalin keresztül kell ellátnunk a konyhából.

Igény esetén érdemes a hálószobára is teraszajtót tervezni, hiszen egy kisebb, külön teraszra vagy a nappali teraszára jó kilépni a hálóból is. A teraszajtókat bukó-nyíló kivitelben is választhatjuk, így úgy is tudunk szellőztetni, hogy nem kell az egész ajtót kinyitni.

A fürdőszobák manapság már nem feltétlenül kis alapterületű, alig szellőztethető helyiségek, a zuhanyzó, a kád, a WC és bidé igény ezeket a tereket is megnövelte, akár szoba méretűre is. Egy kényelmes, elegáns fürdőben már nem ritkaság a nagy üvegfelület, amit szemérmesebbek fóliázott vagy savmart üveggel védhetnek az illetéktelen szemek elől, de például egy kis belső udvarra pozicionálva ide is tehetünk akár teraszajtó méretű üvegfelületet is.

Fontos látnunk tehát, hogy lakásunk esztétikai megjelenése és a mi közérzetünk miatt különösen fontos a megfelelő méretű nyílászárók kiválasztása!