Újház Centrum
0
Design tippek a skandináv stílus szerelmeseinek Design

Design tippek a skandináv stílus szerelmeseinek

2017. november 14.

Hihetetlenül népszerű a belsőépítészetben a skandináv stílus. De gondolnád, hogy néhány egyszerű praktikával és kiegészítővel pillanatok alatt a fjordok vidékén érezheted magad? Mutatjuk, hogyan!

Észak-Európa klasszikus, ám manapság rendkívül népszerű naturális, letisztult belsőépítészeti trendjét mindenki csak skandináv stílusként emlegeti, mely a hideg beköszöntével egyre inkább vonzza a délebbre lakókat is. Elővesszük norvég mintás, vastag, kötött pulóvereinket, a bejárati ajtónkra a téli természetből vett elemekből fonunk koszorút, odabent pedig vagy begyújtjuk a kandallót, vagy illatgyertyákkal teremtünk különleges hangulatot. Azt már azonban kevesen tudják, hogy néhány egyszerű kiegészítővel magasabb szintre emelhetjük a skandináv hatást. Mutatjuk, hogyan!

Letisztult, világos és tágas terek

A világos színű falak és padlóburkolatok tökéletesen megalapozhatják a skandináv otthon kialakítását. Most azonban felejtsük el a hatalmas szőnyegeket, hagyjuk, hogy fehér, vagy bézs parkettánk kibontakozhasson nappalinkban. Válasszunk egyszerű, de praktikus bútordarabokat, a dekoráció kiválasztásánál törekedjünk a minimalizmusra és teremtsünk tágas, átlátható és jól bejárható tereket. A természetes anyagokat használjuk a természetes színükben!

Színek és textúrák

A fehér falakat és a világos színű burkolóanyagokat pasztellszínekkel egészítsük ki. Tökéletes lehet a halványkék, a grafitszürke és a púderszín is. Használjunk különböző textúrákat: a fa mellett jelenjen meg a kissé hideg, rideg fémes hatás is, mellette pedig kapjanak hangsúlyos szerepet a puha szőrmék, a gyapjú, a kötött anyagok. Ezeket díszpárnákon, ágytakarókon, plédeken jelenítsük meg.

Soha nem látott népszerűségnek örvendenek a hatalmas, kézzel kötött pokrócok is, melyek tökéletesen visszaadják a skandináv stílust.

Természetből átvett minták és geometrikus formák

Ami a lakástextileket illeti: a mintázatuk tekintetében merítsünk a természetből! Képzeljük magunkat a fjordok vidékére, hunyjuk be a szemünket és nézzünk körbe. Megjelennek a fenyőfák, a tollak, a levelek, a kis virágok. Mindezek szerepet kaphatnak otthonunkban, de a tipikus norvég minták és geometrikus formák is remekül mutathatnak a kiegészítőkön. Ez utóbbi esetében még az sem számít, ha kissé élénkebb színeket választunk.

Kandalló nyújtotta melegség

Szinte minden észak-európai otthonban van beépített kandalló. Ezt mi is beépíthetjük nappalinkba, akár látványkandalló formájában is. Ha erre nincs lehetőségünk, készítsünk dísztéglából egyet, a tetejére helyezzünk fehérre festett deszkát, tegyük ki személyes kincseinket, az álkandalló-térben pedig gyújtsunk különböző méretű gyertyákat. Fantasztikus hangulatot ad a szobánknak.

A letisztult skandináv stílus eleganciát, tisztaságot, nyugalmat áraszt a maga egyszerűségével, mindemellett azonban még a legapróbb helyiséget is jelentős mértékben fel tudja optikailag nagyítani. Tökéletesen alkalmas arra, hogy kiemeljük csodás bútorainkat és a természetet beengedve igazán otthonos körülményeket teremtsünk.