Újház Centrum
0
DIY ötletek az otthonos udvar kialakításához Design

DIY ötletek az otthonos udvar kialakításához

2020. május 5.

Az emberek többsége folyamatos igényt és késztetést érez, hogy mindig szebbé, komfortosabbá tegye a környezetét. Így aztán mondhatjuk, hogy egy lakás, vagy ház sosem éri el azt az állapotot, hogy teljesen készen van, mert a használat közben mindig rájövünk, hogy valamit lehetne még szebbé, egyedibbé varázsolni, csinosítani rajta.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy saját kert is tartozik a lakásunkhoz, akkor aztán igazi kihívással nézünk szembe, hiszen ahhoz, hogy élvezni tudjuk a természet adta nyugalmat, sok munkát kell belefektetnünk az ápolásába egész éven át. A munkánk sikere azonban semmivel sem összehasonlítható elégedettséggel tölt el. Mikor leülünk egy kicsit megpihenni, vagy családi körben kellemesen eltöltünk egy hétvégét a kertben, azt mondjuk: érdemes volt ennyit dolgozni rajta.

Inspirálódunk magazinokból, vágyakozva nézegetjük a katalógusokat a különféle kerti szettekről, virágtartókról. Aztán egyszer csak fény gyúl a fejünkben, és kitaláljuk: saját magunk fogunk készíteni kerti bútort, virágtartót vagy egyéb dizájnos kiegészítőt az udvarunkra, teraszunkra.

Most talán időnk is több jut ilyen tevékenységekre, így első lépésként mérjük fel, hogy milyen újrahasznosítható alapanyagok találhatók otthon. Vegyük leltárba ezeket a dolgokat még akkor is, ha első ránézésre nem is tűnnek felhasználhatónak.  Egy régi virágcserép, elhasználódott autógumi, kiürült fémtartály, az építkezés, felújítás után ottmaradt raklapok, vagy a nagypapa szúette boroshordója mind jók lehetnek arra, hogy egy kis kreativitással más funkciót adjunk nekik.

Ha pihenni szeretnénk a kertünkben, raklapokból egyaránt készíthetünk kerti asztalt, fotelt vagy hintaágyat is. Ha ennyire nem érezzük ügyesnek magunkat a fúrás-faragásban, kezdetnek egy kis festék segítségével mini fűszerkertet is varázsolhatunk belőle.

Ha igazán szeretjük a kihívásokat, fém hordókból is megpróbálkozhatunk kerti bútort készíteni. Ez a művelet azonban, az alapanyag megmunkálása miatt, már több eszközt és gyakorlatot igényel. Az eredmény azonban valóban egyedi lesz.

A könnyebben megmunkálható fa, a tároló helyiség sarkában porosodó virágcserepek, a nagyi régi fém teáskannái is végtelen lehetőséget rejtenek magukban. Ha foglalkozunk kicsit az átalakításukkal, lomok helyett, kertünk díszeivé válhatnak gondos kezeink nyomán.  A régi boroshordók felhasználásával gyönyörű és hangulatos ligetet készíthetünk, az ósdi konyhai edények pedig tökéletesen megfelelnek virágültetésre.

 

A folyton ide-oda pakolgatott gumiabroncsokból is alkothatunk. Akár átalakítás nélkül, vagy egy kis festékkel feldobva a megjelenését, kiváló és tartós virágtartó, vagy bútor készülhet belőlük.

 

Ne várjunk tovább, vessük bele magunkat a barkácsolás kihívásaiba és örömeibe! Élvezzük és gyönyörködjünk az eredményben, tavasztól őszig a kertben!