Újház Centrum
0
Így alakítsuk ki a tanulósarkot a gyerekszobában Design

Így alakítsuk ki a tanulósarkot a gyerekszobában

2018. augusztus 29.

A gyerekszoba nem csak a pihenés és a játék helyszíne, hanem a tanulásé is. Azon túl, hogy praktikusnak és kényelmesnek kell lennie, inspirálóan is kell hatnia a gyerekekre, és olyan hangulatot kell sugározzon, ami megkönnyíti a monoton házifeladat-írást is.

Attól függetlenül, hogy kicsi vagy nagy tér áll rendelkezésünkre, öt fontos szempontot érdemes szem előtt tartani a tökéletes tanulósarok berendezésekor:

  1. színek
  2. világítás
  3. bútorok
  4. rendszerezés
  5. testre szabás

A falakat fessük bátran élénk színekre, törekedjünk azonban arra, hogy ne legyen túlságosan harsány, ebben az esetben ugyanis eltereli a figyelmet a sarok fő funkciójáról, a tanulásról. A színek okos használatával azonban fokozhatjuk a kreativitást.

Fontos, hogy olyan sarkot válasszunk a gyerekszobában a tanulásra, amelyet a délutáni órákban hosszan ér a természetes fény. Társítsunk mellé olyan asztali lámpát, amelynek fénye optimális a gyerekek szemének.

A sarkot rendezzük be a legfontosabb alapbútorokkal. Ennek számít egy íróasztal, ami tárolóegységgel, vagyis fiókokkal, fakkokkal van ellátva, ezt egészítsük ki egy polccal és egy kényelmes, ergonomikus kialakítású székkel. Érdemes a falra felhelyeznünk egy parafatáblát, amire a legfontosabb információkat, órarendeket, különórák listáját fel tudjuk helyezni. Ha két gyermek számára rendezünk be közös tanulóteret, a két íróasztalt érdemes egy nagyméretű polccal elválasztani, így bár egy légtérben fogják készíteni a házi feladatukat, mégis megmarad a személyes terük is.

A füzeteknek, papíroknak, tollaknak, ceruzáknak és minden egyéb eszköznek szerezzünk be kisebb-nagyobb rendszerező eszközöket, így mappákat, henger alakú fémdobozokat, vagy a szoba hangulatához illő színes műanyag, esetleg papírdobozokat. Címkézzük fel őket, így a gyerekek nemcsak azt fogják tudni, hogy mit és hol találnak meg, hanem azt is, hogy a házi feladat befejezését követően hova tegyék vissza a használt eszközöket. Ezzel a módszerrel sikeresen megelőzhetjük, hogy az íróasztalon már az iskolakezdés első hetében átláthatatlan káosz legyen úrrá.

A tanulósarokban a gyerekek azonban akkor fognak szívesen tartózkodni, ha tükrözi a személyiségüket. Éppen ezért egészítsük ki olyan dekorációs elemekkel, amelyek a gyerekek stílusához passzolnak, használjuk a kedvenc színeiket, monogramjukat, esetleg kedvenc rajzfilmfigurájukat. A lányok kedvében járhatunk a manapság rendkívül divatos flamingókkal vagy unikornisokkal, a fiúk íróasztalának környékét pedig feldobhatjuk LEGO-figurákkal, szuperhősökkel vagy a kedvenc focicsapatuk címerével, esetleg magának a rajongott játékosnak a poszterével.