Újház Centrum
0
Így alakítsuk ki szabadtéri konyhánkat Design

Így alakítsuk ki szabadtéri konyhánkat

2019. május 28.

A kerti partikat igazán magas szintre emelhetjük, ha egy vonzó és pihentető környezetet alakítunk ki a kertben a sütögetéshez. Legfrissebb design blogunkban összegyűjtöttük, mit kell tennünk egy kerti konyha megalkotásához mindösszesen öt lépésben.

1. Alapozás

Amennyiben már van egy meglévő nagyobb méretű teraszunk, ahol a kerti konyhát ki szeretnénk alakítani, az első lépést át is ugorhatjuk. Ha azonban a megfelelő terület nem áll rendelkezésre, elsőként az alapokat kell lefektetnünk. Fontos, hogy a kerti konyhánkat vízszintes területre telepítsük, ahol kültéri járólapokat kell lehelyeznünk. Tartsuk szem előtt, hogy semmiképpen se faburkolatot válasszunk, hiszen a kifröccsenő olaj, a kipattanó szikrák akár balesetet is okozhatnak.

2. Beton- vagy téglaváz

Igazán látványos és igényeinkhez maximálisan illeszkedő kerti konyhát alakíthatunk ki, ha annak vázát betonelemekből vagy téglából építjük fel. Tervezzük meg gondosan, hova kerüljön a kültéri sütőegység, a grill-lap vagy éppen a bográcshoz szükséges állvány. Gondoljuk át azt is, mekkora előkészítő helyre van szükségünk, és vegyük lajstromba a tárolórekeszeket is. Külön területet alakítsunk ki a konyhai eszközök számára, valamint szeparáltan helyezzük el a tüzelőanyagokat.

3. Konyhai eszközök

Törekedjünk arra, hogy rozsdamentes acélból készült konyhai eszközöket szerezzünk be a kerti sütögetőnkhöz, hiszen ezek nemcsak magas strapabíró-képességgel rendelkeznek, de rendkívül könnyen tisztíthatók is. A gázgrillek működtetéséhez használt palackokat fokozottan védjük a hőtől és a sérülésveszélytől, az elektromos konyhai eszközök üzemeltetését pedig minden esetben kültéri használatra alkalmas vezetékek segítségével végezzük.

4. A munkapult kialakítása

Amennyiben már áll a kerti konyhánk váza és a helyükre kerültek az eszközök is, már csak a munkapultot és a polcokat kell elhelyeznünk. Fontos, hogy olyan anyagú pultot válasszunk, amely ellenáll a szélsőséges időjárásnak is, hiszen télen sem fogjuk szétszerelni. Szintén jó megoldás lehet a rozsdamentes acélfelület, de választhatunk fapultokat is, ezeket azonban előzetesen le kell kezelni. Igaz ez a konyhaszekrények polcaira is, amelyeket érdemes több rétegben lazúrozni beszerelés előtt.

5. Fűszereskert

A kerti konyha szívét-lelkét a friss fűszernövények adják. A terasz közelében alakítsunk ki egy kisméretű fűszereskertet, de balkonládákban vagy cserepekben is nevelhetjük kedvenc, illatos növényeinket. A kiskertbe kerülhet bazsalikom, oregano, rozmaring, metélőhagyma és petrezselyem is, sütés során pedig egyszerűen csípjünk le belőlük annyit, amennyire szükségünk van, így ételeink még ízletesebbek lesznek.