Újház Centrum
0
Így alakítsunk ki mutatós és praktikus ágyásokat a kertben Design

Így alakítsunk ki mutatós és praktikus ágyásokat a kertben

2018. április 11.

Az áprilisi első napok már ideális körülményeket teremtenek számunkra ahhoz, hogy megtervezzük tökéletes konyhakertünket és virágágyásunkat. Készíthetünk magasított vagy kerítéssel elkerített változatot, a lényeg: pontosan tervezzük meg azt, hogy a napos illetve árnyékos szakaszokra milyen növények fognak kerülni. Három lépésben foglaltuk össze az álomkiskerthez vezető lépéseket.

1. A hely kialakítása

Mérjük le és tervezzük meg ágyásunk adottságait. A kertünkben keressünk olyan sík felületet, amely könnyen megközelíthető és adott esetben el is keríthető. Amennyiben vannak olyan növények ezen a területen, amelyekre többé már nincs szükség, távolítsuk el őket és rendezzük a terepviszonyokat.

2. Az ágyás megépítése

Jó minőségű faléceket vágjunk méretre, csavarozzuk össze őket, hogy olyan alakzatú ágyásszegélyt kapjunk, amilyet megálmodtunk. Nem érdemes azonban túlságosan szélesre terveznünk, hiszen így a középen fejlődő növényekhez és érett termésekhez nehezen tudunk majd hozzáférni. Sokkal jobban járunk, ha L-alakúra tervezzük a magasított ágyást, mellé pedig kisebb, négyzet alakú helyeket alakítunk ki.

3. Töltsük fel!

A végleges helyére került ágyásokat béleljük ki nylonzsákkal, rögzítsük a fához több helyen, majd töltsük fel föld és virágföld keverékével. Kicsit döngöljük le, tömörítsük össze a földet, majd ültessük bele az előre megtervezettek szerint a palántákat. Ha igazán precízek akarunk lenni, még föld alatt futó egyszerű locsolórendszert is telepíthetünk az ágyásunkba, ami akkor is gondoskodik növényeink vízellátásáról, amikor mi éppen jól megérdemelt pihenőidőnket töltjük a terasz hűs árnyékában.

Mielőtt azonban elültetnénk a palántáinkat és elszórnánk a magokat végleges helyükre, érdemes tájékozódnunk arról, hogy az adott növények mekkora területigénnyel rendelkeznek, valamint arról, hogy a napos, illetve árnyékosabb helyeket kedvelik-e. A tűző napot azonban minden esetben érdemes elkerülni. A paradicsom például kifejezetten a naposabb szakaszokat kedveli, míg a fűszeres kiskert nyugodtan mehet az árnyékosabb területekre is. Amennyiben pedig két sor növény közé egy kevés fokhagymát is telepítünk, úgy garantáltan el fogják kerülni termésünket a kártevők.

Fotó: Pinterest