Újház Centrum
0
Elérkezett a lambéria reneszánsza! Design

Elérkezett a lambéria reneszánsza!

2019. január 2.

A fiatal generáció hidegrázást kap már csak a lambéria szó hallatán is. Talán nem véletlenül, hiszen húsz-harminc évvel ezelőtt előszobák és étkezők tízezreinek falán díszelgett a natúr lakkozású falburkolat, ami mai szemmel mindennek nevezhető, csak esztétikusnak nem.

Szerencsére napjainkra a lambériák már megszabadultak ettől a hagyományos kinézetüktől, melegséget árasztanak, különleges textúrát adnak a helyiségeknek, sőt, arra is kiválóan alkalmasak, hogy segítségükkel kiemeljünk bizonyos falszakaszokat.

A retró korszakban és a ’90-es években a lambéria piac kínálata meglehetősen egysíkú volt, emellett ez a megoldás számított a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldásnak, ha felújításra került egy helyiség. Manapság már igazi kuriózumnak számít és elképesztően trendi is tud lenni egy ilyen megoldás. A belsőépítészek szerint egyre inkább népszerűvé válik a fa falburkolat, és egy kis kreativitással megfűszerezve elképesztően egyedi megoldások születhetnek belőle.

A nappaliban, a konyhában, vagy akár a hálószobában is élhetünk a lehetőséggel, hogy egyedi lambériával mutassuk meg személyiségünket a hozzánk látogatóknak. A sötétebb burkolatú falak titokzatosságot hordoznak magukban, szinte árasztják magukból a bekuckózós hangulat, így tökéletes választás lehet egy olvasósarok kialakításához. Nagyobb terekbe, játszószobákba, nappaliba választhatunk úgynevezett lambéria-paneleket is, amelyek méretüket tekintve nagyobb falburkolatok.

A lambéria-panel esetén nem mindegy, hogy milyen színű és textúrájú darabokat választunk, ahogy az is lényeges szempont, hogy milyen a világítás abban a helyiségben, ahová szánjuk. A nagy és sötét elemek ugyanis szinte összenyomják a teret és komor hatást kölcsönöznek, míg a világosakkal épp ellenkező hatást érhetünk el.

Az újgenerációs lambériák már olyan víztaszító anyagból készülnek, amely nem szívja magába a nedvességet és a párát, így akár fürdőszobában is tökéletesen megállja a helyét. Ha ide tesszük, a végeredmény egy igazán különleges, meleg, spa-hangulatú helyiség lesz, ahol tökéletesen ki tudunk kapcsolódni és feltöltődni egy nehéz nap után.

Itt is fontos hangsúlyozni, hogy a fürdőszobákba, méretüknél fogva, inkább a világos árnyalatokat ajánlott választanunk, hiszen ezek azok, amelyek optikailag megnövelik a teret és a luxus érzetét keltik. Sötét falburkolat helyett válasszunk inkább természetes tölgy színt, vagy ahhoz hasonló világos árnyalatot! Egy designer lábaskád mögötti falon tökéletesen jól mutat a lambéria, de geometrikus mintázattal, akár kisebb területű mellékfalakat is izgalmassá, változatossá varázsolhatunk vele.

Láthatjuk, hogy a mai kor lambériái már teljesen más szempontokat figyelembe véve készülnek, mint régen, és a korábbi sablonos megoldásokkal szemben már nem beszűkítik a lehetőségeinket, hanem olyan különleges megoldásokat kínálnak, amelyekkel a lakásunk valóban egyedivé válhat. Vége az egyen-előszobák korának, a lambéria ma már az üdítő frissességet képviselik, és jól illeszkedhet még a minimalista dizájnba is, létrehozhatunk vele meghökkentő és látványos fókuszpontokat akár falakon, akár a mennyezeten, vagy a teljes helyiségen, szalagként végigfutva. Érdemes tehát felújítás előtt kicsit szétnéznünk a lambériák kínálatában is, hátha éppen ez a megoldás lesz az, amellyel maximálisan meg tudjuk valósítani azt az enteriőrt, amelyben szívesen éljük a mindennapjainkat!