Újház Centrum
0
Így használjuk helyesen a lambériát Design

Így használjuk helyesen a lambériát

2019. január 2.

A mai fiatalabb generáció zsigerből gyűlöli a lambériát - nem véletlenül. 20-30 évvel ezelőtt előszobák ezrei és konyhák étkezősarkainak tízezreiben volt megtalálható a natúr lakkozású faburkolat. A mai lambériák azonban túlmutatnak mindazon, amit gyerekkori emlékeinkben őrzünk róluk.

Napjainkban a lambériák megjelenése mindennek mondható, csak éppen hagyományosnak nem. Melegséget árasztanak, különleges textúrát adnak a helyiségeknek, sőt, arra is alkalmasak, hogy bizonyos falszakaszokat kiemeljünk velük.

Míg a retró korszakban és a rendszerváltás idején a lambéria piaca meglehetősen egysíkú volt, s a legegyszerűbb és legolcsóbb módjának számított egy helyiség felújításának, addig ma már igazi kuriózumnak és elképesztően trendinek számít. Belsőépítészek szerint ismét egyre népszerűbbé válik a fa falburkolat, ugyanakkor immáron a kreativitással párosulva rendkívül egyedi megoldások születhetnek belőle.

A lambériák tehát tükrözhetik a lakástulajdonosok személyiségét legyen szó akár a nappaliról, a konyháról vagy éppen a hálószobáról. A sötétebb burkolatú falak titokzatosságot hordoznak magukban, kuckózós hangulatot árasztanak, így olvasósarok kialakításakor tökéletes választás lehet. Vannak úgynevezett lambéria-panelek is, amelyek nagyobb méretű falburkolatok. Ezek kiválóan alkalmasak a közösségi terek egyedivé tételére, így remekül alkalmazhatóak a nappaliban, játszó szobákban egyaránt.

Ez utóbbi esetében azonban nem mindegy, hogy milyen textúrájú és színű lambériát választunk, miként azt sem, hogy milyen világítás található abban a helyiségben, ahová telepíteni szeretnénk. A nagy, sötét méretű elemek ugyanis összenyomják a teret, így komor hatást kölcsönöznek. A világos darabok azonban ezzel szemben optikailag növelik a teret.

A lambéria legújabb generációja már olyan víztaszító anyagból készül, ami nem szívja magába a párát és a nedvességet, így tökéletesen alkalmazható a fürdőszobákban is. A végeredmény egy igazán meleg, spa-hangulatú helyiség lesz, ahová öröm betérni, s ahol tökéletesen ki tudunk kapcsolódni, fel tudunk töltődni. Itt is fontos azonban hangsúlyozni, hogy a sötét elemek összenyomják a helyiséget, a természetes tölgy szín és az ahhoz hasonlító világos árnyalatok azonban nem csak tágítják, hanem luxus-hatást is kölcsönöznek a tér számára. Különösen szépen mutat a lambéria egy dizájner lábaskád mögötti főfalon, de geometrikus mintázatban akár egy kisebb területű, mellékfalat is fel tud dobni.

Látható tehát, hogy a mai kor lambériái már teljesen más szempontokat figyelembe véve készülnek, s nem beszűkítik a belsőépítészek lehetőségeit az otthonok átalakítására, hanem olyan különleges megoldásokat kínálnak, amelyekkel a lakások valóban egyedivé válnak. Nincs többé egyen előszoba, csak az üdítő frissesség, minimalista dizájn vagy éppen meghökkentő, látványos fókuszpontok akár a falakon, akár a mennyezeten, akár pedig a teljes helyiségen szalagként végigfutva.