Újház Centrum
0
Készülj fel időben a kánikulára! Látványos árnyékolási módok a hűvös otthonért Design

Készülj fel időben a kánikulára! Látványos árnyékolási módok a hűvös otthonért

2018. május 30.

Május utolsó napjaira az átlagos nappali hőmérséklet megközelítette, néhol pedig meg is haladta a harminc fokot. A mostani időjárásból arra is lehet következtetni, hogy idén nyáron sorra dőlhetnek meg a melegrekordok, így nem árt, ha otthonunkat felkészítjük a várható hőségre.

A kánikula ellen a klímaberendezések jelentik a leghatékonyabb megoldást, ám használatuktól sokan ódzkodnak, kisgyermekek mellett pedig üzemeltetésük a meghűlésveszély miatt nem is javasolt. Más módszerekhez kell tehát folyamodni akkor, ha hűvösen kívánjuk tartani otthonunkat a legkritikusabb hetekben is. Jó megoldás lehet, ha az árnyékolástechnika lehetőségei közül válogatunk.

1. Sötétítőfüggöny

A belső árnyékolás egyik legkézenfekvőbb megoldása a sötétítőfüggönyök alkalmazása, amelynek célja, hogy az anyagvastagságból eredően felfogják az ablakon beáramló hőt annak érdekében, hogy az ne terjedhessen tovább a helyiség többi pontjára. Éppen ezért a textília választásakor ügyeljünk arra, hogy amellett, hogy színében a szobával és a meglévő függönnyel harmonizáló darabot válasszunk, minél vastagabb anyagú is legyen. Szerencsére a méteráru üzletekben és a szakkereskedésekben széles kínálat közül választhatunk, sőt, a legtöbb esetben méretre is szabják, és előkészítik számunkra a tetszőleges anyagot, hogy otthon aztán csak fel kelljen helyezni azt.

2. Reluxa

A reluxák szintén a belső árnyékolástechnika részét képezik, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Fa és alumínium kivitel mellett mára már a műanyag változatok tekinthetőek a legkeresettebbeknek. A legmodernebb változatok okoseszközökkel is társíthatók, így telefonról vagy táblagépről irányíthatók, vagy akár be is programozhatjuk őket, hogy azokban az órákban, amikor az ablakra tűz a nap, akkor le legyenek engedve, majd később maguktól felhúzódva némi természetes fényt beengedjenek otthonunkba.

3. Redőny és zsalu

A két legelterjedtebb külső árnyékoló a redőny és a zsalu, amelyek a leghatékonyabb megoldásnak számítanak jelenleg a piacon. Ennek oka, hogy már azelőtt felfogják a hőt, hogy az az ablakon keresztül valamekkora mértékben beszivárogna a helyiségbe. A zsalu alapvetően vastagabb, tömörebb fából készül, klasszikus árnyékolónak mondható, míg a redőny ennek modernebb változata. Mindkettő lehetővé teszi a hűvös helyiség megteremtését, és akár több Celsius-fokkal is alacsonyabb hőmérsékletet biztosítanak használatukkal az egyes szobákban, mint akár a reluxa vagy a sötétítőfüggöny esetében.

Minden kétséget kizáróan a legnagyobb kihívás elé a tetőtéri ablakok állítanak bennünket, hiszen a házak ezen pontjai képesek a leginkább felforrósodni kánikula idején. Érdemes itt ötvözni az előbb említett megoldási lehetőségeket a hatékony szellőztetéssel, amelyet főként az esti órákra kell időzíteni annak érdekében, hogy a kinti enyhébb levegő némi felfrissülést hozhasson a padlásterekbe.