Újház Centrum
0
Lépcső és korlát, változatos megoldások! Design

Lépcső és korlát, változatos megoldások!

2017. szeptember 28.

Ahány ház, annyi szokás, ahány lépcső, annyi korlát. Kapaszkodónk készülhet fából, fémből, téglából, üvegből és nagy teherbírású, rugalmas anyagból is, de ha igazán egyedi és olcsó megoldást keresünk, érdemes saját kezűleg elkészítenünk. Akár egy evezőlapátból.

A tervezők imádják a korlát nélküli lépcsőket. Hogy miért van ez így?

Mert a lépcső önmagában is szép, és a minimal design az alapformákat önmagáért szereti. Azért megmutatnánk, mi ez a korlátok nélküli mánia…:

De az igazság az,  hogy nincsen lépcső korlát nélkül, és azért nincs, mert soha nem tudhatjuk ki fogja használni magát a lépcsőt. Lehetnek gyerekek, idős emberek, lehet bárki, és ezért egy lépcsőnek  meg kell felelnie minden követelménynek. Mutatunk most néhány lépcsőkorlát variációt…

Fa lépcső, fa korlát…

Egy örökérvényű megoldás a fa használata. Fa lépcsőfokok, fa korláttal és fa kitöltő elemekkel.  A fát alkalmazhatjuk természetes formájában, vagy a napjainkban annyira divatos újrafeldolgozott formában. A fát pácolhatjuk vagy festhetjük, de mindig próbáljuk megőrizni természetes jellegét.

Tömör fal korlát…

A lépcsőt követő fal a legolcsóbb és legegyszerűbb. Falat építünk a lépcső mellé, korlátot alkotva. Egyszerűen csak lefestjük és már készen is vagyunk.

Függőlegesen határol….

A korlátunk könnyedén kiléphet a 90 centi szabta magassági korlátozásból. Akár az egész felületet levédhetjük. Ezek a felületek nem csak védenek, de nagymértékben hozzájárulhatnak az összképhez is térplasztikai elemként díszítve a teret. A fém használata pedig teljesen megszokott a korlát készítésben.

Láthatatlan üveg….

Az előző példával ellentétes hatást érhetünk el üvegkorlátokkal. Átláthatóságuknak köszönhetően, úgy díszíthetünk velük, mintha ott sem lennének. Ez a megoldás áll legközelebb a korlát nélküli megoldáshoz, mivel olyan diszkréten keretezik a lépcsőt, hogy szinte belesimulnak a környezetbe.

 

Geometriai szőttes…

Az egyenes korlát teljesen megszokott, de az, hogy azokat az egyeneseket hogyan használjuk, már közel sem egyértelmű. Az anyagok fejlődésének köszönhetően megnyílt a lehetőség a szabad anyaghasználat irányába. Különböző teherbírású elasztikus vagy fém pászmák nagyban bővítik a lehetőségek tárát. “Véletlenszerű” mintákat létrehozva, geometriai szőttesekkel is biztonságossá tehetjük a lépcsőinket. A szín és minta variációk száma végtelen.

Fém korlátok….

Következzen két klasszikus is, persze nem a megszokott formában. A fém, mint teherbíró erős és egyben olcsó anyag, talán a legelterjedtebb korlát anyag. Minden korlát két alkotóból áll, kapaszkodóból ,ahogy azt a neve is jelzi, ebben lehet megkapaszkodni, és kitöltő részből, ami a leesést kell megakadályozza. Amíg a kapaszkodó funkcionális, addig az alsó kitöltő rész lehetőséget ad a design kedvelők számára.

Fa korlátok….

A második legelterjedtebb a fa korlát. Megjelenése jóval robosztusabb fém társánál, de sokan szeretik az otthonos, puha megjelenése miatt. A fa korlát is követheti a lépcső ívét, de akár függőleges térelválasztóként is betöltheti szerepét.

Egyedi korlát….

Az egyedi megoldások mindig a legjobbak. Íme egy olcsó, de nagyon ötletes darab a csónakházunkba vagy bárhová. Mint láthatjuk a  legegyszerűbb fa korlát lett kiegészítve egy evező véggel, így formázva evezőlapátot.