Újház Centrum
0
Nem minden fa, ami annak látszik Design

Nem minden fa, ami annak látszik

2021. február 19.

Azért használunk természetes anyagokat, mert szépek, valódiak és így közelebb érezzük magunkat a természethez. Azonban a természetes anyagok, anyagszerkezetük miatt, több odafigyelést és karbantartást igényelnek, és rövidebb az élettartalmuk.

Azért használunk természetes hatású anyagokat, mert úgy néznek ki, mintha igaziak lennének, de nem igényelnek gondozást, és az élettartalmuk is sokkal hosszabb.

Nyári napokon, a nyitott ajtókon keresztül összeköthetjük a nappali terét a kerttel. A kert akkor működik jól, ha minél több zöldfelület található benne. Ez lehet vegyesen fűterület virággal, vagy talajtakarókkal beültetett terület is.

A zöldbe beékelve, vagy a belső terek meghosszabbításaként elhelyezhetünk néhány burkolt felületet is. Legtöbbször a kerti étkezés, vagy a – ma divatos – kerti nappalik burkolt fogadó felületéről beszélünk.

A kültéri teraszburkolatunk lehet valódi faburkolat, de lehet kerámia, gres vagy WPC is. Ma már többféle fahatású burkolat közül is választhatunk. Mivel a gyártók is tisztában vannak a valódi faburkolatok hátrányaival, szinte minden gyártó előállt valami fahatású termékkel.

A mázas kerámia és gres termékek teljesen úgy működnek, mint a fürdőszobákban használt társaik, csak épp fagyállóak a külső felhasználás miatt, és természetesen fa mintázatot viselnek a páncéljukon. A kerámialapok égetett agyagból vannak mázas fedőréteggel, ami ebbe az esetben fahatású. A gres lapok valamivel tartósabbak, mivel homogénebb szerkezetűek és így ellenállóbbak a külsős hatásoknak.

Mindkét termék jól imitálja a természetes hatást, ezen kívül mindkettőt sima betonfelületre kell felragasztani kültéri rugalmas ragasztóval. Amit kapunk, az egy klasszikus burkolt terasz csak fahatású modern anyagokkal.

Amennyiben nem szeretnénk ennyire eltávolodni a valódi fától, létezik egy köztes megoldás is. Fa társaikkal kinézetre teljesen megegyező a WPC, ami egy fa-műanyag kompozit. Ezzel a keverékkel próbálják még ellenállóbbá tenni a kültéri használatra. Ebben az esetben is érdemes a burkolat saját anyagát használni párnafaként. Léteznek rendszerben kapható acél és alumínium párnafák is. Fontos, hogy az alátétszerkezet is időjárásálló legyen.

Ezek a fa teraszok saját kezűleg is könnyedén összerakhatók. Hozzunk létre egy aránylag sima és vízszintes (az épülettől kicsit elfelé lejtő, 1 %) felületet. Terítsünk el rajta néhány centi murvát vagy bazaltzúzalékot. Ebbe ágyazzuk bele a párnafákat. Ellenőrizzük, hogy a fogadó szerkezetünk egy síkban legyen, majd helyezzük rá a faburkolatot. A burkolatot rögzíthetjük szeggel, csavarral vagy rendszerek esetében a rendszerhez tartozó lefogató elemekkel. Hagyjunk kevésnyi rést (2 mm) a burkolati elemek között a víz szabad elfolyását biztosítandó. Így soha nem fog felfagyni a teraszunk.

Már akkor sem kell lemondani a fa látványáról, ha nem szeretünk évente festegetni, gondozni. Hatalmas a kínálat, csak győzzük megtalálni a számunkra legkedvesebbet.