Újház Centrum
0
Pultból vagy falból jöjjön a víz? Design

Pultból vagy falból jöjjön a víz?

2017. május 10.

Egyáltalán nem mindegy, hogy honnan jön a víz, hiszen más előkészületet igényel egy fali csap és teljesen más kell, ha mosdópultra állítjuk a csapot.

Nézzük a lehetőségeket először; alapvetően három alaptípust különböztetünk meg:

  • fali csaptelep,
  • pultról induló,
  • közvetlenül a mosdóra szerelt

A csaptelepek kiválasztása alapvetően ízlés, stílus és ár kérdése. Úgy tűnhet, hogy csapot venni nem is olyan bonyolult dolog. Ez az állítás akár igaz is lehetne, ha mind árban, mind lehetőségekben nem korlátoznánk magunkat egy-egy rossz döntés miatt.

falra szerelt változat odafigyelést és gondos tervezést igényel, mivel később nehezen áthelyezhető és érinti a fali burkolatkiosztását is. Ez például egy olyan eset, amit nem lehet utólag választani. Hiába terveztük meg a mosogató helyét, a csap nem kerülhet a falra, ha az nem ennek megfelelően lett kialakítva. Amennyiben beleszeretünk egy ilyen csaptelepbe, tervezzük meg előre a pontos helyét és magasságát is.

pultra szerelt és pultba süllyesztett mosdónak ugyanaz az előkészület kell, mivel mindkettőnél a pult alatt történik a vízbekötés. A különbség a csaptelep kiválasztásában van.

Pultról induló csapok nagy odafigyelést igényelnek, mert sok mindentől függ a megfelelő magasságú termék pontos meghatározása. Mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy felül legyen a kezelője, mert előfordulhat, hogy a mosdótól nem, vagy csak nehezen tudunk hozzáférni. Ha túl alacsony csapot veszünk, akkor nem fér alá a kezünk, ha pedig túl rövidet, akkor meg nem, vagy alig ér el a csap a mosdóig.

Amennyiben a csaptelepünk megfelelő magasságban van, befér alá a kezünk, nem zuhan le a víz túl magasról, valamint a benyúlása is megfelelő, és felülről eléri legalább a mosdó egyharmadát, nagy hibát már nem nagyon véthetünk.

Közvetlenül a mosdóra is kerülhet a csaptelep és ebben az esetben ennek ki is van alakítva a helye. Talán ez a legbiztonságosabb megoldás, mivel a legtöbb csap ezekhez a mosdókhoz készül. Csak akkor hibázhatunk, ha túl magas csapot választunk, és így szanaszét csapódik a leáramló víz.

Amire még érdemes odafigyelni az a megfelelő stílus és az ár. Kezdjük az árral. Egy-két alacsony minőségű terméket leszámítva, aránylag jó csapokhoz juthatunk tizenöt és huszonötezer forint között. Érdekesség, hogy ezek a csaptelepek is tudnak már mindent, amit tudniuk kell. Ezen az áron még akár design csaptelephez is hozzájuthatunk, de a spórolásnak ára van, mivel az egyszerűbb készülékek rendszerint hamarabb tönkremennek. A felső árkategóriában szinte nincs is határ, mivel olyan csoda csapok is léteznek, amik szinte megfizethetetlenek.

Ejtsünk ezekről is pár szót! Létezik ugyebár a klasszikus két gombos keverő és az egykaros csaptelep. Amikor elérhetővé váltak és még újdonság volt, szinte mindenki egykarosat vásárolt, ha kellett, ha nem. Ez mára megváltozott és mindkét típus egyaránt kedvelt.

Van, ahol nem ajánlott az egykaros: leginkább zuhanyfülkében érdemes nélkülözni, mert ha mosakodás közben véletlenül meglökjük, hirtelen hideg vagy forró zuhanyban részesülhetünk. A mosogatónál azonban direkt praktikus, mivel ha tele van a kezünk, egy mozdulattal is elzárhatjuk.

Anyag és szín tekintetében is minden kapható már. Fehér, fekete, ezüst, króm, réz színű.

Manapság nagyon divatosak az üveg csapok. Itt is hatalmas a választék, és ha ügyesek vagyunk, elérhető áron vásárolhatunk extra látványt. Azt azért meg kell jegyeznünk, hogy az üvegcsapok látványával együtt jár a folyamatos takarítás igénye is.

Itt említenénk meg, hogy ha lehet, használjunk vízlágyítót. Ez nem csak az üvegcsapon, de az összes csap tisztántarthatóságán és élettartamán is segít. Amennyiben drágább csaptelepet választunk, mindenképpen ellenőrizzük a garanciális feltételek, mert egyre több gyártó köti a garanciát vízlágyító használatához.