Újház Centrum
0
Télikertek létesítése Design

Télikertek létesítése

2019. szeptember 24.

Ha van hely, ahol a nyár elmúltával is kellemes környezetben, a természet közelségét élvezve tölthetjük a szabadidőnket, akkor a télikert kétségtelenül ilyen. A jó közérzet, a derűs hangulat biztosításán kívül pihenő, vagy dolgozószoba szerepét is betöltheti. Akik szeretnek kertészkedni, hobbijukat a hidegek beköszönte után itt ugyanúgy folytathatják. Járulékos haszna, hogy hazánkban nem őshonos növényeink, melyek fagyérzékenyek, itt áttelelhetnek. A téli kert, nevével ellentétben nemcsak télen ideális hely a gyors kikapcsolódásra, hanem a többi évszakban is. Így egy ilyen külső-belső tér kialakítása gondos tervezést is igényel.

Lehet és ajánlott is a lakóépülettel egybeépíteni, hiszen energetikailag ezzel lehet mind a ház, mind pedig a télikert helyzetét javítani. Ilyenkor a szobából kilépve közvetlen a növényekkel töltött környezetbe érkezünk.

Hova épüljön?
Mint minden jó dolog a télikert építése/ építtetése is a tervezéssel kezdődik. Lényeges, hogy úgy döntsünk annak helyéről, hogy megfelelő tájolást tartsuk szem előtt! A keleti oldalon elhelyezett télikert a reggelink elfogyasztásának és délelőtti óráink kellemes eltöltésének a helye a kellemes délelőtti napsütésben. Ennek a tájolásnak előnye továbbá, hogy a többi napszakot, a nagy melegtől védve már árnyékban tölthetjük, hisz az épület maga lesz az árnyékolás. A nyugati oldali tájolás megfelelő árnyékolás nélkül nyáron nem épp a legideálisabb, de a többi évszakban a napsugárzásnak és az üvegházhatásnak köszönhetően igen kellemes hőmérséklet lesz a falai közt. Az északi tájolás a természetes, nem túl erős, inkább szórt fény miatt lehet előnyös. Dolgozószobának is ez utóbbi tájolást érdemes választani, mert remek munkakörnyezetet biztosíthat, leginkább nyáron. A hidegebb, északi oldal, a télikert által egy jól szigetelt résszé alakulhat, így a házban lévők korfontérzete is nő, és kiadásaik ilyen téren csökkenhetnek.

Milyen anyagból készül az ideális vázszerkezet?
Az anyagválasztás is lényeges szempont. Itt a pénztárcánk és az ízlésünk dominál. Én, személy szerint azt javaslom, hogy karbantartásmentes anyagot válasszunk. A fa nagyon szép és természetes, de nem olcsó és állandó karbantartást igényel. Ez évente visszatérő költségeket és időráfordítást jelent. Tehát akinek nem a festés-műzolás a hobbija az ezt ne válassza, mert az időjárásnak kitett faanyagot rendszeresen karban kell tartani, festeni kell. Az acél egy olcsóbb megoldás, bár ez sem teljesen karbantartásmentes. Viszont lényegesen kevesebb a munka mint a fával. Hátránya, hogy nehéz, és a belső pára és a külső időjárás hatásai ezt sem kímélik. Az alumínium egy jó megoldás, bár kétségtelenül drágább előző társainál, de inkább csak a bekerülési költség szempontjából, hiszen karbantartást nem igényel. Időtálló, festeni nem kell nem vetemedik, nem csavarodik. Ezért egy 10 éves ciklust figyelembe véve érdemes kiszámolni, hogy ha a karbantartási időnket és az ezzel járó költségeinket nézzük, akkor valószínűleg megtérül a magasabb költsége. A műanyag tokok inkább az olcsóbb, ésszerűbb megoldásokat képviselik a nyílászárók terén is, így a télikerthez jellemzően inkább csak nagyritkán használják.

A kialakításnál sok esetben magát a teraszt vagy féltetőt építjük be. Nagyon fontos, hogy a szellőztetés mindig biztosított legyen, és érdemes olyan ajtórendszerekben gondolkodnunk, melyek nem akadályozzák a szabad közlekedést, vagy nyáron a teljes átszellőztetést. A tolóajtók kiválóak erre a célra. Érdemes hőszigetelt üvegezést választanunk, akár 3 rétegűt is, illetve egy adott magasság fölött biztonsági üveget, a balesetek elkerülése végett.

Hogy ne melegedjen túl…
Az árnyékolás egy sarkalatos pontja a megfelelő klíma biztosításának. Legegyszerűbb a természetet segítségül hívni, és lombullató fát telepíteni a télikert elé. Ennek előnye, hogy nyáron árnyékol, télen pedig levelek híján a melegítő napsugarakat átengedi, ezzel melegítve a télikertet. Emellett azért szükség van árnyékolásra is. Pergolára, napvitorlára, vagy külső, belső árnyékolóra. A külső árnyékoló hátránya, hogy az időjárási hatások miatt többször kell karbantartani, de hatásfokuk jó. A belsőnek már annyira nem, viszont nem is annyira kényes.

Hogy télen se fagyjanak meg a növények…
A télikertnek szüksége van kiegészítő fűtésre a kívánt hőmérséklet eléréséhez. Ez többféle is lehet. Nagyon jó a légkondicionáló, és abból is a hőszivattyús típus, hogy télen-nyáron olcsóbban és kevesebb energia pazarlásával lehessen az optimális hőmérsékletet tartani. A keletkező pára kiválasztásában, szinten tartásában is segít. A megfelelő légáramlást és hőfokot biztosítja, és segít megelőzni a gombásodást is.

A friss levegő is fontos!
A szellőztetés lehet passzív, vagy aktív rendszer. Adott esetben ventilátor segítségével is sokat tehetünk a pára, és befülledés ellen. A hőcserélős szellőztetés télen a télikertek esetében nyer igazán értelmet, hiszen a rendszeres légcsere mellett kis hőveszteséggel képes dolgozni.

A lustáknak pedig…
Az automatizálás, praktikus kényelmi megoldás, mert az árnyékolást, szellőztetést mindig az aktuális időjárásnak megfelelően, emberi beavatkozás nélkül szabályozza és helyettünk dolgozik. Ennek értelemszerűen többletköltsége van, de aki gondtalan télikertüzemeltetést szeretne, érdemes ezen az opción is elgondolkodnia.