Újház Centrum
0
TOP 3+1 design megoldás apró főzőfülkékhez Design

TOP 3+1 design megoldás apró főzőfülkékhez

2020. március 20.

Szerencsésnek tarthatja magát az, akinek megadatik, hogy igazán tágas konyhában főzhessen. Sokaknak azonban be kell érniük egészen apró főzőfülkékkel. A panellakások kisméretű helyiségei is tökéletesen alkalmasak azonban arra, hogy néhány praktikus megoldással látványos főzőhelyiséggé válhassanak. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány remek tippet és design megoldást, amelyek előnyt kovácsolnak a helyiség adottságaiból.

1. Tükrökkel növeld optikailag a teret

A kisméretű konyhák esetén érdemes a világos színekkel játszani. Már önmagában a fehér színű vagy natúr fa bútorzat képes arra, hogy optikailag növelje a teret, ha pedig a szekrénysorok közötti falszakaszt tükörrel burkoljuk, a végeredmény még látványosabb lesz. Mindezek után már nincs is más dolgunk, mint hogy visszafogott kiegészítőkkel dobjuk fel a helyiség hangulatát. A padlóra kerülhet vintage stílusú csomózott szőnyeg, az ablakpárkányba néhány fűszernövény, a mennyezetbe pedig energiatakarékos süllyesztett világítás.

2. Szereld magasabbra a szekrényeket

Az általános szabály az, hogy a munkalap és a felső szekrény között ötven centiméter különbséget kell hagyni ahhoz, hogy a felület és a tároló egyaránt kényelmesen használhatóvá váljon. A kisméretű konyhák esetében azonban érdemes ezt a távolságot 60, de akár 70 centiméterre is emelni, így a teret jelentős mértékben meg tudjuk nyújtani.

Természetesen ebben az esetben különösen fontos, hogy a konyha használóinak az adottságait is nézzük. Az alacsony hölgyek számára ugyanis a különösen magasra helyezett konyhaszekrények inkább bosszúságot okoznak, míg a magas tulajdonosokkal rendelkező legénylakásokban kifejezetten kényelmes megoldás lehet.

3. Fektess le 3D hatású burkolólapot!

Egy kis konyhában a merész járólapok, így például a 3D hatású burkolólapok is jó szolgálatot tehetnek. A padló erős mintázata ugyanis szabályosan vonzza a tekintetet, így a helyiség nagyobbnak tűnik majd. Ha különleges burkolóanyagot használunk, semmiképpen ne fedjük el szőnyeggel, hagyjuk, hogy a padló minden egyes négyzetcentiméterében érvényesülni tudjon.

+1: Kész tervek nélkül ne vágj bele!

Egy használható alaprajz és a pontos tervek elengedhetetlenül fontosak egy kisméretű konyha esetében, amikor különösen nagy az igény arra, hogy funkcionális, praktikus és látványos legyen az eredmény. Érdemes elsőként a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely helyét megtalálni, hiszen mindegyik esetében különösen nagy figyelmet kell fordítani a könnyű hozzáférhetőségre. Érdemes átgondolnunk a páraelszívó beszerelését is, ma már ugyanis léteznek olyan főzőlapok, amelyek ezt magukba foglalják, így plusz helyet nyerhetünk a tárolók számára.

Ezek után pedig gondosan tervezzük meg, miként tudjuk maximalizálni a munkaterület nagyságát úgy, hogy közben kényelmesen tudjunk mozogni a helyiségben. Ha ezzel is megvagyunk, már csak a szekrényeket kell hozzárendelnünk, megbizonyosodva arról, hogy elegendő tárolóhelyünk van-e a napi használatban lévő tárgyakhoz, élelmiszerekhez.