Újház Centrum
0
Az udvaron gyep legyen vagy kő? Építkezés

Az udvaron gyep legyen vagy kő?

2017. augusztus 11.

Mint mindennek, a kertépítésnek is megvannak a maga szépségei, de ha nem találjuk el a meghitt egyensúlyt a burkolt-, és a zöld felületek közt, könnyen válhat diszharmonikussá az udvar. A hibrid megoldások gyakran nem a legjobbak, de vannak olyan szituációk, melyekre megoldást csak multifunkciós eszközükkel érhetünk el. Ilyen a fűvel bevethető térkő is, aminek több típusát a heti cikkünkben mutatjuk be.

Kertünk kialakításakor a leggyakoribb kérdés, hogy mekkora legyen a burkolt és a zöld felületek aránya. A kérdés teljesen jogos, hisz csapadék által jobban áztatott udvarokban nem állapot, ha a egy nagyobb vihar után a kocsi kereke tengelyig merül a sárba. Sokan viszont nem szeretnék az udvar értékes területeit lebetonozva látni.

Ezt az összetett igényt észlelték már a térkőgyártók is, ezért többüknek már régóta elérhető olyan burkolatcsaládja, melyek kisebb-nagyobb felületen engedi, hogy a gyep a számára kihagyott réseken előbújjon, zöldítve a térkő monoton, időnként sivár felületképét.

Kedvelt megoldás és talán a legkevesebb gondozást igénylő burkolat a gyepfugás térkő, melynek csak kisebb oldalfogai tartják egymástól távol a köveket, ezáltal adva helyet a természet zöldjének. Az oldalsó fogak egyébként a térkő stabilitásáért is felelnek, ezekkel kapaszkodnak egymásba az elemek. Mivel a gyepfugás térkő burkolati/zöldfelületi aránya a szilárd burkolat irányába billen, a kövek nagyobb felületen támaszkodhatnak az alszerkezetre (kisebb, és nagyobb konzisztenciájú zúzott kőre), ezáltal a felület majdnem olyan jó teherbíró képességű, mint a zöldnek helyet nem adó burkolatok.

A másik megoldás a gyeprács, mely jóval zöldebb hatást eredményez, de mivel itt jóval magasabb a zöldfelület aránya, a lapok a sűrű áttörések okán is némileg instabilabb, mint a fenti társa. Nagyobb, folyamatos terhelésre ez a térkőfajta nem ajánlott, inkább csak ritkábban használt részein az udvarnak, ahova alkalomadtán parkolnánk csak az autóval. Más térkövek kiegészítésére egyébként kiválóan alkalmas, de ne tekintsünk rá önálló térburkolati típusként. A gyeprácsnál már akkorára nőtt a térkő lyukmérete, hogy ha nem gondozzuk megfelelően a rajta keresztülnövő pázsitot, fűcsomók alakulnak ki, melyek gondozása nagyobb nehézséget jelent.

Ha a kertünk rusztikus, nyugodtan alkalmazhatunk bontott macskakövet. Persze ilyenkor jobb ha a kövek fugáiba egy kis termőföldet terítünk murva helyett, és gyepmaggal segítjük elő a zöldítési akciónkat. Macskakő lehet nagyobb bazalt, vagy kiesebb gránitkockákból, de azt figyelembe kell vennünk, hogy ha zöldített, de mégis szilárd felületet szeretnénk, az mindenképpen több ápolást igényel, mintha egyszerű burkolt, vagy szimplán füves felülettel lenne dolgunk. A természetes kő színével, és rusztikusságával azonban kiválóan illeszkedik a zöld környezetbe.

Lejtős terepen jöhet jól a rézsűkő, amely már nem csak horizontális, hanem vertikális irányban is teret enged a növényzetnek. Ez a betonelemtípus már kisebb támfalak készítésére is alkalmas lehet, de teresedések elválasztására is szolgálhat. Mivel térkő helyett inkább szabadon egymásra építhető virágládaként értelmezhető, a füvesítés helyett ebbe inkább virágok, és dísznövények ültetése javallott.

Egy biztos: ha egyszerre kívánjuk a zöld pázsit látványát és a szilárd burkolat előnyeit élvezni, érdemes felkészülnünk rá, hogy ennek ápolása típustól függően több energiát igényelhet, de ez érthető is, hisz a multifunkcionalitásnak ára van.