Újház Centrum
0
Élethű utánzatok a burkolóanyagok között Építkezés

Élethű utánzatok a burkolóanyagok között

2018. május 3.

Szemünk téglát lát, kezünk műanyagot tapint. A hideg kőnek látszó felület kemény ugyan, de közel sem hideg. Megkopogtatjuk a fa gerendát, és üregesen kongó hangot hallunk. Ilyen és ehhez hasonló esetekkel egyre gyakrabban találkozhatunk.

Manapság az ember már nem hihet a szemének – gondolhatnánk – legalábbis ami a burkolóanyagokat illeti. Legyen az padló-, fal-, vagy mennyezetburkolat, közel sem biztos, hogy amit látunk, az maga a valóság, legalábbis ami a látható felületet és a szerkezet alapanyagát illeti.

Miből építkeztek az őseink?

Ha a régi korok építészetét szemrevételezzük, azt tapasztaljuk, hogy egy öreg parasztház szinte csak és kizárólag természetes anyagokból épül. Akkoriban nem az ízlés, hanem a lehetőségek határozták meg, hogy mi miből készüljön. Ennélfogva megírták, hogy a választott építőanyagok bizonyos tulajdonságai kimondottan kedvezőek, míg mások egyenesen hátrányosak. Nos, ha az ember nem szeretne ezekkel a hátrányos tulajdonságokkal megbarátkozni, indulhat a keresés olyan anyagok után, amelyek kiküszöbölik mindezeket.

Természetes, megújuló alapanyagból megformázni vágyainkat hálás feladat, így kőből, vályogból, fából kiválóan lehet(ett) építkezni. A fa például jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, könnyű formálni, a rostirányú terhelhetősége is magas. Felületi megjelenése és változatos színvilága ellenállhatatlanná teszi. Ezen túl még kiváló nedvszívó, ami a páratechnikai szempontokat figyelembe véve nagyon kedvező, de az anyag tartósságát tekintve ez éllettartam-csökkentő tényező.

Mikor a hátrányos tulajdonságok az anyagra nézve veszélyt jelentenek, az ember elgondolkodik a természetes alapanyagok kiváltásán. A műanyagok segítségével ezek a kellemetlenségek nem hogy elkerülhetők, hanem még előnyösebb össztulajdonságokká konvertálhatóak.

Téglafal, mely nem látott agyagot

A tégla imitálása tulajdonképpen a falak hőszigetelési igényének növekedésével kezdett előtérbe kerülni. A natúr téglafal hagyományos falvastagság mellett önmagában nem képes megfelelni az egyre szigorodó hőszigetelési elvárásoknak. De a téglafelületek meleg hatásáról sokan nem kívánnak lemondani. Ilyen optikailag téglafalazatokat mintázó felületekkel akár vasbeton falak is “felöltöztethetők”. A tégla hátrányos tulajdonságai közé sorolható, hogy nem fagybiztos. Nedvesség hatására levelesen képes szétmállani. De gyakran térburkolatként is szívesen látnánk téglát, ha a környezet is úgy kívánja. Ilyen célra színezett betonból készül tégla látványú és méretű térkő, amely tulajdonképpen már bevált és bizonyított. De lássuk listába szedve a legjellemzőbb téglát utánzó imitációkat:

 • műanyaghab panelek
 • beton térkőtégla
 • klinkertéglák, klinkerpanelek

Fának látszó felületek

A fa köztudottan jó nedvszívó. Nem csak a csapadékot, hanem a védelmére szolgáló festékeket, lakkokat is beszívja magába (bizonyos mélységig), amely a felület csapadékkal és UV-sugárzással szembeni védelmét biztosítja. A védelem hatékonysága az odafigyelés függvénye. Ha a védelem megszakad, a károsodás garantált. Ilyen, gondozással nem szívesen foglalkozó emberek számára készülnek a fa imitációk is. Általában farostlemez adja az alapot, akár műgyanta, akár cementkötéssel. Ha mindez kap egy, a fa erezetét mintázó bevonatot, kész is az ellenálló fahatású panel, laminált parketta, vagy teraszburkoló léc stb. De létezik fa imitáció betonból is, amely a kertben imitál vasúti talpfákat, amelyek látványban egészen eredetiek, mégsem rothadnak el:

 • laminált padlók
 • beton talpfák
 • homlokzati famintás műanyag panelek
 • teraszburkolatok

Kőnek látszó felületek

A kő az építészet rideg és rusztikus anyaga. Sokan azonban nem rendelkeznek a kőfaragáshoz szükséges eszközökkel és tapasztalattal. Ilyen felhasználóknak találták ki a betonból készült kőimitációt, amelyet akár a térkövek piacáról is ismerhetünk. Zártabb pólusú kőimitációk hitelesebb képet adnak. A beton alapú kövek mindig könnyebben kezelhetőek az eredeti társaiknál, vághatóság szempontjából hálásabb velük dolgozni. Nem véletlen, hogy az efféle anyagok használata egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De ez már a műkő megjelenésével gyanítható volt. Azt viszont kevesen gondolták, hogy olyan, meleg hatására szabadon formázható anyagok is megjelennek majd a piacon, amik tapintásra szinte ugyanolyan hidegek és ridegek, mint az igazi kövek. Ma már szinte minden lehetséges:

 • kőzuzalék, gres
 • beton térkövek
 • finombeton falburkolatok, csiszolt beton
 • műkő
 • corian

De mégis, hiába valósítja meg az ember az építő- és burkolóanyagok kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező párjait, mégsem kellemes az a környezet, ahol kizárólag csak az eredetit imitáló anyagok vesznek minket körbe. Jobb, ha a másolatok az eredeti anyagokkal szemben nem kerülnek többségbe, mert az összességében értékesebb életteret eredményez.