Újház Centrum
0
Felfagyott felületek javítása Építkezés

Felfagyott felületek javítása

2017. március 16.

Nem csak a természetben, az építőiparban is kitavaszodott. A hőmérséklet emelkedésével nem csak a szerkezetet károsító fagyveszély szűnik meg, hanem megnyílik az út a felújítások előtt is. A tél elmúltával mindenkinek érdemes körülnéznie a ház körül, de a telken is, hogy a zimankó milyen károkat hagyott maga után.

Kezdjük talán a járdákkal, teraszokkal, lépcsőkkel. Azok a felületek, melyeket eső ér, szél fúj, azt a fagy is nagy valószínűséggel megtépázza. Hiába új egy burkolat, technológiai, vagy anyaghibákból kifolyólag károsodások jöhetnek létre, melyet a fagy csak fokozhat. Nem árt hát az elővigyázatosság.

Burkolt felületek

Lábazatok, és azok burkolatai: Legyen az elegáns kővel kirakott lábazat, vagy klinkerrel burkolt falazat, a fagy sok esetben ezeknek sem kedvez. Apróbb és nagyobb repedések, lemállások, esztétikai problémák… Még a jó szellőzőképességgel rendelkező gyöngykavicsos vakolat sem sérthetetlen a fagyokkal szemben, ha a falazat nem rendelkezik horizontális szigetelőréteggel, mely a kapillaritásból fakadó felszívódást hivatott megakadályozni. De milyen megoldással számolhatunk? A burkolatok foltozása, javítgatása csak tüneti megoldás. Hosszú távú eredményt csak a lábazat vízterhelésének csökkentésével érhetünk el, mely egyrészt vagy a föld alatti drén szivárgórendszer beépítésével, másrészt a horizontális szigetelés kialakításával (falalátvágás, v. injektálás) érhető el. Az eredményesebb munka érdekében a szilárd burkolatokba való utólagos kiszellőzők beépítése is elengedhetetlen, ezek együttes megléte kizárja a burkolatok fagyásból eredendő károsodását.

Teraszok: Lakókörnyezetünk különböző helyei közül talán a terasz az, melynek felületi károsodásait a lehető leggyorsabban fogjuk észrevenni. Igaz, az állapotromlás is rohamtempóban fog folytatódni, ha nem avatkozunk közbe. De mik a tünetek? A teraszok leggyakrabban lapburkolatot kapnak. Ha a lap nem rendelkezett megfelelő fagyállósággal, kagylós felpattogások lesznek a felületen láthatók. Erre hatékony javításként csak a burkolatcserét lehet javasolni. Amennyiben a lapok szemlátomást sértetlenül felválnak az aljzatról, addig a probléma nem feltétlenül óriási. Ha szerencsénk van, csak a felülről támadó nedvességgel kell szembenéznünk. Ilyen helyzetekben helyes eljárás a lapok visszaragasztása, a fugák alapos vizsgálata, és kijavítása. A fagyást okozó víz általában a tönkrement, kipattogzott fugákon keresztül támad, így ezzel az eljárással könnyebben orvosolható a baj. Az alulról, a talajnedvesség miatti károsodásokat nem sorolnánk ide, mivel azok eredetüket tekintve nem csak a téli csapadékból adódhatnak

Lépcsők: Egy igazán veszélyes terep a felfagyott lépcsők területe. Csúszás és esésveszély, melytől jobb mindenkit megóvni. A lépcsők esetén, ha javításról van szó, akármilyen elnagyolt megoldás nem elfogadható, így ha fagykáros lépcsőburkolattal találkozunk, a lehető leggyorsabban “állítsuk vissza” a biztonságosan járható felületet!

Burkolatlan felületek

Betonozott felületek: Támfalak, garázsfelhajtók. A fagy nem csak a lapburkolatoknak és a lábazatoknak nem kedvez, de a betonfelületeket sem kíméli. A nem megfelelően tömörített betonburkolat eróziója is gyorsabban megindul, nem beszélve arról, hogy a fagy erre még rá is tesz egy lapáttal. A probléma minden olyan betonszerkezetet fenyeget, melynek szerkezete nem kellően zárt a nedvességgel szemben. Támfalak, garázsfeljárók, utak… mind az időjárásnak kitett betonfelületek azután, hogy a felületén megjelennek apró repedések, lemállások, csak idő kérdése, hogy tovább pusztulnak. Ezen károsodások ellen megfelelő eljárás lehet a lőtt betonos helyreállítás, ahol az erősítő “vasalatot”, dróthálót a felületre szegecselik, majd erre nagy nyomással jó minőségű, vékony betonréteget fecskendeznek. A létrejövő felület tartós lesz ugyan, de megjelenésében nem lesz esztétikusabb az eredetinél.

Külső betonozott és műkő lépcsők: korábban egészen népszerűnek számítottak a cementsimítással, vagy műkő burkolattal ellátott külső lépcsők. Ezek a felületükön már többnyire elöregedtek, a fagyok repedésekkel csúfították, de mivel többségük még ma is stabilan tartja magát, kár lenne értük, ha eltüntetnék. Létezik egy olyan felújítási, burkolási módszer, mellyel a régi lépcsőnek új köntöst kölcsönözhetünk. Mivel a lapburkolat nem minden lépcsőn mutat jól, és nem elégít ki minden elvárást, érdemes más megoldások után nézni. Epoxigyantás, vagy cementes ragasztóba például készíthetünk zúzott kavicsos burkolatot is, így adva új külsőt a lépcsőnek, de erről részletesebben egy későbbi cikkünkben olvashatnak.