Újház Centrum
0
Hőszivattyúk Építkezés

Hőszivattyúk

2018. július 24.

Most a nyár közepén élvezzük a meleget és azt, hogy a kellemes környezet megteremtése kevesebb gonddal jár, mint télen. Azonban az előrelátók már most gondolkodhatnak azon, hogy télen hogyan oldják meg gazdaságosan a lakás fűtését. Jelen cikkünkben bővíteni kívánjuk az Olvasó ismeretét, hogy átalakítás, korszerűsítés, vagy új ingatlan építése esetén (a korábbi cikkekben ismertetett fűtési rendszereken túl) milyen egyéb, környezetbarát lehetőség létezik. Az egyik ilyen megoldás a hőszivattyú. Ezt egy korábbi cikkünkben már érintettük a fűtő-hűtő klímaberendezések témakörében. Most kicsit bővebben kifejtjük.

A hőszivattyú lényege, hogy egyik helyről a másikra hőt közvetít. Az a hely, ahonnan a hőt nyerjük, lehet magasabb, de alacsonyabb hőmérsékletű is, mint ahová továbbítani szeretnénk. A kiindulóhelyet nyilván hűtjük, míg a célpontot fűtjük. A legegyszerűbb elképzelni egy hűtőszekrényt, amely hasonló elven működik. A konyhát, amiben áll, fűti, míg a belsőjét hűti. Csak amíg a hűtőnél az a lényeg, hogy az elvont hő által létrejött hideget hasznosítjuk, addig a hőszivattyúnál magát az elvett hőt használjuk. Felmerülhet a kérdés, hogy ha a hőszivattyúval télen fűthetünk, akkor nyáron hűthetünk-e? A válasz igen, mert az elv változatlanul működik, csak fordítva alkalmazzuk. A hűtőnél a benti meleget szállítjuk a szabadban lévő melegbe, lényegében ilyenkor fűtjük az utcát.

Hogyan tudjuk még jobban lehűteni a hideget? Nagy nyomáson magasabb hőmérséklet van, kis nyomáson, vákuumnál pedig alacsony. Egy jó minőségű kompresszor vákuum oldalán akár -70 0C is lehet, nyomás oldalán +70 0C. Ez annyit jelent, hogy ezt a hidegebb oldalt tesszük oda, ahonnan hőt szeretnénk elvenni, ide építjük a hőcserélőt. Mondjuk kint -20 0C van, de a kompresszornál -70 0C.Ilyenkor a -20 0C hőjéből is tudunk kinyerni energiát.

A hőszivattyúknál két fő típust különböztetünk meg. Az egyik abszorpciós, a másik gőzkompresszoros. A gyakorlatban leginkább a gőzkompresszoros elven működő hőszivattyúkkal találkozunk, a legtöbb esetben a légkondicionálóknál, akár kamion, busz, személyautó, akár hűtő, hűtőház stb.

A hőszivattyú előnyei:

  • környezetbarát, mert megújuló energiaforrást használ
  • energiatakarékos
  • kismértékű a károsanyag-kibocsátás
  • a hűtőközeg is környezetbarát
  • kevesebb energia, amit amúgy is a környezetből szerzünk (a nagy részét), tehát kedvező fűtési mód
  • a kiépített fűtési helyen nyáron hűthetünk is
  • speciális ellenőrzést, karbantartást nem igényel
  • üzembiztos

A leggyakoribb hőszivattyúk abban különböznek egymástól, hogy a környezet különböző elemeiből nyerik az energiát. Víz/víz, azaz a vizes szivattyú patakból, tóból, rétegvízből veszi azt. Talajhő/víz, vagyis a földes szivattyú a talajból nyeri úgy, hogy vertikálisan vagy horizontálisan van a földben egy nagyméretű csőrendszer. A levegő/víz, tehát levegős szivattyú, a kültéri levegőből nyeri a fűtési energiát.

Azt, hogy számunkra az említett rendszerek közül melyik a legmegfelelőbb, komoly döntés. Ezért mindenféle felszínes megoldás helyett azt javasoljuk, hogy profi kivitelezőktől kérjünk a konkrét hely és körülmények ismeretében tanácsot. Mindenképpen szakemberrel terveztessük és kiviteleztessük is. A lényeg az, hogy számtalan tényező befolyásolja, hogy számunkra melyik választás az ideális. Nem mindegy az uralkodó széljárás, a terület nagysága, a talaj szerkezete, összetétele (homok, kavics, agyag), az elérhető talaj és rétegvíz megléte stb. Kalkuláljunk és nézzünk utána a támogatásoknak és akcióknak is. Fontos, hogy aki csak részben korszerűsíti a fűtési rendszert, annak nem minden esetben ez a legjobb döntés. Átgondolt beruházásként viszont hosszú távon jó megoldás lehet.