Újház Centrum
0
Így választhatunk megbízható szakembert! Építkezés

Így választhatunk megbízható szakembert!

2020. június 8.

Ebben a cikkben megmutatjuk, mire kell figyelnünk, ha építőipari munkához szeretnénk hozzáértő és megbízható szakembert találni. Nézzük is, mik azok a szempontok, amelyek alapján csak az marad majd fent a rostán, aki tényleg nekünk való! Útmutató, a megfelelő szakik kiválasztásához!

1. Elérhetőség
Felveszi a telefont? Ha nem, akkor visszahív? Válaszol az e-mailekre? Ha megígéri, hogy jön felmérni a munkát, időben érkezik? Vagy sokat variál, és jobb esetben lemondja a találkozót, rosszabb esetben csak minden előzetes értesítés nélkül, meg sem jelenik?
Ha már az elején nehéz a kapcsolattartás, éljünk a gyanúval, hogy emberünk szétszórt és megbízhatatlan. Persze bárkinek közbejöhet olykor valami, de ha egy vállalkozó ennyire rossz az idejének a beosztásában, az nem sejtet túl sok jót.

Handsome smiling repairman or builder in helmet talking with phone with drawings in the white interior

2. Kommunikáció, szakmaiság
Ha előállunk a kérésünkkel, csak bólogat? Nem mondja el a véleményét, nem ad jobbító szándékú javaslatokat? Nem mondja el, hogy szerinte mi lenne a legjobb és a szakmailag legmegfelelőbb megoldás a problémánkra? Nem tud körülbelüli határidőt, anyagköltséget és munkadíjat meghatározni? Már kereshetünk is mást helyette!

3. Referenciák
Még akkor is, ha ajánlás útján jutunk el valakihez, nézzük meg a közösségi médián lévő céges oldalát, weboldalát, és olvassunk el a véleményeket! Ha valaki profi a szakmájában, ezt szívesen a figyelmünkbe is ajánlja, és feltölti a referenciamunkák fotóit. Nem tud, vagy nem akar a korábban végzett hasonló munkáiról fotókat mutatni? Gyanús lehet!

new kitchen before and after renovation - white kitchen

4. Szerződés
Ugye nem kell különösebben alátámasztani, miért ad egyfajta többlet biztonságot mindkét félnek az, ha hivatalosan, írásban is lefektetve megállapodunk mindenben? Senkinek nem mindegy, hogy kit enged be az otthonába vagy a munkahelyére! Ahogy egy becsületesen dolgozó szakembernek is garanciát jelent, hogy az ügyfele fizetni is fog, ha ennek feltételeit és ütemeit szerződésben is rögzítik.

Woman signing construction contract with contractor to build a house

5. Felelős személyek
Ha nem egyéni vállalkozóként egyedül (pl. burkoló), hanem csapattal dolgozik a szakember (pl. tetőfedő), tisztázzuk, hogy a munkások milyen jogi viszonyban vannak a megbízottunkkal! Alvállalkozók, alkalmazottak? Összeszokott, gyakran együtt dolgozó csapat? Ha valamiben kár keletkezik, vagy egy szerencsétlen baleset történik, nem mindegy, hogy feketén dolgoztak-e nálunk, vagy hivatalos keretek közt.

Home improvement, Renovation set. asian craftsman team working in the room, art filter

6. Fizetési feltételek tisztázása
Mielőtt bármilyen munkafolyamat elkezdődne, beszéljük meg és a fentebb említett szerződésben rögzítsük, hogy mikor, miért és mennyit fizetünk? Legyen külön feltüntetve az anyagköltség és a munkadíj! Ha nagyobb, hosszabb ideig tartó munkálatokról van szó, a különböző készültségi fokokhoz beiktathatunk fizetési határidőket! Mindig legyen mindkét fél számára egyértelmű és világos, hogy az anyagárat és a munkadíjat előre, vagy utólag kell-e a megrendelőnek fizetnie! Érdemes a kötbérre, az előre nem látható bonyodalmakra, és ezek megoldására is kitérni. Mi történik, ha a munka az egyik félnek sem felróható körülmények miatt elhúzódna? Minden pénzmozgásról legyen bizonylatunk, vagy aláírt átvételi elismervény a vállalkozótól! Ha rábízzuk az anyagbeszerzést, kérjük a nyugták, számlák bemutatását – bár egy korrekt szakember, ezt külön felszólítás nélkül is meg fogja tenni.

Man with tools holding bank payment terminal. Salary concept

7. Szimpátia
Szakmai szempontból talán elhanyagolható ennek a tényezőnek a jelentősége, de ha van kölcsönös szimpátia a felek között, akkor a munkavégzés és az esetleges problémák, módosítások megbeszélése is gördülékenyebben fog menni. Ha az összes többi próbát kiállta több ajánlattevő is, a végső döntést, nyugodtan hozzuk meg úgy, ahogy a szívünk diktálja!

Young smiling couple and handyman talking about details of renovations home