Újház Centrum
0
Melegpadlók és fajtái Építkezés

Melegpadlók és fajtái

2018. március 13.

A napokban tapasztalható kora tavaszi felmelegedés bizonyára többeknek is lendületet adott az ősszel félbehagyott építkezés folytatásához, vagy felújítások elkezdéséhez. Mivel a belső burkolatok azok, amelyek hangulatunkat leginkább képesek jótékony módon befolyásolni, ma azokkal a padlóburkolatokkal foglalkozunk, amelyek érintésétől garantáltan nem rázhat ki a hideg – legalábbis ami a felületi hőmérsékletüket illeti.

Habár ma a melegburkolatok előnye a kiváló padozati hőszigetelések betörésével, és főleg a padlófűtés térhódításával a hidegburkolatokkal szemben csökkenni látszik, mégis érdemes körülírnunk a fogalmat, hiszen tradicionális burkolási elvekről beszélünk. Először is tisztáznunk kell, mitől meleg a melegburkolat.

Mi az elsődleges ismertetőjegye a meleg padlóburkolatnak?

Logikusan következtetve a melegpadlón lépkedve nem fázik a láb, de ez nyilván csak egy érzet, nem objektív megállapítás. A hőszigetelés sem meleg önmagában, ugyanúgy a melegpadló sem meleg, csak jobban szigetel. Alapanyagát vagy anyagösszetételét tekintve tehát az nevezhető melegburkolatnak, amelyik közel sem közvetíti úgy sem a meleget, sem a hideget, mint mondjuk a beton vagy akármelyik fém.

Megkülönböztethető a melegburkolat a hidegburkolattól aszerint, hogy ragasztott vagy szárazon szerelt a burkolat?

A parketták alapján az ember azt hinné, hogy a melegburkolat nem lehet közvetlen, ragasztott kapcsolatban a fogadó aljzattal, de gondoljunk csak a linóleumra, amely ugyan melegpadló, mégsem lehet a ragasztáson kívül más módon rögzíteni a padlóra. Egy másik példa: a fapadlókat rendszerint szárazon, egy vakpadlónak nevezett szerkezetre való szereléssel rögzítik, de ma már ez sem igaz minden esetben, hiszen a kimondottan padlófűtésre optimalizált burkolatok esetén ma már a sima aljzatra való teljes felületi ragasztás is szóba jöhet. Ezek alapján kimondható, hogy a rögzítés szerint nem különíthetők el hideg- és melegburkolatok, hiszen bizonyos melegburkolatok is teljes felületükön “tapadnak” a “hideg” aljzathoz.

Anyaga szerint van-e a melegpadlónak ismertetőjegye?

A melegpadló alapvető tulajdonsága, hogy szinte soha nem készül rideg anyagból. Ezek ugyanis, mint a cement-, csempe-, kerámialapok, magas fajsűrűséggel rendelkeznek, így kopásállóak, de cserébe a hőt is kiválóan vezetik. A melegburkolat ezzel szemben gyakran rostos szerkezetű, ezáltal nem olyan tömör, tehát akár a levegőrészecskék is “megbújhatnak” az anyag pórusaiban. A melegpadlók a hidegpadlókhoz képest gyakran sokkal rugalmasabbak, így nagyobb méretű kiszerelésben fektethetők, ezáltal akár sokkal gyorsabb kivitelezési idővel rendelkezhetnek.

Milyen típusú melegpadlókkal találkozhatunk?

Ha melegpadlóra vadászunk, érdemes megkülönböztetni egymástól a természetes és a mesterséges anyagból készült burkolatokat. Sem technikai, sem pedig optikai szempontok szerint sem mindegy, hogy természetes, vagy mesterséges burkolatról beszélünk. Ár szempontjából sem érdektelen, mely mellett tesszük le a voksunkat, másrész a burkolat alaptulajdonságai (szín, megmunkálhatóság, felújíthatóság, kopásállóság, páratechnikai tulajdonságok) sem azonosak a külsőleg megtévesztésig hasonlító melegburkolatok közt. Egy kiváló példa a laminált padló, amely ugyan jobb kopásállósági mutatókkal rendelkezik, páratechnikai értelemben az olajozott tömör fa mégis jobbnak bizonyul. Ugyanígy a tévesen gyűjtőnéven műpadlónak nevezett linóleum és PVC-burkolatok megnevezését is gyakran egybemossák, annak ellenére, hogy míg az előbbi természetes anyagokból tevődik össze, és ápolásigényes, addig a másik ápolásmentes, és szintetikus alapanyagból készül. A rugalmas melegpadlók közt említhetjük még a szőnyegeket is, legyen akár feszített, vagy akár mozaikszerűen darabolt szőnyegcsempéről szó. A meleg padlóburkolatok kapcsán a parafa mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Mikor lehet szükség melegpadlóra?

Melegpadló manapság leginkább ott jöhet számításba, ahol igény van a felület viszonylagos rugalmasságára és a gyors kivitelezhetőségre. Mivel a meleg padlóburkolatok a szőnyegektől kezdve a műpadlókon át a fahatású és faburkolatokig terjed, ezért egészen különböző célokra lehet optimális választás. Talán kimondottan előnyös lehet azoknak, akik sokat mozognak mezítláb a lakásukban, esetleg kisgyermekük szobájának padlóját burkolnák, vagy egyszerűen igényük van a kellemesebb lépéskomfortra.