Újház Centrum
0
Mennyire érdemes a nyáron a szigeteléssel foglalkozni? Építkezés

Mennyire érdemes a nyáron a szigeteléssel foglalkozni?

2017. augusztus 31.

A nyár meleg, tikkasztó napjaiban szinte egyáltalán nem zavarja az embert, ha a ház nyílászárói elavultak, az ablakon behúz a szél, mert egyszerűen nem is lehetséges rendesen bezárni azt. Nyáron legszívesebben nyaralnánk, pihennénk, és ez tulajdonképpen rendben is van, egészen addig, míg jobban körüljárjuk az ablakszigetelés problémáját.

Ekkor könnyen kiderülhet, hogy a rossz nyílászáróval akkora hőveszteséget kényszerülünk lenyelni, hogy annak árából esetleg még másodszor is elmehetnénk nyaralni az évben.

Nem meglepő ez, ugyanis ha számba vesszük a szigeteletlenség témakörét, arra juthatunk, hogy sokkal rosszabb a felületi (ablaktábla, fal, födém) hőszigeteletlenségénél a huzat, mivel ez sokkal gyorsabb lehűléshez vezet. Ebben pedig a nyílászárók élvezik a legnagyobb érintettséget, ezáltal itt a leginkább javallott a beavatkozás.

Főleg akkor van ez így, ha régi típusú, palló-, vagy gerébtokos ablakkal rendelkezünk. Ezek legnagyobb hibája talán nem is az, hogy szárnyaik egyrétegű üvegezésűek, hanem leginkább az, hogy záródási felületük kicsi (ahol a tok és a szárny érintkezik), és vetemedés esetén (ami gyakran előfordul) jelentősen szelessé válhat a szoba. Ezen leginkább olyan szivacsos, vagy puha ragasztótalppal rendelkező gumi szigetelőcsíkkal segíthetünk, mely képes ezeket az egyenetlenségeket kidolgozni.

Tökéletes megoldást ettől ne várjunk, hisz egy ilyen módosítással a baj csak elodázható, nem pedig megoldható. A záródási felületre ragasztott szigetelőszalag a tok vetemedését tovább fokozhatja, hiszen a régi ablakok zárszerkezetei nem körkörösen, hanem csak pontban zárták az ablakot, így a zártól távol eső szakaszokon ez a szárnyat idővel “eltolhatja magától”.

Az embrióprofil
Valamivel jobb megoldás, mikor a régi szárnyba egy marógéppel hornyot vágnak, melybe a modern ablakokhoz hasonló embrióprofil kerül behúzásra. Ennek előnye a fenti megoldással szemben, hogy valamivel tartósabb megoldás, de egy modern ablak légmentes záródásához ez is kevés.

A szigetelt üveg
Egyrészt egy ilyen régi ablakszárny még jóval vékonyabb felépítésű, mint egy modern, ragasztott fa szárny, másrészt szigeteletlen üvegtáblákkal szerelték. Ezek ugyan bizonyos esetekben cserélhetőek szigetelt ablaktáblákra, de csak igen kis üvegvastagsággal. A meglévő szárny testvastagsága nem csak ezt határozza meg, hanem a szárny hőátbocsátási tényezőjét is, ezen pedig nem tudunk javítani.

Az ablakkettőzés
Régi ablakok duplázása szigetelt ablakkal is lehet jó megoldás, de ez a helyzet úgyis inkább csak a műemlék épületeknél állhat fenn, ahol az utcakép, melyet a régi ablakosztás is meghatároz, meg kell maradjon eredeti formában. Ilyen esetben többször alkalmazták már azt a módszert, hogy a régi pallótokos ablak külső szárnyát meghagyták, majd belülre egy modern, szigetelt ablakot építettek be. Ez a külső megjelenés szerint nem változtat az összképen, de a jól szigetelt nyílászáróról sem kell lemondania a tulajdonosnak.

Embrióprofil csere
De a felújítás nem csak a régi ablakokat érinti. Bizony a modern technológiával készült ablakaink is taposhatják akár már a 30-adik évüket is. Ezek ellenőrzése is fontos, hiszen ennyi idő alatt a gumi embrióprofilok megkeményedhetnek, eldeformálódhatnak. A deformáció hatására- többszörös záródás ide, vagy oda- a szél, ha nem is olyan sebességgel, mint egy régi ablaknál, de utat találhat magának. A modern tokok és szárnyak záródási felülete egyébként lépcsőzetes felületet mutat, ezzel ugyanis meghosszabbodik a szél útja, amennyiben mégis utat törne magának a tömítések mellett. Fontos tudni, hogy a modern ablakszárny már nem csak egy, hanem akár több rugalmas szélzáró profillal csatlakozik a tokhoz. Habár a modern fa tok és szárny már rétegesen ragasztott fából készül, azért az évek során egy rosszul beállított zsanér okozhat némi vetemedést ezeknél az ablakoknál is. A vetemedés pedig a vasalatok folyamatos ütközéséhez is vezethet, melyek így idővel elkopnak. Rossz légzárást a rosszul beállított vasalatok is okozhatják.

Megelőzés
Megjegyzendő az is, hogy a modern ablak felületkezelése talán a korábbiaknál is fontosabb, hisz a kiszáradt ablakkeret elveszti rugalmasságát, könnyebben vetemedik, összehúzódik, és könnyebben rothad. Az instabilabb tok vasalatai is könnyebben kopnak majd meg. Mire egy ablak, ajtó eléri ezt az állapotot, meg is érik a teljes cserére.