Újház Centrum
0
Modern megoldások álmennyezetre Építkezés

Modern megoldások álmennyezetre

2018. december 26.

Mostanra olyan mértékben terjedtek el bizonyos építészeti megoldások, hogy ha ezek nélkül kellene elképzelnünk a kivitelezést, bizony bajban lennénk. Ide tartozik az álmennyezetek kategóriája is, amely nem túl régen még különleges megoldásnak számított, mára azonban széles körben elterjedt lett. Nem véletlenül, hiszen alkalmazása jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja egy lakás, vagy ház belső burkolását, mintha hagyományos mennyezetvakolati rendszerekkel dolgoznánk.

Kazettás, gipszkarton és feszített álmennyezet

A kazettás álmennyezet egy sűrűbb felosztású, karbantartás és szerelés szempontjából könnyebben kialakítható rendszer, funkcionalitási szempontok miatt inkább az üzleteknél terjedt el nagyobb arányban. Nem véletlenül, hiszen ide egyszerűen elrejthető a szellőzés, a klímaberendezés, a hangtechnikai kellékek és a világítótestek is. Ez a mennyezettípus gyakran egyesíti a burkolatok és a hangszigetelés szerepét is egy kazettában. Függesztett vázrendszere nem minden esetben látható, mivel létezik ebből a megoldásból fugás típus is, de szigorú, legtöbbször négyzetes osztásrendjéről könnyen felismerhető. Emiatt variálhatósága és szabad formálhatósága korlátozott, ezért nem is tartozik az építészek és belsőépítészek kedvencei közé.

 A gipszkarton álmennyezet kreatívabb tervezői ötletek kivitelezésének is teret enged, hiszen az sem akadály, ha ívben meg szeretnénk hajlítani a lapokat. A gipszkarton előnye emellett, hogy szárazvakolatként falakon is alkalmazható és a vezetékeket ugyanúgy elrejthetjük mögötte, mint a kazettás rendszerek esetén. A szabadabb formálhatóság mellett többféle fém függesztőmű közül választhatunk, vagy akár fa szerelőrácsra is felerősíthetjük. A gipszkartonból kivitelezett álmennyezet leggyakrabban két rétegben készül és némi utómunkát is igényel, hiszen a fugák kitöltése, összecsiszolása és festése is hozzátartozik a készítéséhez.

Habár a gipszkarton jobban formálható a kazettás álmennyezetnél, a legnagyobb kivitelezői szabadságot a feszített álmennyezet engedi, amely PVC fóliából készül, fényáteresztő és mindig feszes állapotba hozható. Ez a két tulajdonsága, a diffúz fényforrásként való alkalmazási lehetőség és a szabad formálhatóság az, amellyel a legnagyobb elismerést vívta ki a kreatívak körében. Ez a lágy fólia, ha szerelés közben ki is nyúlik, vagy meggyűrődik, hő ráfúvásával gyorsan kifeszül és újra eredeti állapotába kerül. Sínes feszítőkerettel tudjuk rögzíteni, előnye a gyors szerelhetőség és a modern, fugamentes megjelenés az egyedi fényviszonyok megteremtése mellett.

Felújítás vagy építkezés előtt mindenképpen érdemes már a tervezési szakaszban átgondolnunk a különböző álmennyezetek biztosította lehetőségeket, hiszen mindegyik rendszernek megvannak azok a sajátosságai, amelyek alapján eldönthetjük, hogy az igényeinkhez melyik passzol leginkább.