Újház Centrum
0
Parafából nem csak dugó készül! Építkezés

Parafából nem csak dugó készül!

2017. november 27.

Igaz, ma már nem is minden dugó készül igazi parafából, de azért azt érdemes tudni, hogy ez a természetes anyag burkolásra is alkalmas, mellyel meleg, puha és barátságos felületeket alakíthatóak ki. Gyerekszobák előnyben! Részletek alábbi cikkünkben!

A parafának, mint anyagnak a felhasználása sokrétű. A legtöbben bor vagy pezsgő dugójaként gondolnak rá, pedig az otthonunkban, irodánkban is sokfeléképp lehet hasznosítani. Rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkezik, így funkcionális dekorelemként is találkozhatunk vele.

Hang- és hőszigetelő képessége mellett lépésálló, rugalmas és hajlékony. Nehezen éghető, penésznek, korhadásnak, rohadásnak ellenálló. Megfelelő felületkezelés esetén vízálló és víztaszító.

De kezdjük az elején: a parafa egy természetes anyag, melyet a paratölgy kérgéből készítenek. A paratölgy egy hosszú életű, örökzöld fa, melyet a mediterráneumban sokfelé termesztenek. Ennek kérgét hántolás útján távolítják el. Ezt követően szárítják, főzik, darálják és préselik. Külön, mesterséges kötőanyagot nem használnak a zúzalék összetapasztásánál, mert az anyag természetes gyantatartalma megfelelő ragasztó.

Leggyakoribb alkalmazási területe az otthoni és irodai környezet, különböző intézmények beltere. Amennyiben nem dugó, akkor poháralátét, ha az sem, akkor dekorelem, faliújság, hirdetőtábla, vagy falburkolat.

A falra szerelése egyszerű, mert kis súlya miatt ragasztással vagy csavarral is megoldható, így védve a falat a különböző sérülésektől. Felszereléskor ügyeljünk a falfelület megfelelő állapotára. Ne legyen töredezett, málló, szennyezett a felület.  Amennyiben minimális egyenetlenség vagy hiba van a falon és a rögzítés stabilan és biztonságosan megoldható, farostlemez lapokra ragasztva azzal együtt is felszerelhető. Itt a többletsúly miatt érdemesebb ragasztás helyett csavarral rögzíteni.

Kevésbé ismert felhasználási módja a padlóburkolat.

Miért alkalmas és miért jó ez padlóburkolatnak? Hosszan sorolhatók kiváló tulajdonságai. Remek hőszigetelő, így az alulról jövő hideg ellen is véd (például ha garázs, pince van az épület alatt). Kellemes érzés rajta lépkedni, mert viszonylag rugalmas, puha. Számtalan minőségben és mintázattal lehet megvásárolni, így sokféle ízlést ki tud szolgálni.

Különböző módokon lerakható, de egyik megoldás sem bonyolult feladat. Leggyakrabban klikkes rendszerű, tehát egyszerűen össze lehet pattintani. Létezik olyan változat is, amelyet ragasztani kell. A két kivitelnél egyformán kell ügyelni arra, hogy ennek a természetes anyagnak van nyilvánvaló mozgása. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a fal és a burkolat között dilatációs hézagot kell hagyni, hogy az anyag szabadon tudjon a hőváltozásnak megfelelően mozogni. Ezért magát a takarószegélyt is a falra kell rögzíteni.

A parafa lerakása előtt mindenképpen ellenőrizzük a felület síkságát. Szükség esetén önterülős aljzatkiegyenlítőt használhatunk. Erre azért is ügyeljünk, mert az anyag rugalmasságából eredően az egyenetlen, hullámos padló formáját fogja felvenni, így a burkolás után is látszani fognak a kontár padló hibái.

A padlólapok fektetése előtt a terület legyen tiszta, por- és szennyeződésmentes, valamint száraz. Lerakást követően a felületet kezelni kell, mert akkor már az alákerült szennyeződést eltávolítani nehézkes. Felületkezelés előtt a lemezek színezhetők, bár így a természetes hatását elvesztheti.

A száraz felszínt először alapozni kell, és ezt követően szükség és ízlés szerint 2-3 lakkréteggel kell bevonni. Natúran a lapokat ne hagyjuk! Mivel a parafa puha, ezért a karcnak, a kopásnak való ellenállását a felhordott felületvédő anyag minősége fogja meghatározni.

Fontos, hogy a lakknak kifejezetten a parafa kezelésére alkalmasnak kell lennie, ezért nagyon ügyeljünk rá! Erre azért van szükség, mert ez a burkolat rugalmas, így a lakknak ezt le kell követnie, különben berepedezhet. Ez a padló korai elhasználódásához, rongálódásához és bekoszolódásához vezethet.

A legjobb, ha minőségi bevonatot választunk, magas kopásállósággal (főleg, ha drágább terméket vettünk), mert egy tartósabb anyaggal kevesebb gondunk és hosszabban tartó örömünk lehet. Itt érdemes szakember, tehát szakelőadó vagy szakmunkás véleményét kikérni. A natúr felületet olajozhatjuk is, de az kevésbé ellenálló, illetve a nagyobb igénybevételnek kitett helyeken a folyamatot gyakrabban kell ismételni.

Felhasználás előtt mindenképpen mérlegeljük, hogy a parafa számos kedvező tulajdonsága mellett a létező hátrányokat is tudjuk-e vállalni. Ilyen az UV-érzékenység, vagy az erősebb fizikai behatások kerülése. Amennyiben megfelelően döntünk, úgy egy esztétikus, kényelmes, dekoratív, és meghitt környezetet alakíthatunk ki eme sokrétű anyaggal.