Újház Centrum
0
Rostélyrácsok, melyeken lépkedhetünk Építkezés

Rostélyrácsok, melyeken lépkedhetünk

2018. január 17.

Mikor az ember építkezik, csak akkor döbben rá, hogy egy adott igényre mennyiféle építési megoldás létezhet. Az egyik ház gyorsan, a másik könnyen, a harmadik pedig az örökkévalóságig készül. Cikkünkben egy olyan fémből készült szerkezetet mutatunk be, mely utólagos járdaként, korlátként, vagy lépcsőlapként is alkalmazható, emellett nagyon modern megjelenésű is.

Ha a tradicionális magyar építészetet szemügyre vesszük, burkolatként alkalmazott fémfelületekkel csak nagyon ritkán találkozunk, és ez nem is véletlen. Hazánk soha nem volt a nehézipar góliátja, még ha ezt az egykori politika évtizedekig próbálta is ránk erőltetni. De talán nem is ez a kényszerű állapot állt a hátterében annak, hogy a magyar építési kultúrában az acélfelületek alkalmazása nem került előtérbe. Az építészet az acél felhasználásával jobbára az ipari forradalom idején, a 19. században kezdett komolyabban foglalkozni. Ez akkoriban inkább a tartószerkezetekre koncentrálódott. De mára a helyzet változni látszik: egyre többször találkozni fémfelületekkel, ami mögött nem az ipari termelés fellendülése, hanem a felületkezelési technológiák fejlődése, és az ebből következő nagyobb tartósság áll.

Ha fémről, acélról beszélünk, mindenkinek beugrik az anyagot pusztító vasoxid fogalma, ami idővel morzsányi darabokra szedi az összes vasat, amelyeknek korrózióvédelme nem tökéletes. Ha van előnye a XXI. századi, egyre bonyolultabb elvek szerint készülő építőipari anyagoknak, akkor a homogenitás és az egyenletes anyagminőség mindenképpen ezek közé tartozik. Már a szüleink, nagyszüleink generációja is alkalmazott kerítésnek, teraszkorlátnak, pincelépcsőnek acéllemezt és profilacélokat, amelyek a helyenként hiányos mázolás ellenére máig dacolnak a korral. A mai rozsdavédelmi technológiák mellett már igazán érdemes lehet fémhez, mint burkolóanyaghoz viszonyulni. A tűzihorganyzás, vagyis a cinkfürdős védelem mellett hosszú évekre garantálható a rozsdamentesség.

De mégis, ha egyszer már bevált a fa, a beton, a tégla építőanyagként, miért alkalmaznánk ezek helyett fémet? Vannak olyan utólagos építmények, melyeknél az egyszerű szerelhetőség egyet jelent a gyors kivitelezhetőséggel. Az idő pedig pénz. Nem mellékes az sem, hogy épületprotézisek esetén – mint tűzlépcsők, függőfolyosók, járóhidak vagy műemléki védelem alatt álló épülethomlokzat kiegészítése erkéllyel – nem építhetünk akármiből. A robosztus építőanyagok dominánsak, legyen az tartószerkezet vagy burkolat. (A fémszerkezetek vonzereje pedig a nagy teherbírás ellenére biztosítható filigrán szerkezet. )
Ha szempont az is, hogy a járófelület némi fényt is áteresszen az alatta fekvő területre, csúszásbiztos és teherbíró legyen, nem is jöhet más számításba, mint a rostélyrács. Előnyös lehet utólagos, kültéri kiegészítő lépcsők építéséhez, vagy pince,- padlás- és műhelylépcsőkhöz is.

Aki kicsit jobban beleássa magát a rostélyrácsok világába, megtapasztalhatja, hogy milyen sokféleképp készülhetnek ezek a strapabíró táblák. Igazi rostélyrácsnak hívjuk azokat a táblákat, amelyek egy keretből, továbbá teherbíró főbordákból és mellékbordákból állnak. A fő- és mellékbordák illesztési típusai szerint két típust különböztetünk meg: préselt és hegesztett rostélyrácsokat. A préselt verzióban a teherhordó bordák vékony, vágott slicceibe illesztik a mellékbordákat. A hegesztett verzió teherhordó bordái nincsenek bevágva, ezekre merőlegesen erősárammal hegesztik a többnyire hengeres mellékbordákat. E két verzió magassarkú női cipőben nehezen járható; létezik az említetteken kívül két másik típus, amelyen mindenki biztonsággal tud közlekedni. Ez az expandált lemezből készült járórács egy reszelőre emlékeztet. Mivel a lyukak nem merőlegesek a felületre, ezért kisebb a botlásveszély. Ha szempont, hogy egy utólagos lépcső látványa határozottan elkülönüljön a meglévő épületrészektől,  a szakértők ezeket az ipari, technokrata megjelenésű táblákat ajánlják.

Ha kimondottan csúszásmentes felületű járórács az elvárás, a fogazott bordás verziókkal biztosra mehetünk. De nem mindig szükséges a csúszásmentesség. Modern korlátmezők kitöltésére is alkalmas, melyhez a raszteres osztáskép is hozzájárul.

Ráadásképp, aki mégis ódzkodna a nyers fémfelületektől, számukra létezik már járórács színes műanyag és műgyanta alapanyagból is.

A modern építészet sokak számára nehezen értelmezhető nyelven beszél, annak ellenére is, hogy a praktikumon és az egyszerű esztétikán alapszik. A rostélyrácsokat is a biztonságos, ipari használhatóság jegyében alkották meg, így akinek igénye van a modern megjelenésen túl a könnyű használhatóságra, fontolóra veszi alkalmazását a saját portája körül is.