0
Szürke víz csöpög az ereszcsatornából? Építkezés

Szürke víz csöpög az ereszcsatornából?

2017. november 14.

Annyi fogalom hangzik értelmezhetetlenül az építőipar területén, hogy sokunknak jól jönne hozzá egy értelmező kéziszótár. Itt van mindjárt a szürke víz. Azt biztosan mindenki sejti, hogy nem a víz színéből adódik a név, de akkor miből? Cikkünkből ez, és még sok más hasznos információ is kiderül.

A kérdés természetesen képletes, nem szabad szó szerint értelmezni. Viszont a probléma tisztázásához meg kell fogalmazni, mi is az a szürke víz. Nem is olyan egyszerű ezt meghatározni.

Az esővíz útjának kialakítása fontos a teljes ingatlan területén, de talán nem túlzás azt állítani, hogy a legfontosabb a tetőről érkező csapadék megfelelő elvezetése és optimális esetben annak a gyűjtése. Ez azért lényeges, mert a víz, ha nem szabályozzuk megfelelően, megtalálja a vakolat, a szigetelés, vagy a ház alapja alá vezető utat. A ragasztó-kötő anyagot kimosva, vagy a hideggel együtt dolgozva súlyosan károsíthatja azokat. Ehelyett a csapadékvíz dolgozhatna akár nekünk is. De hogyan?

Első lépés: egy jó ereszcsatorna!

Sok esetben tapasztalható, hogy olcsó, minőségileg nem megfelelő rendszert választanak. Ennek a leggyakoribb oka nem feltétlenül a pénzhiány. A legtöbb ember nem gondolja ezt egy fontos elemnek, és inkább az ezen megtakarított pénzt másra költi. Ez a nézőpont azonban hibás, mert egy jól átgondolt és szakszerűen felszerelt komplex csatornarendszer a drágán építtetett vagy felújított épületünket védi meg az alaptól a tetőig.

Tehát gondoljuk végig, hogy egy olcsó rendszer mennyire gyorsan fog korrodálódni, deformálódni, a funkcióját rosszul ellátni. Egy ilyen rendszer árához nyugodtan hozzászámolhatjuk a kárt is, amit okozott. Vakolatban, szigetelésben, színezésben, lábazatban, járdában esett károkban stb.

Az előregyártott, komplex rendszereket azért tekinthetőek megfelelő választásnak, mert széles termékpaletta (szín, anyag, formavilág, ár) áll rendelkezésre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindegy, hogy kerek, hajlított, cső alakú, vagy a szögletes idomot választottunk, márkás rendszer esetében megfelelő rögzítést, végzáró idomot, hattyúnyakat, betoldócsonkot, csatornakampót, díszlemezt fogunk hozzá kapni.

Nem elhanyagolható, hogy egy ereszre milyen módon és milyen szűrők szerelhetőek fel biztonsággal. A némiképp költségesebb típusoknál gyakran ez is megoldott. Mindezeken túl, optimális esetben, a minősített gyártás-technológiával előállított termékekre több tíz év garanciát vállalhatnak az gyártók. Ha a víz nekünk dolgozik, a tervezett megtakarítás árán lehet akár szebb, jobb ereszünk is.

Anyagát tekintve vásárolhatunk műanyag (PVC) vagy fém elemeket. Utóbbi gyakran vörösréz (bár ez anyagából eredően drágább), színes alumínium, horganyzott acél és színes horganyzott acél. Ezen gyárilag színezett rendszerek azért is kimondottan jók, mert a gyártási eljárás közben színezik, nem pedig utólag. Nyilván egy jó minőségű festék, amelyet megfelelő előkészülettel hordunk fel a felületre is tartós lehet, de az esetek döntő többségében nem versenyezhet a gyári eljárásokkal.

A jól megválasztott ereszcsatorna-rendszer dekorációs elem is, de persze legfontosabb feladata az épület védelme a téli-nyári csapadékvíztől. Az ereszvizet csatornahálózatba bevezetni tilos és bírság is jár érte.

A legjobb megoldás, ha összegyűjtjük és felhasználjuk öntözésre, locsolásra a vizet. Erre a célra már több gyártó is kínál akár föld alatti, akár pedig pincében elhelyezhető gyűjtőtartályokat.

Ezek előnye az is, hogy ebbe a tartályba olyan, kevésbé szennyezett vizet is gyűjthetünk, mint a kézmosó víz, vagy egyéb, a háztartásban keletkező, kevésbé szennyezett vizek. Ezeket nevezzük “szürke víznek“, ami az egyik legpazarlóbb vízfelhasználáskor, a WC öblítésekor mindenképpen felhasználható.

Ilyenkor az egyébként a csapadékvízzel felhigított szürke vizet csírátlanítani kell, ezután egyszerűen felhasználható, a lényeg csak az, hogy csapjaink védelmében a rendszert a bemeneti csövektől kezdve a kimenetek mindegyikéig jó szűrőkkel kell ellátni.

Tehát a döntés a kezünkben van: vagy olcsó ereszt választunk, és a csapadékvíz sorsáról nem gondoskodunk, vagy pedig választunk egy némiképp drágább, de tartósabb és minőségibb ereszrendszert, melyet bekötünk egy szürkevíz rendszerbe, és élvezzük, hogy úgy spórolunk, hogy a természet is nekünk dolgozik.