Újház Centrum
0
Tetőcserép választó – Miért betoncserép? Építkezés

Tetőcserép választó – Miért betoncserép?

2020. június 12.

A cserép a legnépszerűbb tetőfedő anyag napjainkban. Választhatunk a klasszikus kerámia cserepek vagy a színezett betonból készül tetőcserepek közül. Cikkünkben most a beton tetőcserepeket vesszük górcső alá, hogy megkönnyítsük Önnek a döntést, amennyiben tetőcserép vásárlás előtt áll!

A beton, mint alapanyag több ezeréves múlttal rendelkezik. Az ókori görögök Kr.e. 2000-ben használták az égetett mész és homok keverékét, a rómaiak már vulkáni hamut is kevertek ehhez a mészhabarcshoz. A Rómában találhat 2000 éves Pantheon kupolájának építésekor is ezt a betont használtál fel. Ennek köszönhetően a mai napig csodálhatjuk az építményt. A beton tehát időtálló alapanyagnak bizonyult, így, mint tetőcserép-alapanyag, napjaink egyik leggyakrabban alkalmazott tetőfedési technikája. Nézzük is az előnyeit:

1. Vízzáróság
A beton tömörsége miatt a csapadékot teljes mértékben elvezeti, így az nem hatol a pórusok közé. Ennek előnye kettős:
- egyrészt a fagyás-olvadás ciklusok a víz térfogatának változásával nem károsítják a cserepet, nem mállik, tehát megnő a tartóssága,
- másrészt, nem szívja magába a vizet, így a tető súlya sem ingadozik, ami a tetőszerkezetre is jótékonyan hat.

Workers installing concrete tiles on the roof while roofing house in construction site

2. Színállandóság
A beton alapanyagában színezett. A kívánt színt oxidfestékkel kapja, ezért az egyes cserepek színe nagy felületen is homogén. Tévhit, hogy a betoncserepek színe nem olyan természetes és felületük nem olyan sima és homogén, mint az agyagcserépé. A mai modern gyártási eljárások során a beton tetőcserepek sima és porózusmentes felületüket alapanyaguknak, a kvarc tisztaságú homoknak és az egyedülálló felületkezelési eljárásoknak köszönhetik, amely garantálja a kopásállóságukat is.

Coloured Roof Tiles on display

3. Formaállandóság és praktikus használat
A termelési eljárás biztosítja az állandó formát, mely az elemek jobb illeszkedését teszi lehetővé a tetőn.

Roof of a detached house with a skylight and chimney against the sky

4. Súly, nagy teherbírás
Nagyon magas a betoncserép felület mechanikai igénybevehetősége, így a nagy tömegű hó vagy jég sem okoz törést. A héjazat megfelelő súlya a viharállóságban, hő- és hangcsillapításban játszik fontos szerepet. A tetőszerkezet méretezésénél azonban ez – a szél-, a hó- és a fedélszék terhei mellett – csupán 15-20 %-ot jelent!

Close-up of hoarfrost on concrete roof tiles with moss in winter.

5. Természetes összetevők
A betont három természetes alapanyag alkotja: víz, homok, kő, így a betonból készült tetőcserepek színeiknek és alapanyagaiknak köszönhetően harmonikusan illeszkednek a környezetbe.

home building construction roof tiles  concrete. orange color

6. Környezeti hatásokkal szembeni védelem
A betonfelületre kerül még egy védőréteg, amely színében megegyezik az alapelem színével. Ez a réteg további védelmet biztosít a mohásodás és a szennyezett levegőjű városok káros füstgázhatásával szemben is.

Roof of a detached house with a skylight and chimney against the sky

Amennyiben a beton tetőcserép mellett tettük le a voksunkat, úgy ma már egy nagyon széles termékkínálat, gazdag színválaszték áll rendelkezésre, hogy megtaláljuk a megfelelő koronát házunknak!

Tekintse meg beton tetőcserép kínálatunkat: https://www.ujhazcentrum.hu/kategoria/osszes-kategoria/tetofedes/tetocserep/beton-tetocserep


A betoncserép gyártást bemutató kisfilm: https://youtu.be/mAJQ4tWJntY
Hogyan válasszunk ideális tetőcserepet? https://youtu.be/U_a-glqGAjo
Forrás: www.tetotepitek.hu