Újház Centrum
0
A modern fafödémről dióhéjban Felújítás

A modern fafödémről dióhéjban

2018. március 1.

Mindenkinek fontos az egészséges lakókörnyezet és az elfogadható ár. Ma ezek a szempontok azok, amik a fagerendás födémek irányába terelik az építkezők egy részét. A fa jobban hőszigetel, mint a beton, így az építkező szinte két legyet üt egy csapásra. Bár a fafödémek egykor a népi építészet szerves részét képezték, mára hazánkban ez a födémfajta pár évtizeddel ezelőttre szinte kiszorulni látszott a magyar építkezésekről.

Mára azonban a fa, mint födémképző anyag ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend, külföldön már nemcsak családi házak, hanem városi társasházak födémszerkezete készül ebből a természetes anyagból. Épp itt az ideje, hogy mi is tájékozódjunk az ügyben egy kicsit.

Érvek a fafödémek ellen

Szkeptikusok előszeretettel hangoztatják, hogy a fa nagyon gyúlékony anyag. Ez igaz is, de ma már gyakran elég, ha a közvetlen lángtól sikerül megvédenünk a szerkezetet. Erre a célra számos olyan szerelt burkolat létezik, melyek egy külső tűzálló héjat képeznek a födém alatt, így szélesebb körben alkalmazható a fa födémként (komolyabb tűz esetén egyébként a vasbeton födémek szerkezete is meggyengül, csak ezt sokan nem tudják).

Másik gyakori érv: a fa érzékeny a nedvességre, akár el is korhadhat. Nos, ez való igaz, de az kétségtelen tény, hogy a nedvesség elleni szigetelőanyagok olyan tempóval fejlődtek az utóbbi években, hogy emiatt sem kell félni.

Ma akár a zöldtető létesítése is lehetséges fafödémen. Alapvetően a népi építészetben is megoldották a nedvesség távoltartását a gerendáktól. Egyrészt sárgerendára vagy kőkonzolra fektették a födém tartóelemeit, másrészt a gerendavégeket soha nem volt szabad úgy befalazni, hogy az közvetlen a fallal érintkezzen. A kapilláris víz ugyanis itt sem kegyelmez.

További érv volt még, hogy a fafödémekkel kisebb fesztávokat lehetett lefedni. Ez is igaznak bizonyult egészen a ragasztott fatartók megjelenéséig, ezek ugyanis jóval kisebb hajlamot mutatnak a lehajlásra és vetemedésre.

Klasszikus fafödémek

A fafödémek építésének a tudománya tulajdonképpen a kezünkben van, csak mi nem tudunk róla. Elég, ha kisebb kutatást végzünk fennmaradt vidéki parasztházakon. A háborúk előtt épült épületek szinte mindegyike fafödémes.

A hagyományos fajták:

  • csapos gerendafödém
  • pórfödémek
  • pólyás
  • vinklis födém
  • sárlécfödém
  • borított gerendafödém
  • béléses borított gerendafödém
  • vakgerendás borított gerendafödém
  • pallófödém

Hátrányokról és előnyökről

Ma inkább a hangszigetelés területén jelent fokozottabb odafigyelést a fafödémek tervezése. Ez a tetőtérbeépítés és a szintek közti födémek esetén jelent problémát. Kritikus pontok még a fagerendák konzolos kinyújtása (pl.: erkélyek, teraszok), melyeket fokozottabb figyelemmel kell építeni.

Viszont van egy ma divatos építészeti megoldás, a padlósíkba épített zuhanyzó, melynek kialakítása fafödémek esetén még külön előnyt is jelent, hisz az elfolyó utólagos kialakítása jóval egyszerűbb.

A fafödém könnyű és könnyen is alakítható. Nem véletlen, hogy rövid határidőre készülő épületeknél is előtérbe kerül, hiszen nem kell technikai száradási szünetekkel kalkulálni. De könnyű tömegéből adódóan sajnos hátránya is következik.

Jó hangelnyelő képességgel csak a nagy tömegű szerkezetek rendelkeznek. A fafödém pedig nem ilyen. A hangok terjedésének csak külön eljárásokkal vagy hibrid megoldásokkal állhatjuk útját.

Modern anyagok, naprakész megoldások

Több síkon is védekezhetünk a nemkívánatos zaj ellen. Már meglévő födémek esetén a födémgerendák felületére fektetett kb. 4 cm vastagságú betonterítés (akár esztrich, akár kész, szárazépítési táblák fektetésével) komoly változást érhetünk el.

Építkezők azonban kihasználhatják a gerendák közti teret, ahova különböző anyagokat töltve jelentősen csökkenthető a hangok terjedése. Ez lehet kvarchomok vagy akár beton is. Nyilván itt is a tömeg számít: minél nagyobb, annál jobban nyeli el a zajokat, rezgéseket.

Kinek ajánlható igazán?

A fafödém elsősorban a természetesség kedvelőinek ajánlható, de azok is jól járnak, akik szimplán a kivitelezési időt kívánják lerövidíteni, hogy előbb költözhessenek álmaik házába.