Újház Centrum
0
Álmennyezetbe építhető fényforrások Felújítás

Álmennyezetbe építhető fényforrások

2017. január 25.

A tél nem csak a hideget hozza magával, hanem a sötétséget is. Habár már jócskán túl vagyunk a napforduló időpontján, még nem jelenti azt, hogy ne lennének hosszúak az éjszakák. Sötétségben senki nem szeret sem dolgozni, sem pedig kikapcsolódni, így érdemes számba venni, milyen világítási lehetőségek adódnak, ha már nem a legegyszerűbb csillár/állólámpa megoldásokban gondolkodunk. Sok megoldás szempontjából könnyebbséget, néhány világítási megoldás szempontjából pedig kisebb fejtörést okoz, ha álmennyezetre/álmennyezetbe szeretnénk világítást applikálni. De lássuk, miért állítjuk ezt!

Ha álmennyezetről beszélünk, a legtöbben a gipszkarton álmennyezetekre gondolnak. Pedig az álmennyezet nem csak gipszkartonból készülhet. Egy viszont minden álmennyezet esetében közös, mégpedig az, hogy mindnek rendelkeznie kell bizonyos tartószerkezettel. Hogy ez épp milyen erősségű és minőségű, azt az adott álmennyezet anyaga dönti el. Vékonyabb, könnyebb álmennyezethez filigránabb tartószerkezet tartozik. Ilyen például a kazettás álmennyezet is, melyben a kazetták anyagukat tekintve legtöbbször ásványi rost és gipsz. De léteznek polisztirol és más könnyű álmennyezeti lapok is, melyek akár rejtett vázszerkezettel is készülhetnek. Egy biztos: a vázszerkezetnek meghatározó szerepe van a világítások beszerelésében.

Minél súlyosabb egy lámpatest, annál nagyobb terhet kell elviselnie a szerkezetnek, melyre felfüggesztjük. Vegyünk például egy egészen hagyományos világítási megoldást, a függőlámpát. Egészen egyszerű az eset, mikor nem készül álmennyezet, hisz ilyenkor már a vezetékelés kialakításakor sor kerül a csillár helyének meghatározására, és a csillár függesztőkampója is megtalálja a helyét a vezetékek kiállási helyén. Amennyiben más helyen szeretnénk belógatni a lámpát, a kampót át is helyezhetjük, habár a vezeték elvezetése nem marad a szem elől rejtve. Ezen segíthet az álmennyezet. De meg kell hagyni: egyre divatosabbak a nagyméretű függesztékek, melyeknek a súlya is tetemes lehet. Amennyiben az álmennyezetre függesztenénk, számolnunk kell ezzel az álmennyezet kialakításakor. A legegyszerűbb, ha a tartószerkezet kiosztásához igazodunk. Amennyiben ez nem lehetséges, és a lámpatest súlya ezt még megengedi, gipszkarton álmennyezet esetén lógatható a gipszkarton mező közepéről is, feltéve, ha a kimondottan erre a célra kifejlesztett dübeleket, karmos függesztőket alkalmazzuk, és ellenőriztük, hogy a dupla réteg gipszkarton ezt a terhelést valóban elviseli.

A kreatív álmennyezeti világítások azonban olyan megoldásokat takarnak, melyek vagy az álmennyezet síkjába kerülnek beépítésre, vagy pedig teljesen rejtve, akár csak indirekt, szórt fényt adnak. Ezek kiválóak hangulatvilágítások, tájékozódófények kialakítására is.

Az álmennyezetek tervezése tulajdonképpen szorosan összefügg a kívánt fényhatások kialakításának lehetőségeivel. Különböző, síkba illeszkedő, síkból kiálló és függesztett rendszerek kombinálásával olyan változatos fény-képet és hangulatot érhetünk el, melyek korábban még kuriózumnak számítottak. Kihasználhatjuk az álmennyezet által meghatározott rasztert is, és annak vonalába rejtve feltűnésmentesen illeszthetünk apróbb fényforrásokat.

Hála a ledes technika rohamos fejlődésének, mindezt akár olyan alacsony áramfogyasztás mellett, mellyel korábban csak jóval kisebb területet lehetett megvilágítani. A ledes technika további előnye, hogy egyre kisebb helyet igényelnek az égőtestek. Léteznek olyan led-szalagok, melyek annyira laposak, hogy nem is hisszük el, hogy képesek fény kibocsátására. Ezek a szalagok jól elrejthetők gipszkarton peremek belső élére, ahol láthatatlanok maradnak, de mégis kiválóan alkalmasak szórt hangulatfény kibocsátására.

Amennyiben nem számoltunk időben a világítás beépítés lehetőségeivel és az álmennyezet szerkezete, vagy kialakítása nem teszi lehetővé a kívánt fényforrás fel- és beszerelési lehetőségét, gondolkodhatunk felületre szerelt sínes megoldásban, melynek komoly előnye, hogy a sínen a fényforrások szabadon mozgathatók akár a szerelés befejezése után is. A sínes megoldások előnye, hogy a sínek nemcsak tartószerkezeti szerepet töltenek be, hanem az áramellátásért is felelősek. Ha a sínes megoldást túl robosztusnak és feltűnőnek találjuk, alkalmazhatunk feszített fémhuzalos világítást is. Itt feszített fémsodrony felel az égőtestek pozicionálásáért, és szintén szabad mozgásteret enged azok tetszőleges helyen való rögzítésére.

Milyen hatásokkal kell még számolnunk?

Nagyteljesítményű lámpák esetében a hőhatással mindenképp számolni kell. Bár a ledes lámpák megjelenése a fényforrás nagyobb hatékonysága miatt az izzó felülete nem melegszik fel túlzottan, de bizonyos nagy teljesítményű ledes fényforrások trafója hajlamos lehet fokozottabb melegedésre. Ezek szellőzésének, jó hűtésének biztosítása nem csak a tűzveszély elkerülése miatt, hanem a fényforrás élettartamának meghosszabbítása miatt is fontos lehet.