Újház Centrum
0
Bitumenes zsindelyek Felújítás

Bitumenes zsindelyek

2018. július 10.

A tető funkcionalitása igen sokrétű. Már egy ház szemrevételezésekor is fontos a tető látványa. Elsőrendű feladta azonban az, hogy ingatlant és benne lakókat, a használati tárgyaikkal együtt óvja és védje. A víz különböző halmazállapotában, hó, jég és pára formájában, ráadásul különböző hőmérsékleten próbára teszi a tetőt. A jelentős hőingásnak és az UV sugaraknak is ellen kell állnia. Nem is beszélve a nagy szélről. Az utóbbi idők orkán erejű viharai nem kímélték a házakat. Azt, hogy melyik tetőfedéstípust válasszuk, több tényező befolyásolja. Nem mindegy a formája, a dőlésszöge, a tartószerkezete. Természetesen az sem, hogy mennyi pénzt szánunk rá. Nagyon fontos egy felújításnál, hogy egy könnyűszerkezetes tetőt mivel tudunk gazdaságosan, nagy költségektől mentesen átalakítani. Jelen cikkünkben egy viszonylag olcsó és kielégítő megoldást, a bitumenes zsindelyeket mutatjuk be.

A tengeren túl nagy népszerűségnek örvendő tetőburkolat ez, mely hazánkban is az utóbbi időben igen elterjedt. Nézzük meg először, hogy mit is érdemes tudnunk róla és mik az előnyei hátrányai! Anyaga az üvegfátyol, vagy cellulóz betétanyagú bitumennel átitatott lemez, amely bitumennel bevont. Magát a felső réteget őrleménnyel szórják be, melynek feladata, hogy még jobban ellenálljon a környezeti hatásoknak. Ezen kívül esztétikusabbá teszi megjelenését, színt és rusztikusabb felületet ad neki. Ezen összetevőknek köszönhetően egyszerű, ezáltal viszonylag olcsó anyag, melynek igen gyors a felhelyezése. Megfelelő rögzítés esetén a vízzárása is nagyon jó, hisz olyan, mint egy bitumenes vízszigetelés. Kevés hulladék képződik felrakás közben, jól hajlítható, jól formálható. Ezért bonyolult tetők borítására is alkalmas.

Fontos, hogy a különböző bádogos és egyéb költséges segédanyagokat jelentősen csökkenteni tudjuk használatával. Viszont azzal számolnunk kell, hogy nem önhordó, azaz egy hordozó alapfelület megléte szükséges. Ez lehet deszka, OSB lemez, vagy pala. Ez utóbbinál a zsindely egy speciális változatot kell alkalmazni. Felújításnál- régi sík pala esetén- érdemes elgondolkodni rajta, mert a pala veszélyes hulladéknak minősül, ezért ennek elszállítása legális lerakó telepre nem olcsó. Speciális zsindely esetén viszont elég jó vízzáró hatást tudunk elérni. Így nem kell aládeszkázni és alapfelületként, persze megfelelő előkészületek után maradhat az eredeti tetőhéjalás.
Megjegyeznénk azonban, hogy a palatető veszélyes azbesztet tartalmazhat, amely miatt speciális kezelési igények miatt nagyobb a megsemmisítés költsége. Ha a tetőnket eddig hullámpala borította, akkor azt úgysem burkolhatjuk a felvázolt módon, a pala ártalmatlanításáról pedig gondoskodnunk kell. A síkpala burkolását is érdemes átgondolni egy esetleges héjaláscserével szemben, amennyiben bebizonyosodik, hogy a pala azbesztet tartalmaz.

Milyen előnyökkel rendelkezik a bitumenes zsindely?

Elsősorban az ára, mert négyzetmétere vetítve olcsóbb, mint más tetőburkolatok. A felszerelés egyszerűsége miatt a munkadíj is kevesebb, és a keletkező hulladékdíj is csekély. Ezen felül időtakarékos. Gyors burkolás után, hamar elkészülhet a jól védő tetőhéjalás. Por és nedvességmentes tetőtér könnyen kialakítható, így sem a csapadék, sem a por nem jut a zsindely alá így alátétfóliával sem kell számolnunk. Környezeti behatásokkal szemben viszonylag jól ellenáll, jó az UV állósága, valamint a jégverést is jól tűri. Más gyors tetőburkolatokhoz képest jobb a külső behatások által okozott hangok terjedésének akadályozásában. Ez annyit jelent, hogy sem az eső, sem a jég nem kopog annyira a felületén. Alacsony súlya következtében egy régebbi tetőt sem feltétlenül kell újraépíteni, vagy átalakítani. Új tető esetén pedig nem kell nagysúlyú cserépre méretezni az ácsszerkezetet. Gondoljunk azonban arra, hogyha megújuló energiaforrást is (napkollektor, napelem) szeretnénk a tetőre, akkor annak súlyával, és dinamikus terhelésével (szélteher) is számolni kell.

Ezek szerint ez lenne a tetőfedések királya?

Nem, vagyis nem minden célra a legideálisabb. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a viharokkal szemben mennyire ellenálló. Nyilván ez függ az zsindely árától, a gyártótól és a technológiától, valamint a felrakás minőségétől. Alapvetően nem a mi éghajlatunkra tervezték. Nálunk a hőingadozás magasabb lehet, ebből adódóan a hőtágulása is nagyobb. Szakszerűtlen felrakás esetén az elmozdulás, felpúposodás és a szakadás veszélye nagyobb, mint Amerikában, vagy Kanadában, ahonnan elterjedt. A sérült tető a kis súlya miatt egy kisebb viharban nagyobb kárt szenvedhet.

Számos esetben egy gazdaságos és jobb megoldás lehet, mint más. Leginkább speciális alakú, vagy nagy dőlésszögű tetőknél ajánlott. Jó megoldás olyan esetben, amikor egy régebbi tetőt szeretnénk felújítani alacsony költségvetésből, amely néhány évig biztosan véd a beázásoktól és viharoktól. Fontos viszonyt, hogy ez csak akkor igaz, ha megfelelő szakemberrel dolgoztatunk. Sajnos az a tapasztalat, hogy utólagos fedés esetén a felrakás viszonylagos egyszerűsége miatt nem kellően képzett vállalkozók végzik el a munkát. Így amit felrakás árán spóroltunk, azt könnyen el is bukhatjuk. Mindenképpen képzett szakembereket, bádogosokat, tetőfedőket, ácsokat bízzunk meg a feladattal és a referenciára is ügyeljünk. Ne felejtsük, hogy a garancia csak annyit ér, mint az, aki adja! Könnyen 10 éveket is vállalnak a vállalkozók és 2-3 év után már nem találjuk őket sehol, nem tudjuk kárunkat rajtuk behajtani. Egy átlagos család számára a tetőburkolás nagy beruházás, így legyünk körültekintőek.