Újház Centrum
0
Térköveket, falakat csúfító fehér foltok, és azok eltávolítása Felújítás

Térköveket, falakat csúfító fehér foltok, és azok eltávolítása

2017. május 3.

Az utcát járva, térköveken lépdelve, vagy a házak nyers téglafalát szemlélve könnyen megakadhat tekintetünk olyan csipkés szélű, kristályos felületű fehér foltokon, melyek nem keltenek bizalmat senkiben, főleg abban nem, aki kicsit is fogékony az építészetre. A szem az épített új falat, vakolt felületet inkább akkor látja szépnek, ha az homogén, egyszínű, és semmi sem csúfítja el. Ugyanígy van ez a betonból készült térkő burkolatok esetén is. Esetenként ezek is foltosodhatnak.

A foltosodás nem jelent azonnal tragédiát, de először is értelmezzük, mi áll a felületek fehér foltosodása, más néven kivirágzása, salétromosodása mögött. A burkolaton megjelenő, fehéres, kristályos foltok tulajdonképpen a különböző sók kicsapódása a felületen. Ezek a sók megtalálhatóak a legtöbb építőanyagban, téglában, falazóhabarcsban is. Ez egy teljesen természetes dolog.

A felületre viszont akkor csapódik ki, ahogy a szerkezet építésekor az építőanyagba nedvesség, víz kerül. Ez nedvesség feloldja a sókat. A nedvesség, vagy víz a szerkezet száradása következtében a fal felületéhez érve elpárolog, de az oldott sókat nem tudja magával vinni, így az a fal, vagy térburkolat felületén lerakódva gyűlik össze, csapódik ki. Amíg csak száradási kivirágzásról beszélünk, addig nincs nagy probléma. A kivirágzás azonban mindig összefüggésbe hozható a víz jelenlétével. Ebből is következik, hogy ahol valamilyen okból kifolyólag ázik a fal, ott előbb-utóbb a kivirágzás is bekövetkezik. Így van ez akkor is, ha a felület vakolt. Először a vakolat fog feltáskásodni, aztán le is fog potyogni.

Hogy ezeket az egyébként nem csak a szemnek kellemetlen eseményeket elkerüljük, komoly energia befektetésre is szükségünk lehet. Amennyiben száradási kivirágzásról van szó, kevesebb tennivalóval is beérjük majd. Ebben az esetben csak meg kell várni a falazat kiszáradását, majd a mechanikusan, kefével el kell távolítani a kivirágzás jelentős részét. Ha a mechanikus tisztítás nem vezet száz százalékos eredményre, érdemes utánanéznünk a vegyszerpiacon elérhető különböző salétromeltávolító permeteknek. Ezek legtöbbször nem csak a sókivirágzás eltávolítására alkalmasak, hanem a járólapozás után a felületen maradt cementtej vékony, matt bevonatának eltávolítására is alkalmas. Ha nincs lehetőségünk ilyen permet megvásárlására, egyszerű, háztartási sósav segítségével is jó eredményhez juthatunk.

Azt azonban nagyon lényeges megjegyezni, hogy minimum-3-szorosára kell hígítani a sósavat, mert egyébként károsíthatja a felület színét. Fontos még tudni, hogy az oldat felhordása csak permetként ajánlott. Ha a falban a kapilláris vízáramlás már nem biztosított, a lemosott, letisztított fal, térkőburkolat nem, vagy csak nagyon kis valószínűséggel virágozhat ki újra.

Ellenben ha a nedvesség a szerkezetet továbbra is támadja (pl.: talajvíz, hibás esővíz elvezetés, rétegvizek, torlaszvíz, talajnedvesség, talajpára), a sókivirágzás, salétromosodás valószínűsége a sokszorosára nő. Ezt az is befolyásolja, hogy a különböző kívülről belépő vizek már eleve oldott sókat hoznak magukkal, melyek a fent említett módon a szerkezetben csapódnak le. Ezek a sók a szerkezetben nedvességet vesznek magukhoz, folyamatosan nyirkosan tartva azt, kristályosodva pedig roncsolja az épületszerkezetet. Ezt pedig csak a vízszigetelés helyreállításával lehet megakadályozni, minden egyéb megoldás csak tüneti kezelést jelent. A vízszigetelés utólagos javítása minden esetben költséges, energiaigényes feladat. Sokszor az is segít, ha egyszerűen vizesedési terhelés mértékét csökkentjük, például az esővíz hatékonyabb elvezetésével, drain szivárgó beépítésével.

Amennyiben az okokat megszüntettük, a felületet pedig megtisztítottuk, eszközölhetünk a felületen utókezelést. Az utókezelés nem áll másból, mint amit a velúr cipőkkel télre való felkészítésekor teszünk. A felületet egyszerűen impregnálni lehet. Ez a salétromosodásra hajlamos felületeknél egy szilikonos impregnálószer felvitelét jelenti, mely a felületszellőzést biztosítja, de a sókivirágzást meggátolja.

Mint az iménti sorokból kiderült, nem kell kétségbe esni, ha a saját ingatlanunkon sókivirágzás nyomait véljük felfedezni, de kezelni a kialakult helyzetet ugyanúgy szükséges, mint a jövőbeni megelőzésről gondoskodni.