Újház Centrum
0
Fehér foltok a térkövön és a falakon? Ezért salétromosodnak a felületek! Felújítás

Fehér foltok a térkövön és a falakon? Ezért salétromosodnak a felületek!

2017. május 3.

Az utcán járva, térköveken lépdelve, vagy a házak falát szemlélve észrevehetünk olykor csipkés szélű, kristályos felületű fehér foltokat, amelyek egyrészt nem nyújtanak szép látványt, az építészet iránt fogékony emberekben pedig egyáltalán nem keltenek bizalmat. Sajnos előfordul, hogy a falak, vagy akár a térkő is ilyen módon foltosodik.

A sófoltok megjelenésének okai
Ez a foltosodás nem jelent azonnal tragédiát, de meg kell vizsgálnunk mi áll a felületek salétromosodása mögött. A burkolaton megjelenő fehéres, kristályos foltok oka, tulajdonképpen a különböző sók kicsapódása a felületen. Ezek a sók a legtöbb falazóhabarcsban, építőanyagban és téglában is megtalálhatóak, ez teljesen természetes.

A felületre történő kicsapódásuk viszont nem az, és csak akkor történik meg, ha az építőanyagba víz kerül. Ez a nedvesség feloldja a sókat. A víz a fal felületéhez érve elpárolog, de mivel az oldott sót nem tudja magával vinni, az a fal, vagy a térburkolat felszínén kicsapódik. Amíg csak száradási kivirágzásról van szó, addig nincs nagy probléma. Az biztos, hogy a salétromosodás mindig összefüggésbe hozható a víz jelenlétével. Tehát ahol valami miatt ázik a fal, ott előbb-utóbb ez a kivirágzás is bekövetkezik. Ez akkor is így van, ha a felület be van vakolva. Ha nem teszünk ellene, akkor egy idő után sajnos fel fog táskásodni, aztán pedig lepotyog a vakolat.

Így szabadulhatunk meg a kicsapódott sótól
Ha csak a száradási sókivirágzásról van szó, akkor könnyebb dolgunk lesz, ha meg akarunk küzdeni ezzel a kellemetlenséggel. Ebben az esetben csak meg kell várnunk, míg megszárad a felület, majd egy kefével mechanikusan eltávolíthatjuk a kicsapódott sót. Ha ez a megoldás nem vezet hosszútávú eredményre, beszerezhetünk speciális salétromeltávolító permetet. De ha erre nincs lehetőségünk, egyszerű háztartási sósav segítségével is próbálkozhatunk.  A felület színének megóvása érdekében minimum háromszorosára kell hígítanunk a sósavat. Az oldat felhordása csak permetként ajánlott! Ha a falban már nem biztosított a kapilláris vízáramlás, akkor az így letisztított fal, vagy térkő nem, vagy csak nagyon kis valószínűséggel foltosodik ki ismét.

Azonban ha a nedvesség utánpótlása biztosított, azaz továbbra is támadja a víz (pl. talajvíz, eső, rétegvíz, torlaszvizek, talajnedvesség, talajpára) a sókivirágzás valószínűsége sokszorosára nő. Ezt az is befolyásolja, hogy a különböző, kívülről érkező vizek már eleve oldott sókat hoznak magukkal, amik a szerkezetben csapódnak le, azon belül nedvességet vesznek magukhoz, és folyamatosan nyirkosan tartják, kikristályosodva pedig roncsolják az épületszerkezetet. Ezt a problémát csak a vízszigetelés helyreállításával lehet megakadályozni.

A vízszigetelés utólagos javítása minden esetben költséges és energiaigényes feladat. Sok esetben az is segít, ha a vizesedési terhelés mértékét csökkentjük, például az esővíz hatékonyabb elvezetésével, drain szivárgó beépítésével.

Ha az okokat sikerül megszüntetnünk, a felületet pedig megtisztítottuk, jöhet az utókezelés, ami nem más, mint az impregnálás. Ez egy szilikonos impregnálószer felvitelét jelenti, amely a felületszellőzést biztosítja, de a salétromosodást megakadályozza.

Kétségbe esni tehát nem kell, ha ilyen problémát tapasztalunk, de a kialakult helyzetet kezelni kell és gondoskodni a jövőbeni megelőzéséről.