Újház Centrum
0
Zuhanyfüggönyt, vagy zuhanykabint válasszak? Felújítás

Zuhanyfüggönyt, vagy zuhanykabint válasszak?

2017. július 27.

A régi fürdőszobákban még zománcozott fürdőkádban fürödtünk, ma azonban különböző méretű kádak és zuhanyok állnak rendelkezésünkre. Megfelelő tér esetén, akár mindkettő is szóba jöhet, de ha valaki nem szereti a kádban áztatni magát, könnyen lehet, hogy egy árva zuhanyzóval is boldogan élheti életét. Van, amikor a helyszűke szabja meg, hogy a zuhanyzó beszerelése az egyetlen lehetséges megoldás. Idős, vagy mozgásukban korlátozott embereknél viszont kimondottan praktikus lehet. A magas szélű kád peremét jobb, ha nem kell átlépniük, mert így biztonságosabb a be-, és a kiszállás, de nem kell olyan mélyről felállniuk sem, és ez sem elhanyagolandó.

A zuhanyzáskor a csúszásvédelem megoldásán túl a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megoldjuk a zuhanyzóból kifröccsenő víz kérdését. A kifröcsögést pedig több tényezővel korlátozhatjuk. De nem mindegy, hogy a zuhanyfülke hány oldaláról kell gondoskodnunk…

Először is egyáltalán nem irreleváns, hogy hol áll a zuhanytálca, és hogy mi határolja. Talán a leggyakoribb megoldás az, amikor a zuhanytálca a sarokba kerül. Ebben az esetben a zuhanyzó két oldala maga a ház két fala. Ilyenkor csak a két másik oldal vízvédelmét kell megoldani.

Ugyanebben az esetben adódik még a lehetőség, hogy kap egy harmadik oldalsó falazott falat, megfelelő csempeborítással, így csak az úgynevezett belépő oldalt kell ellátni, valami „vízgátló” megoldással. Másik gyakori megoldás, amikor a tálca a fal síkja mellett, de nem sarokban fekszik. Ilyenkor „U” alakban kell megoldani a víz kijutásának megakadályozását. Talán ez a legelegánsabb, de a legbonyolultabb megoldás is.

Biztosan nem okoz meglepetést, de a fröcsögés ellen használhatunk zuhanyfüggönyt, vagy zuhanykabint. A függöny mellett szól, hogy felszerelése gyors és praktikus és mindezek mellett olcsó, azonban esztétikai megjelenése, még a legújabb design függönyök mellett is jócskán elmarad egy tetszetős kabin mellett.

Zuhanyfüggöny esetén több megoldás kínálkozik. Mindenképpen szükségünk lesz egy zuhanykarnisra, melyből többféle áll a vásárlók rendelkezésére. Minden, a fentiekben említett zuhanytálca elhelyezkedéshez kínálnak már megfelelőt, illetve univerzális megoldást is választhatunk, amely mind az „U” illetve mind az „L” megoldáshoz optimális. Az egy oldalt nyitott, fallal három oldalról határolt típushoz választható teleszkópos karnis is, amelynél nem számít a pontos méret, hisz összenyomható, és fúrni sem kell, mert befeszül a két fal közé. Amennyiben ez nem nyeri el a tetszésünket, lehet pontos méretre is vágatni, és fixen, a megfelelő idommal rögzíteni. A zuhanyfüggöny a karnison futhat zuhanyfüggöny-karikával, illetve olyan kialakítással, ahol a függöny visszahajtott felső részébe lehet a rudazatot belehúzni. Ennél a megoldásnál azonban számoljunk azzal, hogy a függönyt nehezebb lesz elhúzni.

Sarkalatos kérdés még, hogy milyen a zuhanytálcánk kialakítása. Függönyhöz talán a legjobb az a klasszikus tálca, mely egy min. 5cm-es oldalfallal rendelkezik, melyhez a függöny alsó része hozzátapadhat. Padlóba süllyesztett tálcával is jól működhet a függöny, de a napjainkban megjelent, lapos, perem nélküli, de mégis a padló szintjéből kiemelt tálcákat lehetőleg kerüljük, mert a lefolyó eltömődése esetén a víz azonnal kifolyik a fürdőszobába. Ami pedig a függönyt illeti: léteznek kellemes tapintású, szőtt anyagra emlékeztető függönyök, melyek ugyan kissé eláznak a hosszú zuhanyzás után, de sokkal kellemesebb látványt nyújtanak a szimpla fóliahatásúakkal szemben, és könnyen is száradnak.

Lássuk most a jóval profibb megoldást, zuhanykabint. Gyakran találkozhatunk azzal, ha választunk egy márkás tálcát, máris kínálnak egy márkában hozzá illő kabint is. Ezeket gyakran együtt, egy típuscsalád tagjaiként fejlesztik, tehát az egymáshoz való illeszkedés, a tömítettség garantáltnak tekinthető. Az ajtó pedig lehet toló, vagy nyíló is, lényeg hogy a zsanérok strapabíróak, és masszívak legyenek. Rossz ómen, ha a már a bemutatóteremben leugrik az ajtó a helyéről. A kabinok falai készülhetnek áttetsző műanyagból, de kétségtelen, hogy a biztonsági üvegből készültek jóval esztétikusabbak, és persze drágábbak is. Drágább modellek előnye, hogy ha a használat alatt valamilyen alkatrésze mégis tönkremenne, lehet hozzá kapni pótalkatrészeket.

Igazán elegáns megoldás azonban az, ha a zuhanyzó a falsík mellett áll, a tálca a padlósíkba van süllyesztve, és a kabin van olyan széles, hogy csak a fallal párhuzamos oldalt takarja egy egészen egyszerű üveglap. Ebben az esetben a zuhanyzó két oldalról megközelíthető. Ezek az üvegfalak, épp úgy, mint az üveg zuhanykabinok is, biztonsági üvegből készülnek. Mindezeken túl, a minőségi darabok speciális bevonattal is rendelkeznek, hogy ne legyenek annyira vízkövesek. Ez fontos előny, ha a tisztán tarthatóságot is figyelembe vesszük.

Tulajdonképp ízlés kérdése, hogy ki melyik megoldást választja, mert érveket mindkettő mellett és ellen is lehet felsorakoztatni, de tény, hogy itt érdemes a minőségre áldozni, mert a fürdőszobai átalakítások, korrekciók mindig komplikált és költséges műveletek.