Újház Centrum
0

Jót tenni jó! - Életmentő műtüdő készülék működtetéséhez járul hozzá az újHÁZ Centrum adománya

2020. május 18.

Műtüdőhöz szükséges új légzőkört adományoz az újHÁZ Centrum, Magyarország meghatározó országos építőanyag-kereskedelmi hálózata a Heim Pál Kórháznak. Az intézet látja el a koronavírus fertőzéssel érintett, kórházi felvételt igénylő gyermekek vizsgálatát és kezelését. Közülük többen lehetnek, akiknek a légzőkészülék helyett ún. műtüdőre lehet szükségük. Ehhez nélkülözhetetlen alkatrészt – légzőkört – adományozott az építőipari cég a kórháznak.


Az ECMO-kezelés súlyos tüdőkárosodás, légzési elégtelenség esetén alkalmazható, amikor a tüdő már nem képes ellátni funkcióját és hagyományos kezelési lehetőségekkel már nem lehet javítani a beteg állapotán. A kezelés a tüdő pihentetésével lehetőséget teremt, időt ad annak gyógyulására, így nincs szükség lélegeztetőgépre.

„ECMO műtüdő készülék csupán néhány van az országban. Nálunk eddig évente nagyjából 10 esetben volt rá szükség, bár a járvány miatt idén ez a szám magasabb lesz. Ez egy olyan egyedi és különleges kezelési módja ma a tüdőbetegségeknek és koronavírus okozta betegségeknek, mellyel sok gyermek életét sikerült már megmentenünk” – adott tájékoztatást Dr. Schnur János az intenzív osztály osztályvezető főorvosa.

 Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Főigazgató asszonya hozzátette: „Minden gyermek kezelése esetén új légzőkört kell használnunk, mely 1,5 millió forintba kerül, ehhez kaptunk most támogatást  az újHÁZ Centrumtól, ami óriási segítség.”

Minden időszakban fontos, hogy a gép el tudja látni feladatát. Azonban idén a koronavírus járvány miatt kiemelt szerepe van az ECMO készüléknek, hiszen számos olyan eset adódhat, amikor valamilyen alapbetegség miatt nem jöhet szóba a lélegeztetőgép, vagy annyira roncsolta a tüdőt a koronavírus, hogy csak az ECMO kezelés tud segíteni.

„Felelős vállalatként kötelességünknek tartjuk, hogy jó ügyek mellé álljunk és ott segítsünk, ahol tehetjük és a szükség kívánja. Az ECMO műtüdő készülék évente több gyermek életét is megmenti, ám ezekben az időkben még nagyobb szükség van a berendezésre. Minden kezelés után új légzőkörre van szükség, melynek hiányában a készülék nem tudja ellátni funkcióját. Nagyon örülünk, hogy egy igazán fontos ügy mellé állhattunk és az új légzőkörrel újabb eredményes kezelésre nyílik lehetőség. Így kívánunk másokat is arra motiválni, hogy közösségük aktív tagjaként tisztelettel és segítő szándékkal forduljanak egymás felé.” – mondta Juhász Attila, az újHÁZ Centrum igazgatóságának elnöke.

Az újHÁZ Centrum országos hálózata a társadalmi felelősségvállalás jegyében 2016-ban indította útjára a „Jót tenni jó” elnevezésű kampányát, amely egy tudatos és hosszú távú elköteleződés. Az építőanyag-kereskedelmi vállalat célja, hogy a kiemelt országos és helyi jó ügyek felkarolásán keresztül felhívja a figyelmet a lokálpatriotizmus és az emberségesség fontosságára.