A falba épített tartályok megbízható, új generációja a svájci Laufentől

2024. április 26.

Talán kevésbé köztudott, de a világ első fali wc-jét a Laufen készítette 1964-ben.


Addig még csak álló wc-k léteztek. A fali wc új innováció volt, amely higiénikusabb tisztítást tett lehetővé a wc környékén, ugyanis egy mozdulattal fel lehetett pl. mosni alatta. Azonban a fali wc-k megalkotásához egy olyan szerkezetre is szükség volt, amely képes biztonságosan megtartani a kerámiát és a rá nehezedő súlyt valamint magába foglalta az öblítéshez való vizet és az alkatrészek cseréjét is lehetővé tette a falban, bontás nélkül. A Laufen Keramik Holding AG fő profilja a kerámia gyártás volt ekkoriban, így egy szintén svájci falon kívüli tartályokat gyártó céggel közösen alkották meg hozzá az első falba épített tartályokat szerelőkerettel.

Ma ennek épp 60. éve és a Laufen sok más termékkel együtt már falba épített tartályokat is gyárt. A németországi tartálygyárból kerülnek ki a jelenlegi falba épített tartályok új generációi, amelyek szakítanak az eddigi hagyományos technológiával és magasabb szintre emelik azokat.

Bowdenek - Leglényegesebb eltérés a hagyományos műanyag pálcikás rendszerekkel szemben a bowdenes technológia. A Laufen új generációs INEO tartályainál az öblítőszelep működtetését a nyomólapokon át nem műanyag pálcikás rendszerrel oldja meg, hanem bowdenek segítségésel. Így a nyomógombok kis vagy nagy mennyiségű öblítőgombjának megnyomásával az erőátvitel közvetlen az öblítőszelepnél jelentkezik. Ez sokkal megbízhatóbb és ellenállóbb szerkezetet eredményez, a bowden, akárcsak a kádtöltőnél vagy a bicikli fékeinél szinte elnyűhetetlen. A technológiának köszönhetően amellett, hogy a piacon kapható legkisebb nyomólapokat forgalmazzuk, a nyomógombok variálhatósága is lehetségessé válik. Így hozva létre igen különleges és esztétikus megoldásokat az egyetlen, a vásárlók által is látható részen, vagyis a nyomólapokon. Újdonságok még szintén a PVD színek, melyek színekben tökéletesen harmonizálhatnak a fürdőszoba csaptelepeivel és a kiegészítőkkel.

Masszív szerkezet - A falba épített tartály acél kerete 400kg-ot bír és már az egyedi zöld színével is jelzi, hogy valamiben másabb a piacon kapható termékektől. A szerkezet több ponton megerősített és gyárilag tartalmazza a fali rögzítőket, amelyek 3D beállítást tesznek lehetővé. A gyors rögzítővel egy mozdulattal beállíthatjuk a tartály függőlegességét és egy kattintással stabilizálhatjuk is azt. A méterjel és a tartály középjel a szerkezetbe bevésett, ily módon mindig biztosan jelzi azokat. Fontos még tudni, hogy a Laufen fali wc-k is 400kg-ra vannak hitelesítve, ezáltal biztosan megnyugodhat az is, aki eddig ódzkodott volna a fali wc-k stabilitásától.

Szigetelés - Egy nem megfelelően vagy csak előről szigetelt tartálynál megjelenik a pára lecsapódása, ami a tartályban lévő hideg víz és a szoba meleg hőmérséklete miatt keletkezik és ez hosszú távon a fal mögött penészképződést okozhat, ami igen nagy gondot jelent. Éppen ezért a Laufen Ineo új generációs falba épített tartályai már teljesen körbe szigeteltek, alul- felül- és hátul is, így akadályozva meg a pára lecsapódását és a penész képződését. Ráadásul a megfelelő és teljes szigetelésnek köszönhetően a működése is halkabb lesz. Csöndesebb – a sok hasznos újítás mellett ez az egyik leggyakoribb visszajelzés a vásárlóktól.

Freshbox – illatos és tiszta öblítés minden egyes lehúzással. A wc kacsáknak leáldozott a perem nélküli rimless wc-k megjelenésével és a wc peremére tehető vagy a wc belsejébe nyomható illatosítóknak is kifelé áll a szénájuk. Az új trend a wc tartályba helyezhető illatosító és vízkőoldó tabletta, amely láthatatlan marad, mégis minden egyes öblítésnél kifejti hatását, mert közvetlenül az öblítővíz tartalmazza a hatóanyagokat. A szép kék színűre színezett víz halványulása jelzi, ha kifogyóban lenne a tabletta. Ezen tabletták fogadására a Laufennél egy úgynevezett freshbox kosár került kiépítésre a tartályon belül, amely gyári tartozéka a szerelőkeretnek, így teszi lehetővé a tabletták hatékony elolvadását. Ráadásul a bowdenes szerkezetnek köszönhetően a nyomólap könnyű levétele után bőven marad hely a tabletta behelyezésére, következésképpen mindig friss és tiszta wc-nk marad.

Szerelőbarát sablonok – a méterjel és középjel bemarása és a fali rögzítők hozzá csomagolása mellett olyan szerelőbarát sablonokat készítettek az Új Ineo tartályokhoz, amelyek a gipszkartonos vagy a burkoló munkáját segítik. Az öntapadós sablonok ráragadnak a gipszkartonra, így jelölve a kivágások pontos helyét. Ezzel vége a méricskélésnek, csak ott kell kivágni a gipszkartont ahol, valóban szükséges.

Összefoglalva mik azok az érvek melyek a Laufen Ineo új generációs tartálya mellett szólnak:

bowdenes technológia

teljesen körbeszigetelt tartály

400 kg terhelhetőség

gyári 3D fali rögzítők

méter-, és középjel bemarva

kis nyomólapok akár PVD színben

fresh box

szerelő sablonok

ár